כשהחברות והחברים ממשיכים הלאה – איך לעזור לילד שלך חברתית?

אם לא מספיק קשה להתמודד עם הסרטן, יש התמודדות שכמעט ולא מדברים עליה, אבל היא שורפת את הלב. ההתמודדות החברתית. כשילד חולה בסרטן, עולמו נעצר במובנים רבים. הוא מפסיק לפקוד את המסגרת החינוכית, יש חברים שפשוט נעלמים, קשרים מתמוססים והרבה פעמים המכנה המשותף כבר כמעט לא קיים. איך ממזערים את הנזק ומה אפשר לעשות כדי להקל?

 

"החברות שלה המשיכו הלאה. היתה אחת שאפילו אמרה לה שהיא לא רוצה איתה קשר בגלל המחלה"
"הוא לא הבין למה הוא לא עולה לכיתה א' עם כל החברים שלו"
"היא חלתה בתחילת כיתה ז', כיתה חדשה ולא הספיקה להכיר חברים. היא נשארה בודדה לגמרי"
"החברים שלו סיימו בגרויות, התגייסו ורק הוא נשאר לבד מאחור בלי שום מסגרת"
"כשנגמרו הטיפולים קלטנו פתאום כמה היא לבד. היא ממש בחרדות ואין לה שום שפה משותפת עם בנות גילה"

אלה רק כמה ציטוטים של הורים לילדים חולים ומחלימים מסרטן, על ההתמודדות החברתית. זו שלא מדברים עליה, אבל היא כואבת בלב. זה קושי שכמעט לא נעים להתלונן עליו, במיוחד אחרי שהילד החלים, ובריא וברוך השם הסכנה חלפה. אבל המשקעים נשארו וכמעט ואין ילד או ילדה שחלו בסרטן ולא יכולים לספר על חברים שנעלמו, מפגשים שמתקיימים בלעדיהם ותחושת בדידות כשהבינו שכולם מתקדמים בחיים שלהם והם נשארו עם הסרטן מאחור.

התופעה הזו ניכרת כמעט בכל גיל. אצל פעוטות שלא יודעים לשחק עם ילדים בני גילם וכל האינטראקציה שלהם היא עם אנשים מבוגרים, אצל ילדי גן שהחברים מפסיקים לבוא לבקר, ילדי יסודי שהחברים נרתעים מהקרחת או מסממנים פיזיים אחרים, בני ובנות נוער שמגלים שפתאום אין על מה לדבר עם החברים "מהבית" שמוטרדים מחצ'קון או ממה ילבשו למסיבה.

לפעמים ההתרחקות היא בבת אחת, לפעמים היא כמעט לא מורגשת עד שפתאום שמים לב שהילדה שהיתה כל הזמן בווטסאפ לא שלחה יד אל הנייד כבר חצי יום. אבל זה תמיד שובר את הלב.

מה עושים?

ליזום

אל תהיו פאסיביים. דאגו לשגרת חברים אצל הילד והזמינו מבקרים, ככל שניתן, לבית או למחלקה. בגילאים הצעירים ניתן לארגן מפגשים ייזומים. בגילאים המבוגרים יותר, כשהחיים החברתיים של הילד כבר לא בידיים שלכם, אפשר להציע רעיונות לפעילויות או למפגשים, להשאיר "בית ריק" משאת נפשם של תיכניסטים, להקרין סרטים, להזמין אוכל ולארגן טורנירים בפלייסטיישן. כל האמצעים כדי להפוך את הילד שלכם למגנט חברתי כשרים.

לרתום את המסגרת החינוכית

למורות, למורים וליועצות יש תפקיד חשוב בהמשכיות הקשרים החברתיים של הילד החולה. הציפו את הנושא, בקשו שיארגנו בכיתה תורנויות ביקור, בקשו שיצרפו את הילד שלכם בזום להתרחשויות בכיתה. נסו לאפשר לו לצאת טיולים ולפעילויות יחד עם הכיתה ככל שניתן וחשבו יחד איך משאירים אותו חלק בלתי נפרד מהכיתה לאורך השנה.

לחבק את מי שנשארו

תקופות קשות מגלות לנו מי החברים האמיתיים שלנו. אפשר לראות בזה הזדמנות ולהבין מי באמת חבר או חברת אמת לחיים. עדיף 2-3 חברים טובים שאכפת להם באמת, מהמון חברים "בכאילו" שנוטשים בעת צרה.

לחזק מהבית

הבית הוא העוגן היציב וכשיש גב משפחתי איתן, קל יותר להתמודד עם הקושי החברתי. כמשפחה, אנו יכולים להאיר לילד את החוזקות שלו, לתמוך ולחזק את הנפש, להאמין בו ולטעת בו את הביטחון שהוא נפלא, אהוב ונהדר כמו שהוא. גם בילויים משפחתיים משותפים, ארוחות משפחתיות, נופשים יחד ובילויים כיפיים הם חלק מהעניין. הביטחון והכוחות האלה יסייעו להתגבר על התקופה הקשה, להחזיר את האמון ולרכוש חברים חדשים בבוא הזמן.

לטפל

ילד חולה או מחלים מסרטן צריך להילחם בכל כך הרבה חזיתות, שלפעמים פשוט צריך עזרה. טיפול פסיכולוגי, טיפול רגשי או אימון שיסייעו בהתמודדות החברתית יכולים להועיל מאד. כל ילד ומה שמתאים ושנכון עבורו.
גדולים מהחיים מסייעת במימון טיפולים פסיכולוגיים לילד החולה ולבני משפחתו. ניתן לפנות לרכז/ת התמיכה הפרטנית במחלקה ולקבל פרטים.

להצטרף לתכנית גמאני

תכנית גמאני מיועדת לבני נוער מכיתה ט' עד י"ב חולים ומחלימים מסרטן (עד שנתיים מסיום הטיפולים) ומהווה מסגרת חברתית שמאפשרת התמודדות, תמיכה, מענה חברתי והמון כיף עם חבר'ה שמבינים בדיוק מה עובר אחד על השני.
בגמאני יש טיולים, מסיבות, סדנאות העצמה, מפגשים שונים והמון כיף לצד חיבור חברתי משמעותי עם קבוצת השווים. הרבה פעמים החברים שרוכשים בגמאני נשארים חברים לחיים, הרבה אחרי שהסרטן הופך לזיכרון רחוק. להצטרפות לתכנית יש ליצור קשר עם רעות בטלפון  052-640-0142

* המאמר נכתב על ידי מערכת "גדולים מהחיים" ואינו מהווה תחליף לייעוץ ולטיפול מקצועי.

אקדמיה גדולה מהחיים – הרצאתה של מיכל דליות על התמודדות עם ילדים חולים

זו לא הפעם הראשונה שבה מיכל דליות, סופר נני, מרצה להורי גדולים מהחיים, ותמיד מרתק להאזין לה.
כ-100 הורים ואנשי צוות רפואי מבתי החולים השונים, נהנו ממפגש איתה במסגרת 'אקדמיה גדולה מהחיים' בזום. מיכל ענתה על שאלות הקשורות להתמודדות עם ילדים חולים, והסובבים אותם.

בין היתר, יצירת נורמאליזציה ושגרה בבית בתקופה של משבר, על הורים כמודל עבור הילדים, על סמכות הורית, במיוחד במצבי אי וודאות וכיצד ניתן לפעול עם הילדים ולהגיע גם להחלטות יחד איתם בצורה נכונה ובריאה.
על תשומת לב בזמן מחלה ובעיקר על זו שמופנה לילד החולה ואיך מפנים תשומת לב גם לאחים של הילד. איך "גומלים" את הילד לאחר המחלה מתשומת הלב, שהרבה פעמים הוא לא רוצה לוותר עליה, התמודדות עם פינוק ,התמודדות עם חרדות (של הילד החולה, של ההורים של הסביבה) והאם מותר להישבר ולבכות מול הילדים.

עוד דיברה מיכל על התמודדות עם רגשות אובייקטיבים שהילד חווה בזמן הטיפולים, כיצד לתת להם מקום ולהכיל את הסיטואציה גם אם היא לא נעימה לנו ("אתם מכאיבים לי").
וכן על הנושא החשוב של חוסן פנימי – ועל כך שכל ילד נולד עם חוסן פנימי שהרבה פעמים אנחנו כהורים לא מודעים אליו. עלינו כהורים למנף את החוסן הזה ולהאמין בילד וביכולות שלו.

פרטים על ההרצאה הבאה במסגרת אקדמיה גדולה מהחיים יתפרסמו בקרוב…

טסט

 

  • טיפולים פסיכולוגיים רגשיים לילד ולמשפחתו 

רוב המשפחות הנכנסות לראשונה למעגל הסרטן, מתקשות להתמודד עם הקושי הנפשי שבגילוי המחלה ובהתמודדות עמה. 

 

עמותת גדולים מהחיים מציעה טיפולים של מומחים בתחום הטיפול הרגשי, במגוון גישות פסיכולוגיות, בכל רחבי הארץ, לילד החולה ולכל בני משפחתו, הורים, אחים ואחיות. 

טיפול נפשי ורגשי במחלקות האונקולוגיות  באמצעות פסיכולוגים ועובדים סוציאליים מטפלים, שתפקידם מתן מענה רגשי.

קופות החולים מחויבות במתן טיפול פסיכולוגי רגשי לחולים המתמודדים עם מחלה קשה ובני משפחותיהם.  טיפול נפשי זה אינו מותנה באבחון פסיכיאטרי כתנאי לקבלת התחייבות ואשור לטיפול נפשי. ההפניה נעשת באמצעות רופא המשפחה.

טיפול נפשי רגשי ניתן גם במחלקות לשירותים החברתיים ברשויות המקומיות, בחלקן ישנן תחנות טיפוליות עבור תושבי הישוב והאזור.

להרחבה ראו: "מימון טיפולים רפואיים בחו"ל" אתר כל זכות ובכל אחת מאתרי קופות החולים.

סיוע באמצעות עמותת גדולים מהחיים
עמותת גדולים מהחיים מסייעת במימון טיפולים רפואיים בחו״ל במימון ההטסה, עלויות שהייה וטיפול, ובמתן מענה ותמיכה במקום באמצעות אגודות הידידים של העמותה בארה"ב. לפרטים נוספים פנו לרכז/ת התמיכה הפרטנית במחלקה בה אתם מאושפזים. 

 

15 דברים שהורים לילדים חולי סרטן רוצים שתדעו

כשילד מאובחן בסרטן, קשה לדעת מה לומר ומה לעשות למען ההורים.
שאלנו בקהילת הפייסבוק של הורי האפינגטון פוסט וביקשנו ממשפחות לילדים חולי סרטן לחלוק מה היו רוצים ומצפים שהאנשים סביבם ידעו על המאבק שלהם וכיצד אפשר לעזור.
בעוד כל משפחה היא שונה, המשפחות האלה שחוו את הסיוט של כל הורה, הצביעו על מספר תובנות ורעיונות כיצד לנהוג עם משפחות במצבן.

מאמר מתורגם  מתוך האפינגטון פוסט: https://m.huffpost.com/us/entry/us_57d728ede4b09d7a687f503f

  1. אל תשאלו רק "האם יש משהו שאני יכול לעשות?", פשוט עשו משהו!

אל תשאלו אך אפשר לעזור, אנחנו לא תמיד יודעים. פשוט הציעו עזרה קונקרטית או פשוט בצעו אותה בלי לשאול. כסחו את הדשא, בשלו ארוחה, צאו איתנו. (מייגן סוונסון דנגרפילד).
אם אתם רוצים להיות חברים טובים, אל תגידו: 'תודיעו לי איך אני יכול לעזור'. פשוט עשו משהו. אנחנו יותר מדי הלומים מהצורך לטפל בילד שלנו, כדי בכלל להבין מה אנחנו צריכים. הציעו להסיע אותנו לבית החולים כדי שנוכל לשבת ליד הילד מאחורה, אם הוא מקיא. הציעו ללכת לקניות בשבילנו. אפילו לקנות חלב זה קשה כשהילד שלך לא יכול לצאת החוצה. מטלות הבית והחצר הן משהו שתמיד נדחה, הכל נדחק בסדרי העדיפויות (אליסון תורסברי).לפעמים אנחנו לא יודעים מה אנחנו רוצים. לא ישנו כבר כמה ימים… שבועות… אולי גם לא התקלחנו. מי יודע מתי היתה הפעם האחרונה שאכלנו. הזמן עוצר כשאתה מאובחן והשגרה הרגילה נשכחת. בבקשה אל תבקשו מאיתנו לומר לכם אם אנחנו צריכים משהו. אנחנו צריכים שהסרטן ילך מכאן. אנחנו צריכים שהילד יבריא. אנחנו צריכים להפסיק לחוש קהים. בבקשה, פשוט תגיעו עם ארוחת ערב. תסמסו לנו שהשארתם לנו קפה בכניסה. תעדכנו שאתם פנויים בין 2 ל-3 ותבואו עם חיבוקים וכתף מנחמת. פשוט תעשו ואל תפילו עוד אחריות עלינו. יש לנו מספיק. (הולי קול-ווסט).

  1. השאירו את העצות הרפואיות לרופאים

בבקשה אל תתנו עצות רפואיות או תרופות פלא או תאמרו לנו מדוע לדעתכם הוא חלה בסרטן. השאירו את זה לרופאים. (לורן מקוויד ברוק).אל תניחו שאתם יכולים "לתקן" דברים באמצעות מילים. הדעות שלכם על איך היינו יכולים למנוע את זה, או דרכים לריפוי, אינן מועילות. אנחנו עובדים עם אנשים מאד חכמים שיודעים הרבה יותר מכם, שקראתם מאמר אחד. (מייגן סוונסון דנגרפילד).שמן קנביס הוא לא תרופת פלא. כן, זה עוזר במקרים מסוימים של סרטן ואולי זה עבד בשבילך, אבל אל תגיד לי שאני לא נותנת לילד שלי כל סיכוי אפשרי בגלל שאתה חושב שלא ניסיתי כל אפשרות. אתה לא יודע מה ניסיתי או שקלתי ומה לא. (דנה כריסטיאן פולברייט)

  1. שמרו על קשר

אל תנטשו אותנו רק בגלל שאתם לא יודעים מה לומר. איבדנו חלק נרחב מרשת התמיכה שלנו בגלל שאנשים לא ידעו איך להגיב ומה לומר. אפילו רק לשלוח הודעה קטנה שאומרת אנחנו חושבים עליכם, היא הרבה מאד! אנחנו לא מצפים מכם לתקן הכל, פשוט תהיו שם. (ג'סי לין וויסלר-גס).
זכרו שאנחנו עדיין בני אדם והמשיכו לכלול אותנו בחיי החברה, ככל יכולתנו. (מרים ריכטר מץ).
חברים הפסיקו להתקשר. הם לא רוצים להטריח אותך עם הבעיות שלהם… אבל לפעמים אנחנו צריכים להרגיש נורמליים. בבקשה אל תתייחסו אלינו באופן שונה, תמשיכו להתקשר. (ברנדי פוף).
אני אוהבת כשבודקים מה איתי. כל כך הרבה אנשים פוחדים להטריח אותנו, שזה יוצר בועה. גם ככה יש לנו מספיק בועה וניתוק עם השהות בבית החולים או עם ילד שלא יכול לצאת המבית בגלל מערכת חיסונית חלשה. תהיו אקטיביים עם התמיכה שלכם, לא מגיבים. (אפריל סקאינס בלקברן).
בבקשה בואו לבקר. אל תתנהגו כאילו הילד שלי ידביק אתכם בסרטן. (קריסטין מרי שיי).

  1. תנו לדבר על זה

תנו לנו לדבר על זה. אני יודעת שזה לא נעים לכם, אבל אתם תתמודדו. כן, זה כל מה שאנחנו מדברים עליו, אבל זה הדבר היחידי החשוב עבורנו עכשיו. (אליסון תורנסברי)
אנחנו צריכים עזרה וקשה לנו נורא להודות בזה. המשיכו להיות נחמדים, המשיכו לעזור, המשיכו לבקר, המשיכו לתת לנו להרגיש שאכפת לכם. אנחנו מתים בפנים. (אלתיאה ג'ו משר).

  1. אבל גם, צרו הסחת דעת

פשוט היו איתנו. דברו על דברים יומיומיים, הוציאו אותנו מחוץ ל'עולם הסרטן' לכמה דקות. הראו לנו שאתם זוכרים אותנו כאנשים וכמשפחה, לא רק בהקשר של הסרטן. (מייגן סוונסון דנגרפילד).
כשאנחנו שואלים אתכם מה העניינים, אל תענו: יש לך מספיק צרות כדי לשמוע על שלי. אני רוצה לשמוע על שלך. אני רוצה להיות כתף תומכת למישהו. אני לא רוצה תמיד לדבר על הסרטן. אני רוצה לדבר על איך התינוק שלך ממשיך ליפול על שולחנות כשהוא מנסה ללכת, או איך המתבגר שלך מתקשה במתמטיקה. כן, החיים שלנו סובבים סביב הסרטן עכשיו, אבל זה לא אומר שאני לא רוצה לצאת לצהריים, או לקפה ולדבר על דברים אחרים. אל תעזבו אותי או הפסיקו להיות חברים רק בגלל שאתם לא מבינים מה אני עוברת. (נטלי וורן).
בבקשה, אל תבכו אם אנחנו לא בוכים. זה קצת יותר ממה שאנחנו יכולים לשאת. (נורה קוברין).

  1. אל תגידו כמה אנחנו חזקים/גיבורים

אנחנו לא חזקים. אני תמיד שומעת כמה אני חזקה. אני לא. אני בוכה המון. אני רוצה לוותר המון. אבל אני אמא, אני עושה מה שכל אמא עושה – אני מטפלת בילד שלי. אני כל כך מקווה שכימו, הקרנות, ניתוחים ו-MRI לא יהיו נושאים נפוצים אצלנו בבית, אבל הם כן. לפעמים אנחנו צריכים חבר שנוכל להיות חלשים איתו ולבכות על כתפו. (אמנדה רנה).
אל תשאלו אותנו כהורים, איך אנחנו עושים את זה. הולכים לבית החולים, עוברים ניתוחים, כימו, MRI וכו'. אין תשובה, אנחנו פשוט עושים את זה. זה הילד שלך, הלב שלך, אתה פשוט עושה את זה. (אליקס לופז).
רק בגלל שאנחנו מעלים חיוך, צוחקים, מנסים לחיות את החיים, זה לא אומר שאנחנו לא בוכים… מפחדים ומשותקים מבפנים. לראות את הילד שלך סובל זה לא קל ועדיין, אנחנו צריכים להעמיד פני גיבורים ולהישאר חזקים. בשביל הילד. בשביל המשפחה. אנחנו אולי משחקים אותה חזקים, אבל אנחנו נשברים מבפנים. (שאנה דבסוף-האבידסטון).
אנחנו ההורים, אנחנו לא חזקים. אנחנו מציגים חזית כדי לעזור לילד שלנו בתוך המחלה המגעילה והמפחידה הזו. (קרן וויט).
אל תגידו לנו שאנחנו האנשים החזקים ביותר שאתם מכירים או תשאלו אותנו איך אנחנו עושים את זה. באמת שאין לנו ברירה אחרת אלא להיות חזקים. (דיוויה באגצ'נדאני).

  1. זכרו שכל התנסות בסרטן היא אחרת

סרטן בילדים שונה מאד מסרטן במבוגרים! מה שעבד עבור דודתך בת ה-67 לא יעבוד אצל ילד בן 10 ולהשוות בין השניים מוביל לכל כך הרבה כאב לב שקשה לך לתפוס. במיוחד אחרי אובדן ילד. בבקשה אל תספר לי שאתה מבין, כי גם אתה איבדת סבתא/דוד/כלב לסרטן. או אפשר להשוות אובדן של מישהו שחי 65 שנה לאובדן של מישהו שהיו לו עוד 65 שנה לחיות. (בת לזלי).
בבקשה אל תספרו לנו על קרובי משפחה או חברים שהיה להם סרטן במאמץ להראות שאתם מזדהים. הסיפור שלכם גורם לנו רק לדאוג יותר. (לורן מקוויד ברוק).

  1. המנעו מקלישאות

לעולם אל תגידו להורים לילדים חולי סרטן ש'אלוהים לא נותן לאנשים יותר מכפי שהם מסוגלים להתמודד איתו'. למרבה הצער, אנשים מקבלים יותר ממה שהם מסוגלים להתמודד איתו כל הזמן. אני יודעת שזה לא אמור לפגוע, אבל זה פתגם ריק שלא עוזר. (ג'נה קלארק).
כשאני אשבר מלחץ, פשוט חבקו אותי. בלי דיבורים, רק חבקו אותי. אל תגידו דברים כמו 'יהיה בסדר', או 'אלוהים לא נותן לך יותר מכפי שאת מסוגלת להתמודד איתו'. זה אולי מרגיש נכון, אבל אני ממש לא רוצה לשמוע את זה. (קריסטין מרי שיי).

  1. אל תשכחו את האחים

זכרו את האחים והאחיות – זה קשה גם בשבילם. עשו בייביסיטר עם האחים, קנו להם גיפט כארד לצעצועים או ספרים. (לורן מקוויד ברוק).

  1. דברו עם הילדים שלכם

למדו את הילדים שלכם על הילדים שלנו. ילדים חולי סרטן מפסידים המון ימי לימודים במהלך הטיפולים, וכשהם סוף סוף חוזרים לכיתה, הם לא הילדים שהיו קודם. פיזית, לפעמים הם קרחים, לפעמים הם עלו במשקל בגלל סטרואידים או ירדו במשקל בגלל הטיפולים. הגוף שלהם חבוט מכימו, כך שיתכן שהם צולעים. אולי הם לא יכולים להשתתף בשיעורי ספורט, או לצאת להפסקות. בבקשה למדו את הילדים שלכם נחמדות, חמלה והכלה. (רג'ינה פיילה-האנטר).

  1. דעו שמראה יכול להטעות

המראה של הילדים שלנו יכול להטעות. רק בגלל שהיא נראית כמו ילדה קטנה בריאה ונורמלית, לא אומר שהיא לא נמצאת בטיפולי כימו ושהמערכת החיסונית שלה חלשה, שנגרם נזק לכבד שלה ומי יודע מה עוד. (קאמי טרנר לאנסדייל).
למרות שהבן שלי אולי נראה בריא, הוא עדיין עובר טיפולים. טיפולים ללוקמיה נמשכים  לרוב יותר זמן אצל בנים מאשר אצל בנות. הבן שלי צריך לעבור 3.5 שנים של כימותרפיה. רוב טיפולי הכימותרפיה במבוגרים אורכים הרבה פחות זמן. עם הטיפולים האלה, ילדים רבים נמצאים בסיכון לפתח בהמשך מחלות כליות, כבד ולב, כמו גם סיכון ללקות בסוגים אחרים של סרטן. (תמי אלומבאו סטוט).

  1. זכרו שהם עדיין רק ילדים

הם עדיין ילדים. הם רק רוצים לדבר על דברים נורמליים של ילדים. אים "מילים נכונות" אז אל תשמרו מרחק רק בגלל שאתם לא יודעים מה לומר להם. זה בסדר להגיד: "אני מצטער שזה קורה. אני לא יודע מה לומר, אבל אני כאן". (לורן מקוויד ברוק).

  1. העלו מודעות ותרמו

אם אתם באמת רוצים לעזור, אז הושיטו יד בקהילה והיו מעורבים! עזרו להעלאת המודעות! (ג'סי לין וויסלר-גס).
בשנת בחירות, בחרו את הנציגים הנכונים – הם עוזרים לתעדף מטרות לגיוס כספים. הקול שלך יכול להציל ילדים. (ג'נה קלארק).
הייתי מזועזעת וכועסת לגלות עד כמה נמוך תקציב התרומות למען חקר הסרטן בילדים. העובדה כי מכון הסרטן הלאומי (NCI) משקיע 96% מתקציבו בחקר הסרטן במבוגרים ורק 4% מהתקציב בחקר סרטן ילדים הוא בושה. אנחנו צריכים טיפולים בטוחים וקלים יותר לילדינו. חתימה על טופס ההסכמה לכימותרפיה היתה החלטה כל כך קשה, בידיעה של כל תופעות הלוואי הקשות וההשלכות לטווח ארוך. הידיעה מה מחכה לבת שלי שברה את לבי. אבל הייתי מוכנה לעשות הכל כדי להגדיל את סיכויי הההחלמה שלה ולמזער את סיכויי ההישנות של המחלה. הילדים שלנו שווים כל כך הרבה יותר מאשר ארבעה אחוז. בבקשה עזרו לנו להגדיל מודעות. (מלינדה קומבה קלינייבסקי).

  1. הבינו שזו דרך ארוכה

הבינו שהדרך שלנו נמשכת עוד הרבה אחרי שהילד שלנו נראה בסדר… ולפעמים הרבה אחרי שמסתיימים הטיפולים. (מרים ריכטר מץ).
ילדים שחלו בסרטן אף פעם לגמרי בריאים. תופעות הלוואי הן מתמשכות וחמורות וכוללות דברים כמו מחלות לב, כליות, ריאות, כבד… ועוד הרבה. רק בגלל שהם כבר לא קירחים, זה לא אומר שהם בריאים. (דנה כריסטיאן פולברייט).
הרגשות של הילדים שלנו גובים מחיר ומופיעים לפעמים במלוא העוצמה במקומות לא צפויים, למשל כשמנסים משהו שלא עשו מלפני האיבחון בגן השעשועים. (קייט להריש מור).
המחשבה על אחרי הטיפולים, כשהם לא מקבלים כימו ולסרטן יש סיכוי טוב יותר לחזור, בעצם מפחידה אותי יותר מאשר הכימו ותהליך הטיפול. יש כמובן גם תופעות המשך לדאוג להן, תהיה מה הילד שלי יצליח או לא יצליח לעשות בגלל המאבק שלו. זה מרגיש כאילו המסע הזה אף פעם לא באמת נגמר. לכן, כשאנשים אומרים לי שאנחנו נתגבר על זה, אני מרגישה שאנחנו תמיד נילחם, נדאג ונמשיך להתמודד עם זה. (שרה פרננדז).
רק בגלל שהסרטן הלך, זה לא אומר שאני דואגת פחות. הדמעות שלי לא התייבשו והסיוט שלנו לעולם לא יגמר. (מריה טסלאטס).
אל תשכחו את משפחת הסרטן מיד אחרי האבחון. זו דרך ארוכה! (לורן למברט).

  1. למדו מהסיפורים ומהתובנות

לעולם אל תדחו משהו לאחר כך. צאו לטיול, לכו למשחקים שלהם, אכלו צהריים עם הילדים, צרו זכרונות כל עוד אתם יכולים. המחר לעולם לא מובטח ואין הזדמנויות שניות. החיים שלכם יכולים להשתנות ברגע. (אליזבת' וולדבריג').

 מילה מהמערכת של גדולים מהחיים

תרגמנו עבורכם את המאמר הזה, שמבוסס על ציטוטים של הורים אמריקאים לילדים חולי סרטן.
לא מפתיע לגלות שהורים הם הורים וסרטן הוא סרטן, בכל מקום.
הנושא של תגובת הסביבה הוא נושא חשוב שאינו מדובר מספיק. אם יש לכם תובנות שחשוב שיופיעו, כתבו לנו ונוסיף למאמר.

כנס ראשון מסוגו של גדולים מהחיים למשפחות של ילדים עם גידולי ראש

בתאריך 18.12.22 התקיים כנס ראשון מסוגו למשפחות גדולות מהחיים בנושא גידולי ראש. הכנס שילב את הרופאים ואת המומחים המובילים בתחום בפאנל חדשנות רפואית, פאנל שיקום, הרצאה בנושא זכויות והרצאה על החיים לצד המחלה.

פתיחה
שרון איילון
פתחה את הכנס והודתה לכל הנוכחים. סו שדות, מנכ"לית גדולים מהחיים הזכירה את החשיבות של התמיכה ההדדית והנגשת המידע למשפחות. נורית גופן, חברת הועד המנהל, סיפרה על ההתמודדות האישית ועל ההתנדבות שלה בגדולים מהחיים.
ד"ר שפרה אש, יו"ר איגוד רופאי הילדים, מנהלת בית החולים רות רפפורט רמב"ם, אמרה: "גדולים מהחיים ריכזה  בכנס זה את טובי המומחים בארץ".

פאנל רופאים לגידולי ראש
בהשתתפות: פרופ' שלומי קונסטנטיני, מנהל מרכז המח בית החולים לילדים דנה, פרופ' מרים בן הרוש, בית החולים רות רפפורט רמב"ם, ד"ר הלן טולדנו, בית החולים שנידר, ד"ר איריס פריד, בית החולים שערי צדק, ד"ר רינה דביר, בית החולים דנה דואק, איכילוב, ד"ר הודיה כהן, בית החולים הדסה, ד"ר עבד אבו קוידר, בית החולים סורוקה.

פתח את הפאנל פרופ' שלומי קונסטנטיני: "גידולי ראש הוא הסרטן השני בשכיחותו אצל ילדים אחרי סרטן הדם, אבל טווח הגידולים רחב מאד ומהלך מחלה, טיפול, הישרדות ומאפיינים יחודיים לכל אחד. מטרתנו היום לתת למשפחות את הכלים שיקלו על ההתמודדות. העשרה הדדית, עזרה בגורמים מקצועיים והתמודדות טובה יותר.
האור בקצה מנהרה יסמל את הנר ראשון של חנוכה. חג שמח".

פרופ' שלומי קונסטנטני הציג את התחום: "השונות בגידולי מוח עצומה. יש כאלה שרק החלו את מסע ויש כאלה שנמצאים כבר 10 שנים במסע. יש מחלה מאיימת חיים ויש פחות, 95% ומעלה שנשתלט על הגידול ונהפוך את המצב למחלה כרונית. אני רוצה המון שנים שתהיה כזו קבוצה של הורים, רופאים וארגוני גג, ומה שקורה היום זה החלום שלי כבר הרבה שנים ולכן תודה שהזמנתם אותי.
אחד האתגרים המשמעותיים של ההורים ושל הרופאים, הוא בתחום קבלת החלטות. האם לנתח מיד? לעקוב? לטפל? איך לטפל?
פרופ' קונסטנטיני הדגים מקרה שבו 7 רופאים המליצו על 6 דרכי טיפול שונות. אז האם יש החלטה נכונה? ומי מקבל את ההחלטה? המשפחה, הרופאים? הרבנים?
פרופ' קונסטנטיני אמר: "תבחרו רופא – אל תבחרו טיפול". יש משפחות שרוצות להיות חלק מקבלת ההחלטות ויש שפחות. נשאלת השאלה: כמה לחשוף למשפחות את המידע? כמה הן יכולות  לקלוט בשלב הזה?
לכל רופא דעות שונות ואנחנו מעבירים את נטל ההחלטה למשפחות. היום אנחנו מדברים על מודל קבלת החלטות משותף לרופאים ולהורים.
הוא דיבר על המשמעות של הטכנולוגיה המתפתחת – קומון סנס יותר חשוב מטכנולוגיה. על שיתוף הפעולה המבורך בארץ באונקולוגיית ילדים. כולם מדברים את אותה שפה, כולם מתקשרים אחד עם השני, קבוצות מומחים שלמות סביב ילד בודד – עבודת צוות כדי לתת לילד הבודד את הכי טוב.
בהמשך ענו חברי הפאנל על שאלות שהגיעו מהקהל.

השוואה: לפני 20 שנה לעומת היום
פרופ' בן הרוש – "תמיד הטריד אותי להגיע לרמה בינלאומית-האם הילד שמאושפז בחיפה מקבל את אותו טיפול שמקבל ילד בניו יורק או בלונדון. גילינו שאחוז הריפוי בארץ עומד על 82.4% – אותו אחוז ריפוי של ילדים באירופה ובארה"ב. פעם הדאגה היתה לרפא – היום הדאגה היא לא רק לרפא אלא גם למנוע תופעות לוואי לטווח ארוך.
דאגתי גם האם הטיפול בכל הארץ אחיד או שיש פערים בין מרכז לפריפריה – והיום אפשר להיות בטוחים שכל הילדים בארץ מקבלים טיפול שווה ברמה טובה וכל המחלקות האונקולוגיות לילדים מתייעצות ועובדות יחד.
יש לנו כלים חדשים, טיפולים ביולוגים ועוד. אנחנו יכולים להיות בקשר ישיר עם מומחים בכל העולם ויש תתי התמחויות וגישה לכל מומחה עולמי שלא היו פעם.
אנחנו מעודדים את ההורים להתייעץ. חשוב שההורים יקחו זמן כדי ללכת ולשמוע קולגה מקצועית אחרת.

מה קורה מבחינת עבודות חדשניות? הכנסת פרוטוקולים שהם בחזית הרפואה לישראל
ד"ר איריס פריד – "המצב טוב אבל רחוק מלהיות מספיק טוב – וזה נכון לארץ ולכל העולם. לא מספיק לרפא 80% מהילדים. השותפות של ההורים קריטית והיום הזה מאד חשוב.
אם נשים את האצבע על התחום הכי חשוב– זה לא הטיפול בקו הראשון אלא במקרים שבהם לכולם כבר אין מה להציע. חובתנו להציע גם מחקרים חדשים, גם זמינות של חשיבה אחרת. אנחנו במקום טוב בארץ בטיפולי חמלה וצריכים להשתפר בזמינות של מחקרים חדשים. אנחנו מתחרים על מקום עם כל העולם ונצטרך לפתוח אופציות חדשות. המקום של עמותות זה גם לדחוף את המחקר, לדאוג שיהיה כסף למחקר, לדאוג שהממשלה תקצה כסף למחקרים בילדים ויש בארץ המון מחקר מוקדם שאפשר לקדם אותו. זו התעסקות עתירת זמן".

הטיפול באופטיון
ד"ר רינה דביר: "מדובר בטיפול שרלוונטי לקבוצה מאד קטנה בקהל. בתוך כל הטיפולים שיש – כימו, ביולוגי, קרינה, יש ניסיונות למצוא טיפולים אחרים, ואחד מהם נולד כאן בארץ ע"י חברת נובוקיור ומומחים מהטכניון – האופטיון. בעיקרון, הוא מנסה להפריע לתאים ע"י יצירת שדות חשמליים מתחלפים. בטיפול שמים אלקטרודות על הראש, מדבקות שמחייבות גילוח הראש כל 3 ימים והחלפת המדבקות, וחיבור למקור חשמל שמתחלף כל כמה שניות. החולה לא מרגיש את הטיפול. הוא מיועד לגידולים מאד ספצפיים. זה הראה יתרון על הטיפול הסטנדרטי, אבל באחוז מאד קטן. בילדים זה עוד יותר מסובך. צריך ללכת עם הבטריה כל הזמן ששוקלת 2 קילו, לגלח את הראש כל 3 ימים, זה לא פשוט. אנחנו מציעים את הטיפול לכל חולה עם גליובלסטומה, ועדיין מספר ההורים שמסכימים נמוך מאד ואנחנו עוד לא יודעים אם זה טיפול פורץ דרך ואם הוא ישנה את דרכי הטיפול המקובלות.

אימונו-תרפיה
ד"ר הודיה כהן: "אימונותרפיה הוא טיפול שמגיב למערכת החיסון של המטופל כנגד הגידול שממנו הוא סובל. זהו תחום שעבר התפתחות גדולה בשנים האחרונות. בגידולי מוח בילדים זה כמעט לעולם לא יהיה קו טיפול ראשון. יש ניסיון להשתמש בו בקו טיפול שני ושלישי, יש מחקרים בנושא שמתקיימים, תוך ניסיון לגייס את מערכת החיסון של הגוף נגד גידולי מוח. זה קורה במסגרת מחקרית, לא כחלק מטיפול סטנדרטי. המחקר עדיין בראשית הדרך וזה גם טיפול עם הרבה תופעות לוואי.

עדכון לגבי מרכז הפרוטונים בישראל – החלה הבניה, למרכז ארצי שימוקם באיכילוב. זה יקח כמה שנים, ולאחר שיוקם יצטרכו לקבל החלטה אם לשלוח לחו"ל כי יש יותר ניסיון או לטפל בארץ.

ממשק בין הורמונים לבין גידולי מוח
ד"ר הלן טולדנו: לרוב השאלה נוגעת לשימוש בהורמון גדילה לילדים עם גידול מוח. יש להבדיל בין ילדים שקיבלו טיפול שהסתיים לבין גידול שעדיין נמצא במוח ולא הוצא. אם הגידול הוצא, טופל, הוקרן חיכינו שנה ואין הישנות של המחלה – זה בטוח לתת הורמון גדילה, ואף כדאי, כי נושא של גובה בילדים זה נושא חשוב.
הקבוצה השנייה, ששם ש יותר התלבטות. כשהגידול הוא זה ששיבש את ההורמונים והשאלה אם טיפול בהורמון גדילה עלול לעודד את המחלה. אם הגידול יציב מנסים ועוקבים. אם יש הגדלה – מפסיקים. הניסיון שלנו כרגע לא מוצלח בהקשר הזה.
גידול שסיים טיפול והוקרן, יש יותר ביטחון בלנסות, וביתר הגידולים יש שאלה וזה יותר בעייתי.

מה צריך לשנות באורח החיים? תזונה, ויטמינים ועוד
ד"ר עבד אבו קוידר: "תמיד מומלץ להקפיד על תזונה בריאה. להקפיד על אוכל מבושל, אוכל שנעשה בבית, לא לתת אוכל ממקור לא ידוע. לא לתת אוכל לא מפוסטר.
לגבי תוספת ויטמינים – אין ספרות ואין ידע מוסמך בנושא, אבל יש פרקטיקה בשטח ויש דוגמאות שבהן מתן ויטמינים סייעו לילדים. יש קשרים שאנחנו לא יודעים עד הסוף בין תזונה לבין השפעה על ההחלמה או על תופעות הלוואי.

הוצאה של שאנטים
פרופ' קונסטנטיני: "שאנט שעובד ולא עושה בעיות – לא להתעסק איתו. אין דרך לדעת אם השאנט לוקח את הנוזל או המערכת העצמונית ואם יוציאו את השאנט אם המערכת תדע להתמודד. תמיד יש גם סיכוי לדימום.
אם יש שאנט שעושה בעיות, יש מנדט לאתגר את הילד ולבדוק אם יכול לחיות בלי שאנט. זה אינדיבידואלי".

עד מתי צריך מעקב וכמה? איך חיים עם הסטרס?
ילד שמנותח ויש לו שארית, הוא וההורים חיים תחת החרב המתהפכת עם כל בדיקת MRI – עד מתי צריך לעקוב? האם ניתן לרווח מעקבים? איך מתייחסים לסטרס של ההורים?
פרופ' בן הרוש: "זה באמת תלוי בהתנהגות של בגידול. גידולים תוקפניים שאנחנו יודעים שיש סיכוי שיחזרו בקרוב נהיה יותר עם יד על הדופק. כשהגידולים עם ממאירות נמוכה אנחנו יכולים להיות רגועים יותר. צריך להחליט יחד עם ההורים כמה ומתי בודקים ועד כמה אנחנו באמת דואגים. יש ילדים שנעקוב יותר מקרוב ויש ילד שפחות. אין כלל – זה התפקיד של הרופא להרים דגל או להרגיע".

פאנל שיקום
פרופ מיקי וינטרוב, היחידה להמטולגיה אונקולוגיה ילדים, שערי צדק – פגיעות מוחיות בילדים
המוח הוא איבר מאד פגיע, ומנגד, המוח פלסטי – יש לו יכולת שיקום מופלאה, אבל לפעמים פגיעה באיזור אחד משפיעה גם על איזורים אחרים שלא נפגעו ישירות.
שיעורי ההחלמה מגידולי מוח גבוהים, אבל יש להם מחיר של תופעות לוואי. האיום לחיים חלף, אבל חמש שנים של רימיסיה זה לא מספיק. המאבק לא מסתיים אחרי 5 שנים. בגידולי מוח אופי הפגיעה קשור איפה היה הגידול ואיזה טיפול נתנו.
פגיעה מוחית יכולה לגרום לשילוב של פגיעות – קוגיטיביות, מוטוריות וחושיות – שמיעה, ראיה.
המוח של ילדים יותר פגיע ככל שהוא צעיר, אבל גם יותר פלסטי וגמיש.

60% מגידולי המוח בילדים מתפתחים בחלק התחתון של המוח – הגומה האחורית. כריתה שלמה של הגידול היא תנאי הכרחי לריפוי. למוחון יש תפקידים שהקלאסים שבהם הם: שיווי משקל, כיוון ועידון של תנועות, התפתחות וביטוי של שפה. קשרים עם הקורטקס ולכן יש לו גם תפקידים קוגנטיבים. חלק מהילדים שעוברים את הניתוח יפתחו נזק למבצנים של מוחון – תסמונת הגומה האחורית. נזק למבנים של הגומה האחורית אחרי ניתוח להסרת גידולים. קושי בהליכה ובשיווי משקל, קושי בדיבור שמתחיל באילמות (כמעט תמיד חולף אחרי מספר שבועות) ולקויות דיבור, אי יציבות רגשית, סימנים התנהגותיים ועוד, לצד השלכות קוניטיביות.

שיקם מוטורי – פגיעה בניידות, לפעמים צורך בכסא גלגלים או בהליכון, סכנת נפילה.
רוב המסע מתרחש במערכת החינוך, שבה נדרשת הנגשה.
פגיעה בתפקודי יום יום מוטוריים – אכילה, מקלחת, הלבשה, נידות, שליטה על סגרים והיגיינה אישית – בדרגות שונות של עצמאות או תלות.
ליקוי שמיעה – או של הניתוח או של הגידול, לרוב קושי לשמוע בסביבה רועשת (למשל: כיתה, מזגן ברכב, שולחן שבת). אפשר לעשות שיקום שמיעה ולהנגיש את הכיתה ואת הסביבה. ללקויות שמיעה השלכה חברתית, אקדמית ועוד.
ירידה בראיה –דורשת שיקום ראיה, מורה תומכת ראיה, עזרים טכנולוגיים ועוד.
ירידה קוגניטיבית – משנית להקרנות, לרוב ביטוי מאוחר – לא רואים אותו מיד, לפעמים עד כדי אינטיליגנציה גבולית ואף מוגבלות שכלית. הירידה אינה מיידית – זה תלוי בגיל, במינון והיא מתמשכת.
ילד שקיבל קרינה, צריך לעקוב אחרי הקושי הלימודי שלו ויתכן שיצטרך עזרה והתאמות.
חשוב לדעת שבמקרים רבים חלק מהילדים מרגישים מאד בודדים, שהעולם לא מבין אותם, רואים אותם כלוקים ולכן התחום של הנגשה חברתית הוא מאד חשוב.
אצל ילדים המוח ממשיך להתפתח, אם לילד בן 4-3 נפגע איזור במוח שקשור לחשיבה אבסטרקטית, לא נדע את זה במיידי כי לא נצפה לראות את זה בשלב הזה, ונגלה את הפגיעה רק בגיל מאוחר יותר. לכן צריך מעקב ארוך טווח.
שיקום של פגיעות מוחיות מתבססת על העובדה שהמוח הוא פלסטי. יכולים להיווצר מסלולים עצביים חדשים, אבל אנחנו לא יודעים תמיד לשקם כל פגיעה מוחית.
כמו באבחנה, גם בשיקום, הקשר של הרופאים עם המשפחות והתקשורת משפיעים מאד על מהלך הטיפול. האם כל ההורים רוצים לדעת את כל המידע ומתי? מה הפרוגנוזה  השיקומית והתיפקודית – האם צריך לומר הכל גם אם המידע כואב? מתי זה פוגע בתקווה ומונע מלהמשיך? המידע גם מאד דינמי ויכול להשתנות.

הורים מרגישים שלא קיבלו מספיק מידע על ההשלכות הנוירוקוגניטיביות של טיפול בגידולי מוח בילדים.
למרבה הצער, הנתונים לא טובים. יש הרבה מאד נזקים ותופעות לוואי בטווח הרחוק. בסנט ג'וד יש מאגר מידע שמראה כי מעל 60% מהמבוגרים שהיו חולים כילדים לא מגיעים לעצמאות תפקודית כבוגרים. היום יש יותר כלים לצמצם את הנזקים שאנחנו גורמים, למרות שהכלים הם אותם כלים.

שיקום – חזרה מלאה לתפקוד שקדם לפגיעה – זה מה שכולנו מקווים. אבל בפועל מדובר על התאוששות חלקית, אסטרטגייות לפצות על התפקוד שאיננו, אבל, קבלה של השינוי, שיפור התפקוד והגעה לעצמאות בתפקוד יומיומי, שילוב במסגרת חינוכית (ואיזו מסגרת?), שיתוף בפעילות חברתית תואמת גיל וקבלת השינוי הזה.

אסטרטגיות לשיקום – עזרים לשיפור התפקוד, התקשורת ועוד. והשאלה הגדולה היא עד כמה אנחנו מסוגלים לקבל את השינוי – הילד, ההורה והסביבה. חלק מהשיקום כולל גם שותפות עם הצוותים החינוכיים.

שיקום אחרי פגיעות מוח
מויראל בן דוד – פסיכולוגית שיקומית לילדים, בי"ח רמבם.
שיקום הוא המסע של המשפחות.
אחרי החרדה לחיי הילד שנמצאת במרכז תשומת הלב, בהמשך מתמודדים עם שמירה על המשפחה, אחים נוספים, הישרדות כלכלית. זה כרוך בהרבה עייפות נפשית ופיזית.
מתמודדים עם חרדה, מחסור בשינה, אין זמן לעצמך, טיפול ממושך ואינטנסיבי מאד – גם כשיש שארית גידול וצריך לחיות לצד המחלה. מעקבים ועוד.

מה עכשיו איך חוזרים לשגרה?
באמצעות ערנות, סקרנות והקשבה. אלה משאבים שצריך בכל הורות אבל במיוחד לילדים עם גידולי מוח צריך את המשאבים האלה מאד מחודדים כי בלעדיהם אי אפשר לשקם את הילדים.
אנחנו רוצים שהילדים יחיו חיים באיכות גבוהה. עד עכשיו היו דברים דחופים יותר להתמודדות. אבל עכשיו מתחילים לחשוב על איכות החיים.
יש רצון שהילד ישאר אותו דבר זו כמיהה גדולה, אבל אז צריך להתמודד עם המציאות. טווח השינוי בעקבות המחלה הוא עצום. ממשהו מינימלי שבקושי נרגיש ועד קשיים משמעותיים ביותר.

ומה אם הילד שלי השתנה? האם מוכנים לפגוש אותם כמו שהם היום? ילדים שהתבגרו, גדלו, עברו את המחלה, שרדו, ויש את כל הקשיים שהמחלה וההשלכות שלה הביאו.
בשיקום גידולי מוח בילדים קיים אובדן עמום – אובדן לא ודאי, מעורפל, לא ברור ולא קבוע – אובדן הילד שיכל היה להיות לי. אבל לא מדברים עליו – הילד שרד, על מה את מתלוננת? השיח בנושא כמעט ולא קיים. החברה לא ממש עוזרת, מתקשה לשאת את החרדה. הילד סיים את הטיפולים, נגמרו הצרות וקשה להסביר שזה לא בדיוק ככה. זו סיטואציה מורכבת.
הקשר בין החלקים הקוגניטיבים לחלק הנפשי קיים ונוכח. יש הרבה קשיים למרות שהתקדמנו בטיפולים, הרבה הורים ומורים מתארים שמשקיעים בהפנמה וקליטה של החומר, ניטור עצמי, מיומנויות חברתיות ופוסט טראומה.
בעיות נוספות מוכרות: קשיים קוגניטיביים ופיזיים שמשפיעים גם על קשיים חברתיים ורגשיים, שמביאים בדידות וקושי.
הצלחת השיקום תלויה בשני דברים עיקריים: אישיות הילד והתמיכה המשפחתית המותאמת.

איך לעזור?

  1. להיות קשובים וסקרנים
  2. יד על הדופק בבית הספר
  3. זיהוי קשיים אבל גם כוחות – מה כן אפשר להשתמש כדי לעקוף את הקשיים.
  4. התאמת עזרה

להיות  סוכני השינוי, סוכני השיקום – להיות הגורם שמתכלל את כל מה שקורה סביב הילד. לעשות הערכה נוירופסיכולוגית – אבחון שעושה את הקשר בין הפגיעה הנוירולוגית לפגיעה הקוגניטיבית, הרגשית, החברתית ועוד.

ד"ר מיה גפן – הקליניקה לזכויות אנשים עם מוגבלויות בפקולטה למשפטים באונ' בר אילן
מטרת הקליניקה היא לסייע לאוכלוסייה מוחלשת, פדגוגיה מעשית – ללמד את הסטודנטים להיות עו"ד חברתיים, ומחקר.
הקליניקה מייצגת אנשים עם כל סוגי המוגבלויות – פיזית נפשית שכלית וחושית, וגם בני משפחה של אנשים עם מוגבלויות (אם אין ניגוד אינטרסים)
בתחומי חיים שונים – כל מה שמעסיק אנשים עם מוגבלויות, כל עוד הזכות שנפגעה נובעת מהמוגבלות.

זכויות של ילדים עם מוגבלויות >>
החקיקה המרכזית בישראל היא חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות – חוק ששינה את יחס מע' המשפט לאנשים עם מוגבלויות. מעבר משיח של חסדים ושל מסכנות לשיח של כבוד, זכוות ושוויון. לא צריך להוכיח כמה הוא מסכן וצריך חסד ועזרה. זה לא מחסד – זה מזכות. אנחנו צריכים לתקן את עצמנו כחברת ולתת לכל אדם את ההתאמות שצריך כדי להשתלב בדרך הטובה ביותר.
החוק הביא לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים.
האמנה הבינלאומית בדבר זכויותיהם של אנשים עם מוגבלויות (2006) >>
מדינה ישראל חתומה עליה ואישררה אותה בשנת 2012 – הפכה אותה לחלק מהחקיקה של המדינה. יש לה סעיף שמדבר על ילדים עם מוגבלויות  שגם בו עושים שימוש כשרלוונטי.

חוק שירותי רווחה >> מיישם חלק מהעקרונות שקבועים בחוק השיוויון. מחכים שיתקינו תקנות כדי לראות איך מיישמים אותו.
על מי חל חוק השוויון?
אדם עם מוגבלות – אדם עם לקות פיזית, נפשית או שכלית, קבועה או זמנית אשר בשלה מוגבל תפקודו באופן מהותי בתחום אחד או יותר מתחומי החיים העיקריים. כמעט כל אדם עם לקות, שפוגעת בחייו, יכנס להגדרה.
חוק השוויון מתייחס גם לבני משפחה במקרים רבים – בן זוג, הורה, ילד, סב, סבתא, נכד/ה – הגדרה רחבה. אספור להפלות את האדם עצמו וגם אנשי משפחה בגלל שהם אנשי משפחה של אנשים עם מוגבלות.

המוסד לביטוח לאומי>>
גמלת ילד נכה
– גמלה חודשית שמשולמת להורים שמטרתה לסייע להטיפולי שמוטל על ההורים בעקבות הטיפול בילד הנכה.
5 רמות של זכאות: גמלה של 50% עם תלות חלקית בזולת, 100% גמלה לכל ילד שיש לו 3 עילות של 50% או השגחה מלאה, 112% תלות גבוהה יותר או שתי עילות של 100%, 188% 3 עילות 100% או תלוי לחלוטין בזולת, שני מטפלים סיעודיים 236% טיפול רפואי קבוע ותלות מוחלטת – בהם טיפולים אונקולוגיים.
ילדים מאושפזים ימשיכו לקבל גמלה אבל אחרי שנה יבדק מחדש.
מגישים תביעה דרך האתר – מקבלים זימון לועדה רפואית, יש מגמה לאשר ועדה ללא נוכחות הילד. אפשר להגיש בקשה לקיים ועדה ללא נוכחות הילד, רצוי בגיבוי המלצה של מטפל רגשי. גמלה רטרואקטיבית – עד שנה אחורה.
אפשר להגיש ערר על החלטת הועדה ואפשר לערער על ועדת הערר בבית הדין לעבודה. אפשר לקבל יצוג משפטי חינם מהמדינה ללא בדיקה כלכלית, אלא רק בדיקת סיכוי ההליך.
גמלת ילד נכה משולמת עד גיל 18 ו-3 חודשים.

קצבת ניידות – גם ילדים יכולים לקבל. מיועדת לילדים מגיל 3 עם קושי בניידות המשפיע על תפקוד הגפיים התחתונות. צריך להגיש בקשה למשרד הבריאות שתבדוק את אחוזי הניידות. אם יש מספיק- להגיש לבטל תביעה כדי לקבל את הקצבה. זו קצבה חודשית.

תעודת נכה, פטור מתור ופטור מתשלום למלווה בכניסה לרוב האתרים – הנחות בכל מיני מקומות.

בריאות, קופ"ח, משרד הרווחה, נופשונים, קייטנות, חינוך, מרכזים למשפחה, מעונות יום שיקומיים, מיסים/תשלומים וזוכויות נוספות, ימי מחלה להורים, ביטוח.

טל קארו – החיים לצד המחלה וניהול המחלה
אף פעם לא למדנו להיות חולים או מטופלים.
איך ממשיכים?
איך מתנהלים עם החיים, משפחה, ילדים האחים הבריאים?
מה הרגשנו לפני האיבחון, רגע האיבחון עצמו. ממה חששנו. רגע האבחון – השמים נופלים עלינו. אנחנו לא ממש מבינים את המשמעות. רגע אחרי הבשורה המרה לא ממש מצליחים לקלוט. חוזרים ושואלים את השאלות – ואז תקופת התאקלמות. מתחילים להבין מה נאמר בשיחה הראשונה. מה עושים עם זה, איך חיים עם זה או שלא.

אפשר לנהל את איכות החיים שלנו של הילדים ושל המשפחה. זה הרבה קשור לבחירה שלנו וגם ליכולות.
להיות מוביל ולא מובל – מה הבנו ממה שנאמר, על הילד ועל מצבו הנוכחי? איך אפשר לקבל החלטה משמעותית אם לא הבנתי את המשמעות – לשאול. אף אחד לא מצפה מאיתנו להיות רופאים.
מותר לנו לחשוב אחרת – כשחושבים אחרת מהרופאים זה לגיטימי. חובה לשאול שאלות ולהבין את הסיבות שהובילו להמלצות, ליזום שיח מכבד ומכיל וזוכר שגם אנשי הצוות הפואי הם בני אדם.
תמיד לזכור – אנחנו ההורים הם אלה שמחליטים. לפעול משיקו דע תתוך הבנת תמונת המצב והבנת החלופות.
חשוב להכיר את המערכת – להבין איך היא עובדת ולרתום אותה לצרכינו. זה לא פשוט, אז צריכים לקחת מישהו שיעזור לנו להבין איך היא עובדת. לא להזדהות איתה. לא לקבל כל הסבר, גם אם אני מבין אותו.
לפעול באסרטיביות אך בדרכי נועם תוך יצירת "אקלים חיובי" עם הצוות המטפל.

איך מנהלים מספר גזרות? כמו בעסקים! הערכת מצב ומיפוי אחת לתקופה – מה צריך לעשות עכשיו. לא לרוץ מדבר לדבר. בניית תכנית עבודה ברורה שלב חרי שלב. הגדרת סדרי עדיפויות – דחוף או חשוב? משימה קצרה או ארוכה? האויב הגדול של הפרקטיות – "צריך".
סמנו מטרות לטווח קצר שניתן לנהל ולהשיג אותן – תאפשרנה תחושת מסוגלות ושליטה.
להפעיל מעגלי תמיכה – עפי כישורים וצרכים. להפעיל ולהעצים את הילד עצמו-שגם הוא יהיה חלק – בהתאם לגילו.
להכין רשימת משאבים ולהשתמש בהם – כספיים, אנושיים, גופים מסייעים ועמותות.
לשחרר – תנו לאחרים שרוצים לעזור – לעזור. זה סיפוק עבורם ומקל עלינו. כוונו אותם. להסביר איזו עזרה אתם צריכים.
זה לא ספרינט – רצים למרחקים ארוכים ולאפשר לעצמנו להיעזר.
להימנע מלהסתיר – להוציא את "לא נעים" מהחדר

מרגע האבחנה החיים כבר לא רגילים אבל אפשר לשאוף לכמה שיותר רגיל. מדובר בילדים – משחקים, תחביבים, חברים… בהתאם ליכולת יש לנו רצון לעטוף אותם. חשוב לנסות ולהמשיך בחיים הרגילים עד כמה שניתן ןלהתאים את המציאות בהתאם למצב הרפואי.
לעטוף את עצמנו כמשפחה בכל מה שעושה לנו טוב. גם אם זה לא תמיד מובן לסביבה שלי. עבודה, תחביבים, לשמור על חיים נורמטיבים.
כשמרגישים טוב  עושים משהו כייפי.

איך מתנהלים עם טינאייג'רים?
הקשבה, עירוב וכנות, שיתוף במחשבות, תכנון משותף, הימנעות מהטפה, לא להסתיר, בלי בולשיט, במידת האפשר והנכונות-לתת להם להוביל את השיח מול הרופא. חלוקת משימות, לתת להם לקחת אחריות על עצמם.

מה עושים עם האחים הבריאים? זה לא פשוט…
האחים הבריאים סובלים מהיעדר תשומת לב. לא רואים אותם. רק כשבא ומספר משהו שקשור לאח החולה, שמים לב אלי. ככה מתחיל מנגנון כזה. לכוון את הספוט גם עליהם.
לשתף ולא להסתיר, על פי מדת ההבנה.
לשקול טוב מאד אם לתת אחריות טיפולית. האם ילד בן 12 יכול לוודא שהאח הקטן יקח תרופה כשאנחנו לא בבית? להימנע בכלל מתלהתקרב לאיזורים האלה.
ליצר חוויות משפחתיות משותפות. זה ממש לא קל.
לייצר זמן איכות ופעילות משותפת עם האחים הבריאים.
להיוועץ ולבחון הדרכת הורים.

לפעמים זה מאד אנושי גם להשבר. אנחנו בני אדם, לגיטימי להתייאש ולחוות עליות וירידות. השאלה מה עושים עם זה ואיך צומחים גם מרגעים כאלה.
לעשות למען עצמך – כדי להיות חזקים בשביל כולם. לבטל את רגשי האשמה.

רי/מקס ישראל, אתם גדולים מהחיים!

רי/מקס הינה חברת תיווך בינלאומית, הפרוסה במעל 60 מדינות ובעלת היקף העסקים הגדול ביותר בעולם בזכות כ-100,000, הפעילים בכ- 7,000 משרדים.
רשת רי/מקס בישראל, בראשות ברנרד רסקין, הוקמה  בשנת 1995, והיא מונה מעל 100 סניפים ברחבי הארץ עם כ- 1,200 סוכני נדל"ן. רי/מקס היא רשת התיווך הגדולה ביותר בישראל. הרשת מתרחבת באמצעות מכירת זיכיונות במטרה לספק מענה אופטימאלי לשיווק ולתיווך נדל"ן בישראל.

רי/מקס ישראל וגדולים מהחיים

לרי/מקס ישראל קשר אמיץ ומיוחד עם עמותת גדולים מהחיים כבר כעשור. זכייני ועובדי החברה מתנדבים לכל צורך ולכל פעילות של העמותה בכל מקום ובכל זמן.
הם מגיעים לרכבת החיוכים בפורים, מסייעים באריזת מארזים בחנוכה, מתנדבים במוקדי התרמה, במחנות הקיץ ועוד. בכל מקום בו צריך עזרה בארץ, רי/מקס ישראל מציעים פתרון ונכונות להתגייס בכל קנה מידה.
בנוסף, מפעילה החברה מודל התרמה במסגרתו כל סוכן שסוגר עסקה ומקבל עמלה, יכול לתרום חלק ממנה, כרצונו לגדולים מהחיים, בשם לקוח הקצה שמקבל תעודה על תרומה בשמו. הסוכנים הנפלאים של רי/מקס ישראל תורמים כך באופן שוטף לעמותה ומהווים עוגן משמעותי בפעילות גיוס הכספים למען הילדים החולים.
השותפות האסטרטגית מאפשרת קידום המודעות לצרכיהם של ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם, ומאפשרת לעמותה להוציא לפועל את מגוון תכניותיה ופעילותיה השונות למען הילדים והמשפחות.

ברנרד רסקין, מייסד ומנכ"ל רי/מקס ישראל הוא חבר בחבר הנאמנים של גדולים מהחיים ומספר כך:

"לפני כ-9 שנים, הרגשתי שהחברה שלנו הגיעה לנקודה בה היא יכולה לפעול למען החברה ולעשות למען אחרים, מעבר לתרומות ופעילויות נקודתיות שהיינו עושים. חיפשנו אירגון או עמותה שנוכל לאמץ ולקחת בה חלק פעיל ושוטף, בעשייה משותפת לאורך כל השנה ובכל שדרות הארגון – אני באופן אישי, חברי ההנהלה וכל עובדי הרשת. יש לנו ארגון גדול, בפריסה ארצית הכולל יותר מ-100 זכיינים עצמאיים ולמעלה מ-1100 סוכנים שמאד מחוברים אלינו. רציתי להשתמש בכל התשתית הזו שבניתי ולעשות טוב לחברה ולקהילה. היה לי חשוב למצוא את הארגון הנכון להתחבר אליו, ולאחר שבדקנו לא מעט גופים ועמותות, הגענו לגדולים מהחיים. ידעתי מיד שזה זה. נדהמתי מפעילות הארגון, מרוחב היריעה ומהמנהיגות של ראשי העמותה. התחברתי לאופי של העמותה שמזכיר לי את אופי הפעילות של החברה שלנו. הפגישה הראשונה לא הייתה קלה. היה קשה לשמוע על הקושי של הילדים ושל המשפחות, אבל זו מטרה שאי אפשר שלא להזדהות איתה והיה לנו ברור שכאן אנחנו נשארים. היה לנו חשוב לתרום בשני מישורים. במישור ההתנדבותי, רצינו לחולל שינוי ולהיות משמעותיים עם כוח אדם גדול בפריסה ארצית מצפון ועד אילת המקנה לנו אפשרות לסייע ולעזור פיזית, עם מתנדבים שלנו לכל צורך ולכל פעילות בכל מקום ובכל זמן. בנוסף, ראיתי ברי/מקס הבינלאומית מודל שריגש אותי ואימצתי גם אלינו, במסגרתו כל סוכן שסוגר עסקה ומקבל עמלה, יכול לתרום חלק ממנה, כרצונו לעמותה, בשם הלקוח שמקבל תעודה על תרומה בשמו לגדולים מהחיים.
הפעילות המקסימה הזו מניבה לגדולים מהחיים תרומות שנתיות נכבדות ומעבירה הלאה את הנתינה. התעודה היחידה שתלויה על הקיר שלי, היא זו שקיבלתי אחרי שסוכנת תרמה בשמי לגדולים מהחיים לאחר סגירת עסקה.
בגדולים מהחיים רואים את הטוב שבאדם וזה הרווח העצום שלנו. אנחנו רוצים לתת, אבל מקבלים המון בחזרה והחוויה הזו לצד גדולים מהחיים הופכת אותנו לאנשים טובים יותר ולרשת טובה יותר. זה לא עול, אלא זכות להיות מעורבים ואני אוהב מאד את מה שאנחנו עושים כאן, בידיעה שאנחנו הולכים יד ביד עם הארגון הנכון."

אנו מוקירים את השותפות עם רי/מקס ישראל, ומודים על הקשר העמוק והחיבור המשמעותי וארוך השנים.
רי/מקס ישראל הינה נותנת חסות ראשית בערב הגאלה השנתי של גדולים מהחיים, אשר מגייס תרומות למען קרן הבריאות של העמותה, למימון תרופות, בדיקות וטיפולים שאינם בסל הבריאות, ומאפשרת לילדים החולים ולבני משפחותיהם סיכוי ותקווה להחלמה.

לאתר רי/מקס ישראל >> https://bit.ly/3x5qNjY

תכנית חדשה בגדולים מהחיים יצאה לדרך: 'מרימים' – תכנית לצעירים חולי סרטן בגילאי 18-25

התכנית החדשה מיועדת לצעירים חולי סרטן מרגע האבחנה ועד ההחלמה, ומקיפה תחומי פעילות וסיוע מגוונים כדי לעטוף את הצעירים במהלך תקופת הטיפולים, בתמיכה מלאה לכל צורך.

מדי שנה כ-400 צעירים בגיל 18-25 מאובחנים כחולים במחלת הסרטן. זה מערער, זה מטלטל, זה מפחיד וזה יכול להיות מאד בודד.
מדובר בצעירים שכבר לא שייכים למחלקות הילדים, לא נעטפים על ידי עמותות ולא זוכים לפינוקים של מחלקת הילדים, אבל הם עדיין מאד צעירים ולא מוצאים את עצמם באונקולוגית מבוגרים.
החברים שלהם ממשיכים בחיים – צבא, לימודים, טיולים, משפחה… ואצלם החיים התהפכו ונעצרו. ההתמודדויות שלהם בחזיתות מרובות – רפואית, נפשית, חברתית, כלכלית, ואנחנו כאן כדי לעזור.

'מרימים' היא תכנית שנתית לצעירים המתמודדים עם מחלת הסרטן. מהאבחנה ועד ההחלמה.
התכנית נותנת מענה משולב לצרכים של החולים הצעירים במספר אופנים.
מפגשים. קבוצת שווים, תמיכה הדדית ואנשים שמבינים בדיוק מה עובר עליך בלי יותר מדי מילים, היא הרבה פעמים סוג של הצלה. המפגשים מתקיימים בפורום מקומי או איזורי, בליווי מנחה מקצועי ובשילוב מרצים מקצועיים (בין היתר בנושאים של מיניות, תזונה, התמודדות עם חרדות ועוד ועוד…). אין כמו הכוח של הקבוצה לתמיכה הדדית.
טיולים. ארבעה טיולים מדהימים בשנה, הכוללים לינה בטבע, אתגר, עצמאות וחופש אמיתי מהצרות והדאגות.
ימי גיבוש. פעילויות יומיות שמאפשרות להתאוורר, לצחוק, ליהנות ולחזור לטיפול הבא בכוחות מחודשים.
סיוע במיצוי זכויות. תמיכה ועזרה בהתמודדות מול הרשויות השונות ומיצוי זכויות חולים אונקולוגיים. כדי שכל צעיר וצעירה יקבלו את מה שמגיע, במינימום בירוקרטיה.
צה"ל ולימודים. עזרה בהתנדבות לצבא; תהליך העשרה ומלגות לפיתוח אישי. סיוע ותמיכה במחשבה קדימה.
סיוע כלכלי וסיוע בהסעות לבית החולים. לפי צורך ובתיאום עם העו"ס במחלקה.
סיוע במימון תרופות שאינן בסל הבריאות. בתיאום עם הצוות הרפואי.
סיוע רגשי. תמיכה פסיכולוגית אישית פרטנית, לפי הצורך.
סיירת 'מרימים'. קבוצה נודדת בין בתי החולים שתבקר ותעודד במחלקות, כי הדרך הבדוקה להרגיש טוב, היא לעשות טוב, אחד למען השני.

ליאור לוי, מנהל תכנית 'מרימים' בגדולים מהחיים מסר: "הצורך העצום במענה לקבוצת הגיל הזו עלה באופן ברור מאד מהשטח. הבנו שמדובר בחבר'ה שנופלים בין הכיסאות בלי תמיכה, בגיל מאד צעיר. מניסיוננו, שילוב של מענה חברתי עם צעירים בסטטוס דומה, פעילויות התאווררות והפגה, טיולים ודגש על חיזוק העצמאות, לצד סיוע ותמיכה בפן הכלכלי והבירוקרטי, יכולים להקל משמעותית על ההתמודדות עם המחלה. התכנים בתכניות הותאמו במיוחד לקבוצת הגיל, וכוללים נושאים מגוונים ביניהם: מיניות בזמן טיפולים, דימוי גוף, תזונה, התמודדות עם חרדות ומיינדפולנס, ועוד. אני מזמין כל צעיר וצעירה חולי סרטן מעל גיל 18 ועד גיל 25, ליצור איתי קשר ולקבל מידע על התכנית>> 053-726-4464"

 

טיפים לקראת היום הראשון בגן מאת גננות "גן החלומות"

בין אם מדובר במסגרת הראשונה, בגן חדש או פשוט לחזור לגן אחרי חופשה ארוכה, התחלות חדשות תמיד מלוות בהתרגשות, בחששות ובתקופת הסתגלות. לילד וגם להורים…
כדי להתחיל את ספטמבר בצורה הכי טובה שאפשר, ביקשנו מהצוות החינוכי ב"גן החלומות" של גדולים מהחיים לתת כמה טיפים לילדים ולהורים, לקראת שנת הלימודים החדשה.

להתכונן מראש כמה שיותר
חוסר ודאות הוא דבר מפחיד והכנה מראש מצמצמת את החששות. ההכנה מתחילה משיחה והסבר על הגן ומתן כמה שיותר פרטים – על הגננות, על המשחקים שיש בו, על הילדים שהולכים אליו. לא בטוחים מה לספר? תשאלו את הגננת – היא תשמח לעזור.
אפשר להראות תמונות של הגן ושל הגננת. אם מתאפשר, אפשר אפילו לבקר יחד בגן כדי להכיר, או להיפגש עם ילדים נוספים שאמורים ללמוד בו.

לתת מקום לחששות ולפחדים
חשוב לצייר תמונה חיובית של הגן החדש אבל ממש לא כדאי לבטל את התחושות הפחות נעימות ומותר לדבר על כל הפחדים. יש ילדים שדואגים שלא יהיה להם עם מי לשחק, יש ילדים פוחדים שיתגעגעו לגננת הקודמת או לאמא, יש ילדים שהדאגה הכי גדולה שלהם היא שיצטרכו לשירותים ולא ידעו איפה הם. חלק מהפחדים אפשר לפתור בקלות וחלק… פשוט לקבל ולהתמודד איתם. תנו לילדים שלכם להבין כמה אתם סומכים עליהם ומאמינים שיוכלו להתגבר על כל קושי.

טיפים לקראת היום הראשון בגן

לסמוך על הצוות
הילדים מרגישים הכל. אם אתם סומכים על הצוות, הילדים ירגישו. צרו יחסים של אמון, תקשורת פתוחה וטובה עם הגננות והצוות וכך יהיה לכם הרבה יותר קל לתקשר את השינוי לילדים, גם אם יהיה לא קל בהתחלה.

הסתגלות הדרגתית
ברוב הגנים נהוגה הסתגלות הדרגתית בימים הראשונים – ובצדק. עם זאת, חשוב להסתכל על הילד ולבחון מה נכון לו. יש ילדים שמרגישים בבית תוך 5 דקות ויש כאלה שלוקח להם יותר זמן. יש ילדים שצריכים יותר נוכחות ותיווך הורי ויש כאלה שפחות. ההסתגלות ההדרגתית נכונה גם להורים שלומדים כך להכיר טוב יותר את הגן החדש.

טקס פרידה
הרבה מאד ילדים בוכים בפרידה בגן. זה לא אומר שלא טוב להם בגן, זה פשוט אומר שהפרידה קשה להם.
להורים, אגב, זה קשה הרבה יותר, כי אחרי שאמא או אבא הולכים, הילד נרגע, נהנה ושוכח את הקושי. ההורה לוקח איתו את הבכי של הילד לשארית היום.
אבל קשה ככל שתהיה הפרידה, לעולם לא להיעלם לילד בלי לומר לו שלום. גם אם הוא משחק יפה ואתם יודעים שהמילה "ביי" תעורר דרמה סוערת. עניין של אמון של הילד בכם.
איך נפרדים? בטקס קבוע, קצר והחלטי. אומרים שלום, מזכירים שבצהריים אמא/אבא/סבא/סבתא יבואו לקחת אותך, נותנים נשיקה והולכים. אפשר להשאיר בגן חפץ מעבר או פריט שהילד אוהב שיקל עליו ברגעים הקשים.
חשוב לוודא שהגננת או הסייעת מגבות אתכם וברגע שאתם הולכים, היא תוספת פיקוד ולא משאירה את הילד לבכות, אלא מנחמת, מחבקת ובעיקר – מסיחה את דעתו עם שלל משחקים, משימות או דברים שהיא פתאום "נורא צריכה עזרה בהם".

עידוד וחיזוקים חיוביים
פרגנו לילד שלכם על העובדה שהוא גדול והולך לגן, ספרו לחברים, לאחים, לקרובי משפחה. הרשו לו דברים נחשקים "של גדולים" שפעם היה אסור לו, כי עכשיו הוא גדול והולך לגן. טפחו את הערך העצמי שלו ואת גאוות היחידה.
זכרו למה אתם עושים את זה
הגן הוא מקום נפלא. הילד שלכם ילמד בו דברים חדשים, יתקדם, יתפתח, יפגוש חברים, ישחק ויהנה. הוא יצטרך להתמודד עם דברים חדשים ויצא מחוזק מהאתגרים האלה, כי כך לומדים ומתקדמים. הוא יכיר את היכולות שלו וילמד להשתמש בהן. הוא יזכה לעוד אנשים שיאהבו אותו, יתמוגגו ממנו ויעריכו אותו – מלבד בני המשפחה שלו. תהיה לו מסגרת טובה, מכילה, מעשירה שתאפשר לכם ההורים לקדם את עצמכם ואת המשפחה שלכם.

בהצלחה לכל הילדים בשנת הלימודים!

*המאמר נכתב על ידי מערכת "גדולים מהחיים" ואינו מהווה תחליף לייעוץ ולטיפול מקצועי.

כנס זכויות לתלמידים אונקולוגיים והגיוס/התנדבות לצה"ל

מדי שנה, עורכת עמותת "גדולים מהחיים" כנס המיועד להורים ולילדים, תלמידי תיכון, שעוסק בזכויות תלמידים אונקולוגיים בבגרויות ובגיוס לצה"ל, באפשרויות להתנדבות ולשירות לאומי.

את הכנס האחרון פתחה גולי קשת, יו"ר הועד המנהל של "גדולים מהחיים" וסיפרה מניסיונה האישי על ההתמודדות עם בית הספר ובחינות הבגרות לאחר החלמתו של בנה גל, ועל המאבק שלו להתנדב לצבא. "המשפט שהוביל אותי לאורך כל הדרך היה דבר אחד שגל אמר לי – אני רק רוצה להיות כמו כולם", סיפרה גולי. לא תמיד המידע ברור ונגיש לכולם והזכויות לא תמיד ידועות – לא למערכת ולא להורים. ידע זה כוח וזו מטרתו של הכנס, סיכמה גולי.

ענת ברטמן – נציגת משרד החינוך והאחראית על יישום חוק תלמידים חולים
תלמידים חולים במחלה אונקולוגית, מאושפזים וחולים במחלה מתמשכת זכאים לזכויות מיוחדות ממשרד החינוך. לשירותי חינוך בבתי החולים, בבית ול"שעות חולים" ותמיכה פרטנית בבית הספר לאחר החזרה הביתה וחזרה לחינוך בקהילה. תמיכה בתלמיד כוללת גם טיפול רגשי במידת הצורך. תלמידים הנבחנים בבחינות בבית הספר ובבחינות הבגרות זכאים להתאמות מותאמות ספציפית אליהם ומשרד החינוך מכיר בעובדה שגם טיפולים בגיל צעיר יכולים להשפיע בהמשך הדרך ומאפשר לבקש התאמות עד 7 שנים לאחר סיום טיפולים.
על כל הזכויות המגיעות לתלמיד אחראית מומחית תחום תלמידים חולים במתי"א. מתי"א הם מרכזי תמיכה ישוביים או איזוריים של משרד החינוך (בכל עיר או איזור פועל מתי"א). אחראית תחום תלמידים חולים מקבלת מידע על התלמידים החולים באיזור מכל בתי הספר, וספציפית – מיועצת בית הספר. היא זו שחותמת על ההתאמות, מוודאת קבלת תמיכה וסיוע מתאימים לכל תלמיד לפי הצורך ומאפשרת
כדי לממש את כל הזכויות המגיעות לתלמיד יש לפנות בראש ובראשונה וכמה שיותר מהר ליועצת בית הספר, ולאחר מכן לאחראית תחום תלמידים חולים במתי"א אליה משתייך התלמיד.
ההורים והתלמידים שאלו שאלות רבות על זכאויות לשעות הוראה פרטנית, על התאמות במבחנים ועל מימוש הזכויות. ענת ברטמן הזמינה את כל מי שנתקל בקושי מול משרד החינוך, לפנות אליה באופן אישי ולקבל מענה.

לצפייה במצגת של ענת ברטמן>> http://bit.ly/2EUJzQF

רס"ן מאור כהן – ראש מדור שירות יחודי במיטב
את רס"ן מאור כהן מכירים רוב שוכני המחלקה האונקולוגית כ"מאור איש הלגו" אשר מגיע להתנדב ולשמח את הילדים עם ערכות לגו, אבל לכנס הוא הגיע כרמ"ד ש"י במיטב, ראש המדור האחראי על גיוס מתנדבים לצבא.
לצה"ל יכולים להתנדב כל מי שהחלימו בטווח של 5 שנים לפני הגיוס ולפחות חצי שנה מהטיפול האחרון, ללא מחלה פעילה, כשהצבא מוביל מדיניות מאפשרת ועושה מאמצים לגייס את כל מי שמעוניין להתנדב.
מאור הציג את תהליך ההתנדבות לצבא, מרגע קבלת הצו הראשון, והוסיף טיפים חשובים שיאפשרו לקדם ולזרז את תהליך ההתנדבות.
למתנדבים יש זכויות מיוחדות, אך מרגע שהתגייסו חלים עליהם גם כל החובות של חיילים ככל החיילים וכל כללי הצבא (למעט פטורים שקיבלו בגין מצבם הרפואי).
מתנדבים מתגייסים ל-24 חודשים. הם יכולים לבצע מגוון רחב מאד של תפקידים והצבא עושה מאמצים כדי לשבץ אותם בתפקיד לפי בחירתם ועל פי רצונם, כמובן, לפי המגבלות הרפואיות שלהם. בהתאם לנתוניהם האישיים, לצרכי הצבא ולמגבלות הרפואיות, הם גם יכולים לצאת לקצונה או לקורסים במסגרת התפקיד, לחתום קבע ועוד.
מאור ענה על שאלות רבות של הורים ומלש"בים והזמין את כל מי שזקוק לסיוע ספציפי, לפנות אליו באופן אישי ולקבל מענה.

לצפייה במצגת של רס"ן מאור כהן>> http://bit.ly/2MiOLlm

ד"ר תמר עובדיה – קמ"ט מתנדבים, ענף מיון רפואי
ד"ר תמר עובדיה היא הגורם במערכת הצבאית אליה מגיעים תיקיהם הרפואיים של המלש"בים אשר קיבלו פטור רפואי ומעוניינים להתנדב. היא הסבירה מהזווית הרפואית כיצד מתקבלות ההחלטות במערכת, כיצד נקבע הפרופיל ומה הם שיקולי הצבא בבואם לאשר או לדחות כשירות לגיוס ולהתנדבות. היא אפשרה הצצה למה קורה בועדת מתנדבים ונתנה טיפים חשובים לקידום הבקשה להתנדבות. הראשון בהם היה להגיע מוכנים עם מסמכים מתאימים החל מהצו הראשון ובהמשך המסמכים שיש להעביר למדור מתנדבים. ככל שהמסמכים יהיו מלאים ומעודכנים ביותר, כך הדרך להתנדבות תהיה מהירה יותר ולא יהיה צורך בבקשת השלמות שמעכבת את התהליך.
ד"ר תמר עובדיה נגעה בנושא של גיוס רגיל, לילדים שהחלימו יותר מ-5 שנים לפני מועד גיוסם וענתה לשאלות מהמלש"בים בקהל בנוגע לאפשרות להיות קרביים, לפרופיל הצפוי ולמגבלות או לפטורים שיוטלו עליהם.

את המצגת של ד"ר תמר עובדיה ניתן לראות כאן>> http://bit.ly/2PKEcti

פאנל חיילים בוגרי עמותת גדולים מהחיים
את הכנס חתם פאנל מרגש של 5 חיילים, פעם ילדים חולי סרטן והיום, על מדים, הגיעו לספר את סיפור המחלה שלהם, את סיפור הגיוס שלהם ולענות על שאלות.
בן חלה בגיל 4 וסיים את הטיפולים בגיל 7. כשהגיע לצו הראשון קיבל פרופיל 64, אבל ערער, נלחם ולהצליח להעלות פרופיל ולהתגייס כלוחם לחיל השיריון. בהמשך יצא לקצונה והיום הוא סמ"פ. המסר שלו היה לא לוותר על מה שחשוב לך. אצלו נדרשו שני ערעורים ורק בפעם השלישית הצליח להעלות פרופיל ולהתגייס ללוחמה.
שחר, בת 22 היתה בעיצומה של שנת שירות כשהתגלתה המחלה. היא כבר התמיינה לצבא והיתה מיועדת להתגייס בתוך מספר חודשים. לאחר שהחלימה, פנתה לתהליך התנדבות שלקח שנה והגיעה להיות מפתחת הדרכה ביחידת שלדג. היא משתחררת בעוד חודשיים ומספרת שההחלטה להתנדב היתה ההחלטה הטובה ביותר שעשתה בחיים שלה.
אסיף לרי חלה בשנת 2015 וכשחזר ללימודים בסוף 2016 בסוף כיתה י"א, החל בתהליך ההתנדבות. לקח לו כמעט שנה להתנדב וגם הוא הגיע לתפקיד ביחידת שלדג. במסגרת התפקיד הוא מלווה פעילות מבצעית, תרגילים ומגיע גם לשטח. הוא מבצע דברים שלא האמין בכלל שיגיע אליהם ומרגיש משמעותי ותורם. המסר שלו הוא שאם יש חלום או רצון להגיע לתפקיד מסויים – לא לוותר עליו. לפעמים יהיה צריך להתאים את החלום למציאות והוא לא יהיה בדיוק מה שדמיינתם, אבל זה הזמן לשאול – מה החלום הבא שלך? אסיף ממליץ מאד להתנדב אבל ממליץ לקחת בחשבון שזה עדיין צבא ולא תמיד קל. עושים שמירות, עושים מטבחים (למי שאין פטור), יש עליך אחריות ולא עושים לך "הנחת מתנדב". למרות הקושי, זה שווה הכל.
שחר חלתה בגיל 16 וחצי והחלה את תהליך ההתנדבות באמצע כיתה י"א. התהליך לקח אצלה כמעט שנתיים, בעיקר בגלל שהגיוס המיועד היה קרוב מאד לסיום הטיפולים. היא עשתה שנת שירות בסיום י"ב ולאחריה קיבלה אישור התנדבות. לפני המחלה היא חלמה להיות לוחמת, חלום שלא התאפשר כמתנדבת, אבל היא הגיעה לתפקיד של מפתחת הדרכה ביחידת מגלן ובקרוב תחתום קבע.
למתנדבים נפתחים תפקידים שאין לאחרים ויש יתרון עצום בעובדה שמאפשרים למתנדבים לבחור את התפקיד שלהם, היא סיפרה. התפקיד נתן לי הרבה עצמאות, אחריות, ביטחון בעצמי וביכולות שלי. עברתי שינוי משמעותי בצבא, חתמתי על ויתור על יומיות ואני מרגישה שאני עושה שירות חשוב ומשמעותי.
גל קשת חלה בגיל 8 והתמודד עם הטיפולים עד גיל 11. בצו הראשון קיבל פרופיל 64 ואישור גיוס, אבל הבין שבמצבו עדיף לו להתנדב כי היה זקוק להמשך מעקב בקופת החולים. גל נלחם כדי לקבל פטור משירות ופרופיל 21 ואחריו, נלחם אפילו יותר כדי להתנדב ולשרת בתפקיד משמעותי. לאחר גלגולים רבים, התגייס גל כמתנדב ליחידת עוקץ בתור כלבן, ואחרי שנה ביחידה עבר לצוות מסווג והמשיך לעבוד עם כלבים. המסר של גל היה שהצבא פותח הזדמנויות חדשות וכדאי תמיד להגיע עם ראש פתוח. הוא סיפר שבכנס משתחררים של היחידה, קיבל הזדמנות מדהימה לנסוע ולהתנדב בחווה ייחודית לטיפול בבעלי חיים בקנדה, ממנה חזר רק לאחרונה אחרי 5 חודשים של חווית חיים.

הבוגרים שלנו השיבו על שאלות של ההורים והמלש"בים, שמחו לשתף מניסיונם והמליצו למתנדבים העתידיים לקרוא על תפקידים, לשאול חברים, להתייעץ ולחשוב היטב על התפקיד אותו ירצו למלא בצבא כי הצבא בהחלט מאפשר למתנדבים לבחור ולהגיע למקומות בהם הם רוצים להיות, כל עוד הם עומדים בתנאים הרפואיים ובנתונים האישיים שלהם.

בכל שאלה נוספת או צורך בסיוע בנושאי זכויות תלמידים אונקולוגים והגיוס/התנדבות לצה"ל, ניתן לפנות לעמותת גדולים מהחיים (אלינור וגולי)>> 03-6195977

לקריאה על תהליך התנדבות והגיוס לצה"ל לחצו כאן

מוקד מיצוי זכויות למשפחות גדולים מהחיים – לקבל את מה שמגיע

משפחות לילדים חולי סרטן זכאיות לקצבאות, גמלאות, הנחות והטבות, שנועדו לסייע להם להתמודד עם מחלת הילד. בתקופת הקורונה, כל סיוע שכזה הופך חיוני יותר ויותר. עמותת גדולים מהחיים מספקת למשפחות מוקד מידע וסיוע במיצוי זכויות, כדי שכל משפחה תקבל את מלוא זכויותיה בביטוח הלאומי, במס הכנסה, בקופות החולים, ברשויות המקומיות ועוד.

יעל לוי, עו"סית אשר מאיישת את הקו החם של גדולים מהחיים לסיוע מיידי למשפחות בנושא מיצוי זכויות ותמיכה רגשית, עם כל התשובות לשאלות הבוערות.

משפחות גדולים מהחיים, לא לבד! בחודשים האחרונים פועל קו חם למיצוי זכויות אותו מאיישות שתי עו"סיות: יעל לוי ומיקה נגן מחברת אשחר, אשר מקבלות את פניות הורי העמותה בשיחת טלפון דיסקרטית, מספקות מענה לכל שאלה ומפנות במידת הצורך לסיוע נוסף, בכל נושא רלוונטי. מתנדבי העמותה מסייעים למשפחות במילוי טפסים ובהגשתם וכך מבטיחים שכל משפחה תקבל את כל מה שמגיע לה מהמדינה, בלי להיתקל בקשיים בירוקרטיים מתסכלים.

יעל מספרת שהשאלות הנפוצות ביותר הן בנושא התמודדות מול ביטוח לאומי. מהי גמלת ילד נכה? מי זכאי לקבל אותה? כמה אחוזי נכות מקבלים ומה קורה אחרי טיפולים?
גמלת ילד נכה משולמת בגילאי 3 חודשים עד 18 + 3 חודשים. באופן עקרוני, עם האבחנה בסרטן ותחילת טיפול פעיל של כימותרפיה בעירוי או הקרנות הילד מקבל אחוזי נכות של 188% והזכאות אליה נמשכת כל עוד הילד בטיפול פעיל + חודש נוסף. לאחר סיום הטיפולים, אחוזי הנכות מתחילים לרדת, בתאם למצבו של הילד. בחצי שנה שלאחר הטיפולים (או יותר, תלוי במצב ) הקצבה יורדת ל-100% ובהמשך באופן פרטני בהתאם לקצב ההחלמה והפגיעה, אם יש, של כל ילד. כמובן שלכל הורדה כזו של אחוזי הנכות יש השלכות כלכליות וקיצוץ בגמלה.

האם ניתן לערער על החלטת הביטוח הלאומי?
כן, יש להגיש ערר מנומק לסניף הביטוח לאומי במקום המגורים, בו יש לפרט מדוע החלטת הביטוח הלאומי להורדת אחוזי הנכות שגויה לטעמכם. רצוי לצרף אסמכתאות התומכות בבקשה. אם הערעור לא מתקבל, ניתן להגיש תוך 60 יום ערעור נוסף בבית דין האזורי לעבודה.

האם מגיעה הנחה בארנונה או חשבון החשמל?
כן, למקבלי גמלה יש זכאות גם להנחות קבועות בארנונה, מים, בזק בחשבון החשמל ועוד. ביטוח לאומי מעביר לרשויות המקומיות רשימה של זכאי ההנחות, רצוי לוודא שאתם מופיעים ברשימה. יש רשויות מקומיות שמסייעות למשפחות לילדים חולי סרטן מעבר לנדרש בחוק ע"י ועדת חריגים, כך שבמידת הצורך, בהחלט מומלץ לפנות ולבקש סיוע באופן פרטני.

בתקופה האחרונה מספרת יעל, התעוררו שאלות רבות בנושא פיטורים וחל"ת בתקופת הקורונה

כדאי להדגיש שהקורונה לא שינתה את החוק, אבל בהחלט הפכה את המצב להרבה יותר מורכב עבור הורים לילדים חולי סרטן. לכל הורה לילד חולה סרטן שמורה הזכות לנצל 90 ימי חופש מחלה בשנה על מנת להיות עם הילד (במידה והוא עבד באותו מקום בשנה האחרונה). כל אחד מההורים יכול לנצל את 90 הימים שלו בנפרד. להורה יחידני, או במידה ורק אחד מההורים מתכוון לנצל את זכותו לימי מחלה, הוא זכאי ל-110 ימים בשנה.
לאחריהם, אין לעובד עוד הגנה מפני פיטורים ולפי החוק הוא תלוי בחסדי המעסיק. יש מעסיקים שמאפשרים לנצל ימי חופשה "על החשבון", יש מעסיקים אשר מתחשבים במצב המיוחד וסופגים את העלות, יש מעסיקים שמורידים בשכר ויש מעסיקים שמפטרים. אם לצערכם המעסיק שלכם החליט לפטר אתכם, חשוב לקבל את כל הזכויות המגיעות לכם בחוק: שימוע לפני פיטורים, פיצויי פיטורים ועוד.
יש כמובן זכות לצאת לחל"ת מרצון או אם המעסיק מוציא אתכם לחל"ת, ואז תהיו זכאים לדמי אבטלה על פי חוק. בתקופת הקורונה היה מדובר על דמי אבטלה אוטומטיים עד לחודש יוני 2021 ולאחר מכן יש לבדוק זכאות פרטנית.

האם מגיעות נקודות זיכוי במס הכנסה?
כן, חשוב לדעת שילד חולה סרטן מזכה את התא המשפחתי שלו ב-2 נקודות זיכוי במס הכנסה (1 לכל הורה, או 2 לאחד ההורים. ניתן לדרוש את הזיכוי במס רטרואקטיבית (עד 6 שנים אחורה). את זיכוי המס ניתן לדרוש באמצעות מילוי טופס מקוון באתר רשות המיסים או בטופס 101 בתחילת שנה.

האם מגיע מענק מיוחד בגלל הקורונה?
בשנת 2020 החליטה הממשלה להעניק לילדים המקבלים קצבת ילד נכה מענק קורונה מיוחד אשר נקרא "מענק חד פעמי לשנת 2020".
המענק שולם באופן אוטומטי בשתי פעימות: פעימה ראשונה בחודש אוקטובר 2020 ופעימה שנייה בחודש דצמבר 2020. פרטים נוספים על המענק באתר הביטוח הלאומי בקישור הבא ואם לא מימשתם אותו, מומלץ להתייעץ פרטנית ולבדוק מה מגיע לכם.
"באופן כללי", מספרת יעל, "היום הרבה יותר קל למצות זכויות מכיוון שחלק גדול מהטפסים זמינים למילוי באינטרנט. "אנחנו יודעים שלמשפחות רבות קשה לעקוב אחרי הזכאויות השונות שלהן והבירוקרטיה מקשה על מיצוי הזכויות האלה. בשביל זה אנחנו כאן. ניתן להתקשר אלינו ולקבל מענה מלא ומקיף. גם מידע על מה מגיע לך, תוך התייחסות למצב הספציפי של כל ילד ושל כל משפחה, אנחנו כאן כדי לבצע בירורים עבור המשפחות ולבדוק עבורן מידע אמין שהן לא בטוחות איך להשיג. אנחנו יודעות לתת מענה גם במקרים שבהם לא יודעים איך למלא ולהגיש את הטפסים, יש מתנדבים מדהימים של "גדולים מהחיים" שיודעים לסייע באופן מקצועי. אנחנו לא רק מיידעות מה צריך לעשות ועוזבות את המשפחה, אלא מלוות באמת עד לפיתרון ולמיצוי הזכויות.
בנוסף, אנחנו כאן כדי לתת מענה רגשי ונפשי למי שצריך. לאמא שמרגישה במצוקה, לאבא שלא יודע איך לספר לאחים על מחלת הילד, למשפחה שמרגישה קושי בהתמודדות עם הבידוד, ובכל קושי רגשי אחר. אנחנו יודעים להפנות למטפלים רגשיים, לתת מענה מיידי ולסייע בכל צורך".
שיתוף הפעולה בין חברת אשחר ועמותת גדולים מהחיים נמשך שנים רבות, התחיל ע"י עו"ס עינת רט, שמלווה את הפעילות עד היום. החברה מעניקה למשפחות המופנות ע"י העמותה טיפול רגשי המותאם לצרכיה.

איך יוצרים קשר?
הקו החם של גדולים מהחיים מופעל ע"י עו"ס מיקה נגן, בטלפון: 050-7485019
ועו"ס יעל לוי, בטלפון: 054-8056876 בימים א'-ה' בין השעות 9:00-19:00
לשירות בשפה הרוסית- יש לפנות לעו"ס לודמילה קריבוס 054-4798921 בימי רביעי בין 12:00 ל13:30.
לשירות בשפה הערבית- יש לפנות לעו"ס נג'את אבו סלאח   052-449-3891. בימי שישי בין 13:00 ל-א 14:30

לאחר שעות הפעילות השיחות מועברות למוקד הטלפוני של חברת אשחר, המנטר את השיחות על פי דחיפות.
אתם מוזמנים להתקשר ולקבל מידע אמין, זמין, נגיש ומותאם אליכם ואל הילד שלכם.

לקריאה על כל הזכויות שלכם כהורים לילד/ה חולה/ת סרטן, לחצו כאן

*הכתבה נכתבה ע"י מערכת גדולים מהחיים בשיתוף עו"ס יעל לוי ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי ו/או רפואי פרטני. בכל שאלה ספציפית יש לפנות לצוות המטפל.

זכויות תלמידים חולי סרטן – מה מגיע לכם?

עמותת גדולים מהחיים פועלת בשיתוף עם משרד החינוך, על מנת לסייע לתלמידים חולי סרטן בשלבים השונים של מחלתם, לקבלת מירב התמיכה והסיוע ממערכת החינוך.
חוק תלמידים חולים וחוזר מנכ”ל הסדירו את הנושא, ומבטיחים את זכויותיהם של תלמידים, אשר נעדרו מהלימודים בשל מחלה או אשפוז ממושכים. החוק חל על כל ילד מגיל שלוש עד 18, ועד 21 בחינוך המיוחד.

בתקופת האשפוז
במהלך תקופת האשפוז, האחריות על מענה פדגוגי לתלמידים הוא של המרכז החינוכי אשר בתוך בית החולים.
בכל בית חולים קיים מרכז חינוכי עם מנהל/ת, צוות מורים וצוות מטפלים באמצעות אמנויות, הנותן מענה מותאם לכל תלמיד.

בעת השחרור מהאשפוז, במקביל להודעת יועצת המרכז החינוכי למסגרת הלימודית על חזרתו של התלמיד, יש ליידע את המוסד החינוכי אליו שייך הילד, על שחרור התלמיד מבית החולים .

שימו לב, כי לאחר שחרור הילד מאשפוז, על ההורים להיכנס לפורטל הורים של משרד החינוך ולמלא בקשה לקבלת מענה חינוכי ורגשי בבית  בקישור הבא >> פורטל הורים.

ילדים שחזרו למסגרת החינוכית
לאחר החזרה למסגרת, התלמידים  זכאים לתמיכה, להתאמות ולסיוע. עם ההודעה על חזרת התלמיד לבית הספר, תתבצע חשיבה עם גורמי המקצוע החינוכיים הרלוונטיים וההורים, שתקבע את התמיכה החינוכית  שהילד יכול לקבל, במידה ונדרשת.

חשוב לדעת, כי משרד החינוך רואה חשיבות רבה בתמיכה בתלמידים החולים, ובסיוע לחזרה מהירה למסלול הלימודים. הוא מפעיל ברחבי הארץ מרכזי מתי”א (מרכז תמיכה יישובי איזורי), בכל אחד מהם יושבת מומחית תחום תלמידים חולים, אשר מסייעת למוסד החינוכי בהתאמת התמיכה בתלמיד המחלים, בבקשת התאמות לבגרויות ובקשת שעות תגבור חולים לתלמידים מחלימים שחזרו ללמוד במסגרת חינוכית לאחר תקופת המחלה, במידה ונדרשות.

ילדים אשר אינם מאושפזים אך מרותקים לביתם
ילדים שאינם יכולים להגיע לבית הספר בשל מחלתם (לפני ולאחר ניתוחים, במהלך תקופת שיקום, בשל מערכת חיסונית חלשה וכד’) ונדרשים לשהות בביתם יותר מ21 יום, זכאים לקבלת מענה חינוכי בביתם. בעבר, המענה ניתן  על-ידי חברת “קדימה מדע” אשר קיבלה את הזיכיון ממשרד החינוך לספק את המענה החינוכי לילדים המרותקים לביתם, אך החל משנת הלימודים הנוכחית תשפ”ב, מענים חינוכיים וכן מענים טיפוליים לתלמידים הזכאים להם, ניתנים ישירות באמצעות משרד החינוך, או הבעלויות על מוסדות חינוך, ובליווי מוקד השירות והמידע הארצי של משרד החינוך עבור תלמידים חולים בביתם.

את כל הפרטים על המענה החינוכי לתלמידים חולים בביתם, קישור לרישום בפורטל הורים של משרד החינוך, וקישור לפתיחת בקשה לקבלת המענה החינוכי, כמו גם רשימת טלפונים מעודכנת של מפקחות רפרנטיות תחום ילדים חולים בביתם במחוזות תוכלו למצוא כאן .

בכל שאלה ועניין, ניתן לפנות למוקד השירות והמידע הארצי של משרד החינוך באמצעות טלפון 6552* (שלוחה מס’ 7). המוקד פעיל בימים א’-ה’ בין השעות 07:30 ל-17:00.

התאמות בבחינות הבגרות
תלמידים אשר נבחנים בבחינות הבגרות, וזקוקים להתאמות בדרכי ההבחנות,  יפנו  ליועצת בית הספר בהקדם האפשרי על מנת שתפעל  לקיום וועדה בין מקצועית, ותיידע את מומחית תחום התלמידים החולים במתי”א.
בעת הגשת הבקשה, יש להתייחס לצרכיו של התלמיד ולרמת תפקודו על סמך דו”ח רופא  ודו”ח המתאר את תפקודי הלמידה במקצועות בהם ניגש התלמיד למבחני הבגרות באותה השנה.
ביה”ס אליו שייך התלמיד יפנה לוועדת חריגים באגף הבחינות לקבלת האישור .

גדולים מהחיים עומדת לרשותכם בתמיכה ובסיוע גם בנושאי זכויות תלמידים חולי סרטן. בכל שאלה או בקשה לעזרה יש לפנות למשרדי העמותה: 03-6195977

למידע נוסף על זכויות חולי סרטן >>

המאמר נכתב על ידי מערכת "גדולים מהחיים" ואינו מהווה תחליף לייעוץ ולטיפול מקצועי.
בכל מקרה, חשוב ליידע את גורמי התמיכה הבית-ספריים והעירוניים (יועץ/ת, מנהל/ת המוסד החינוכי, שפ"ח ומתי"א). 

שקט, מתמודדים! המדריך לחברים – עשה ואל תעשה

כשילד מאובחן בסרטן, המשפחה כולה נכנסת למצב הישרדות. כמאמר הקלישאה, החיים מתהפכים ולא יהיה מוגזם להגיד שהם משתנים ולעולם לא יחזרו להיות מה שהיו, גם לאחר ההחלמה.
ההתמודדות עם הסרטן מלווה בהרבה "רעשי משנה" והתמודדויות נוספות. אחת ההתמודדויות הקריטיות והחשובות היא עם תגובות הסביבה. חברים טובים וסביבה תומכת יוכלים לרומם, לשפר ולהפוך את ההתמודדות הרבה יותר קלה ומאידך, חברים שנעלמים, מבוכה או ניסיון לעזור רק באופן מסויים תוך התעלמות מהצרכים של המשפחה, יכולים לפגוע, להעליב ולהקשות. וגם ככה קשה.
אז מה אומרים? מה עושים? איך עוזרים? ומה בשום פנים ואופן לא לעשות? בסיוען של משפחות מקסימות הכנו את המדריך המלא לחברים של משפחות לילדים חולי סרטן. לא חסכנו במילים וכתבנו בלי פילטרים – הכי גלוי שיש, כי ככה אנחנו מאמינים שצריך. בתקשורת פתוחה וכנה.
הרגישו חופשיים לשתף אותו ולהפיץ לכל החברים שבסביבה ואפשרו להם להיות שם בשבילכם.

כללי אל תעשה

לא להיעלם
הדבר הכי כואב למשפחות של ילדים חולי סרטן זה כשחברים ובני משפחה נעלמים. מתאיידים. התירוצים כבר לא משנים כאן. יש רק שורה תחתונה אחת – אתם כאן או אתם אינכם? פשוט תהיו. גם אם קשה, גם אם לא יודעים מה להגיד, גם אם מפחיד, גם אם מביך, גם אם זה מציף לכם את כל הפחדים הכי גרועים שלכם. אם אתם חברים – תתעלו ואל תיעלמו. אנחנו זקוקים לכם.

לא לתת עצות אם לא התבקשתם ולא להציע הסברים
נסו להימנע לתת לנו עצות אם לא ביקשנו אותן בפורש, גם אם קראת מאמר מדהים על שמן קנאביס וגם אם יש לך מומחה שהציל קרוב משפחה. אנחנו מטופלים אצל מומחים, מקבלים חוות דעת שניות ואם לא ביקשנו את עצה מפורשת עדיף פשוט לחסוך מאיתנו, כי אנחנו מקבלים את כל המידע מכל הכיוונים בלי פילטרים.
אבל בעיקר, בבקשה אל תציעו הסברים למצב. אי אפשר לדעת אם זה בגלל האנטנות הסלולריות, בגלל זיהום האוויר, בגלל נטיה גנטית או כי שלושה דורות ניקו את הבית עם אקונומיקה בהריון. זה גם לא משנה. הדבר היחידי שזה עושה זה לגרום לנו להרגיש רע ומתגוננים ואנחנו צריכים אתכם כדי להתגבר על תחושות האשמה ו"מה היה אילו".

לא לשאול איך אפשר לעזור
אל תחכו שנבקש מכל עזרה ואל תשאלו את השאלה שהכי מבאסת אותנו: "איך אפשר לעזור?" כי הרבה פעמים לא נדע לענות. הראש שלנו גם ככה עיסה אחת גדולה ולהתחיל להפיק מי עוזר ומי מביא מה, ממש גדול עלינו עכשיו. מי שרוצה – פשוט עוזר. מודיע שהוא אוסף מחר את הגדולה מהגן ומחזיר אותה מקולחת ישר למיטה, מגיע עם סירים וממלא את המקרר, קופץ להביא תרופות מבית המרקחת ודואג שתמיד יהיו קרטיבים במקפיא.

לא תמיד צריך לדבר. כשאין מה לומר אפשר פשוט לשתוק ביחד
אנחנו מבינים שאתם לא תמיד יודעים מה להגיד. זה בסדר, גם לנו לפעמים נגמרות המילים. אבל אנחנו מעדיפים לדעת שאתם כאן, שותקים לצידנו, מאשר נבוכים, נעלמים או להיפך – מקשקשים שטויות רק כדי לומר משהו.
פשוט תהיו אתם, אותם חברים שלנו כמו תמיד ותנו לנו להיות אנחנו. כל השאר כבר יסתדר.

לא לרכל
אחד הערכ ים הכי חשובים לחברות הוא לשמור על פרטיות המשפחה. לא משנה מה אנחנו מספרים לכם, לא משנה באיזה מצבים אתם רואים אותנו ולא משנה כמה אנחנו חושפים את עצמנו מולכם, אנחנו מקווים שזה ישאר פרטי. דיסקרטי. בינינו. אין עלבון גדול יותר מאשר לשמוע שדיברתם עלינו מאחורי הגב. פשוט אל תעשו את זה, אפילו לא במסווה של דאגה או של התייעצות לטובתנו.

לא לרחם
אם יש דבר אחד שאנחנו ממש לא אוהבים לראות, אלה מבטי הרחמים. אל תרחמו עלינו, אל תחשבו שאנחנו מסכנים. אנחנו מתמודדים ואנחנו נעבור את זה, גם בעזרתכם. אז היו רגישים ושימו לב אם אתם מביטים בנו במנוד ראש, נסו להימנע מהשפלת העיניים ומהפרצוף המשתתף בצער. להיפך, היישרו אלינו מבט ותנו לנו להאמין שאנחנו חזקים ושביחד נעבור הכל.

לא לגרום לנו לנחם אתכם
אנחנו צריכים אתכם עכשיו חזקים. אנחנו יודעים שקשה לכם לראות אותנו ככה, זה מה שהופך אתכם לכאלה חברים נהדרים, אבל אל תתפרקו לנו ותמררו בבכי מולנו. התפקיד שלכם לנחם אותנו ולא להיפך. אם קשה לכם, עשו מאמץ להתאפק ולהתפרק כשאתם לבד. זה מה שאנחנו עושים.

לא להיעלב
אנחנו לא בתקופה הכי טובה שלנו ולא מצטיינים בהתחשבות בזולת. כל מה שמעניין אותנו עכשיו זה הילד הגיבור שלנו, הוא מרכז עולמנו. יתכן שתגלו שאנחנו לא חוזרים אליכם, לא מגיבים להודעות או שאמרנו משהו לא במקום. בבקשה אל תשפטו ואל תעשו לנו חשבונות או היעלבויות. גלו סבלנות ותבינו שדווקא עכשיו אנחנו צריכים אתכם יותר מתמיד, גם אם אנחנו החברים הכי גרועים בעולם. זה לא בכוונה ואנחנו יודעים להעריך את החברות שלכם.

לא לנעוץ מבטים
הביטויים החיצוניים של מחלה יכולים להפחיד. כן, זו קרחת. כן, סטרואידים מאד מנפחים. כן, לפעמים יש צלקות או צינורות, או שלל תופעות שבאות יחד עם המחלה. אבל הכי חשוב שלא נעשה מזה עניין. הילד הוא אותו ילד שאתם מכירים, והדבר שאנחנו צריכים מכם יותר מכל עכשיו זה לתת לו ולנו להרגיש הכי בנוח, מקסים, אהוב ויפה בעולם.

כללי עשה

להיות שם
ככה פשוט. להתעניין, לשלוח ווטסאפים, להשאיר הודעות, לקפוץ לבקר, לא לוותר גם כשאין תגובה או לא חוזרים. להבין שכל מילה טובה, כל גילוי אכפתיות מחממים את הלב ונוחתים במדיוק במקום הנכון – גם אם אנחנו לא מגיבים לכם באופן מיידי.
אם הילדים חברים, תמשיכו להביא אותם ולשמר את הקשר. סרטן זה לא מדבק והילדים רק יצאו נשכרים מלהיות שם בשביל החברים שלהם. אל תשברו לילדים שלנו את הלב כי החברים שלהם לא באים לבקר.

לעזור בלי להתבקש
להכין אוכל, לשמור על הילדים האחרים, לנקות, לעשות קניות, לעזור עם ריצות של בירוקרטיה, לזכור שצריך ספר מתמטיקה, או טנא, או חולצה לבנה, או מתנה ליום ההולדת בגן ולדאוג שגם לילדים שלנו יהיה. להקפיץ, להחזיר, לארגן משלוחים של אוכל ביתי לבית החולים. והכי טוב – להתארגן כמה חברים או קהילה שלמה למשמרות ארוכות טווח במשך התקופה כולה. זה לא רק מחמם לב, זה לא רק ממלא רוח במפרשים, אלא זה באמת מציל נפשות.

לשמור על שגרה
בבקשה תמשיכו להזמין אותנו לארועים, תמשיכו להציע לנו לבוא לטייל ועזרו לנו להרגיש כמו חלק מהחבורה. כי לפעמים אנחנו מרגישים כמו ביקום מקביל. תוציאו אותנו מדי פעם לבלות, שלפו אותנו משגרת בית החולים ותנו לנו להתאוורר בדברים רגילים לחלוטין, עם שיחות רגילות וצחוקים רגילים. תנו לנו להרגיש נורמליים, כמו כולם, ולא כמו חייזרים עם קרניים.

להיות פתוחים ולא להתבייש
תרגישו פתוחים לשאול על תופעות הלוואי, על הקרחת, על מה נעים לנו, על מה לא נעים לנו, על מה אנחנו מוכנים לדבר ועל מה לא. תקשורת היא תמיד המפתח לחברות טובה. נשמח אם תעשו זאת בעדינות המתבקשת ובצורה ישירה ובכל מקרה, אנחנו נעריך את זה הרבה יותר מאשר התלחששויות.

לשמור על החיוך
אנחנו צריכים אתכם אופטימיים, אנרגטיים וחייכנים. אנחנו יודעים שגם לכם יש את הצרות שלכם, וזו בטח לא תחרות, אבל בשיא הכנות, אין לנו יכולת להכיל עכשיו בעיות סטנדרטיות. למעשה, הדבר שאנחנו הכי חולמים עליו בעולם זה לחזור להיות מוטרדים ממריבה עם הבוס או מציון לא טוב במבחן. אז למרות שזה לא ממש הוגן כלפיכם, שימו את הפוקוס עכשיו עלינו ובואו להרים לנו. מבטיחים להחזיר לכם בחיוך ענקי בהרבה אנרגיות ובהוקרה עצומה, כשהכל יעבור.

בתודה ענקית,
החברים שלכם 🙂

*המאמר נכתב ע"י מערכת גדולים מהחיים ואינו מהווה תחליך לייעוץ מקצועי ו/או רפואי

ילדים חולי סרטן ושגרת החיסונים

מאת: דר' גיא בק רוזן MD MHA, היחידה להמטו-אונקולגיה פדיאטרית, חטיבת הילדים – המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן גוריון בנגב
ייעוץ מקצועי: פרופ' דוד גרינברג, היחידה הארצית למחלות זיהומיות בילדים

ילדים בישראל מחוסנים מרגע הלידה, על פי הוראות משרד הבריאות. חשוב להכיר את הנוהל לגבי ילדים חולי סרטן שנמצאים בטיפולים כימותרפיים או הקרנות, המשפיעים על המערכת החיסונית שלהם, ועקב כך על שגרת החיסונים.

מרגע הלידה מחוסן הילדים על פי תדריך חיסונים שמוכר על ידי משרד הבריאות, ומציג את החיסונים המומלצים בכל גיל ומתי רצוי לקבל כל אחד. החיסונים בארץ יעילים ובטוחים, והם הדרך המקובלת להגן על הילדים ממחלות זיהומיות קשות וסיבוכיהן.
ילדים המקבלים טיפול כימותרפי נחשבים מדוכאי חיסון, דבר שמשפיע על היכולת שלהם להתחסן. החיסונים החיים-מוחלשים הנם בעלי פוטנציאל תחלואה, והחיסונים המומתים, בזמן מתן הטיפול הכימותרפי, לא מייצרים זיכרון חיסוני אופטימלי. חשוב להכיר את שגרת החיסונים של ילדים חולי סרטן, איפה כדאי להתחסן וכיצד אפשר לנסות ולהגן על המערכת החיסונית של הילד.

מתי אפשר להתחסן?

על פי המלצות משרד הבריאות ניתן לחסן בתקופת ההפוגה (רמיסיה) – החל מ-3 חודשים מסיום הטיפול הכימותרפי או ההקרנות. הניתוח לכשעצמו לא מהווה התווית נגד לחיסון .
חיסון החצבת (עם חזרת אדמת אבעבועות רוח)  MMRV לדוגמה, הינו מקבוצת החיסונים החיים-מוחלשים (גם ROTA ו OPV), על כן לא מומלץ לחסן בזמן הטיפול הכימותרפי. מומלץ לבדוק רמות נוגדנים ספציפיים לפני מתן החיסון ולחסן רק במידה והרמות נמוכות/אפסיות (מבוצע לרוב באשפוז יום או במרפאת חיסונים).

כללי זהירות לגבי ילדים חולי סרטן שמתחסנים או שאינם מתחסנים
מאחר ויחוסנו רק בתום 3 חודשים מסיום הטיפול הכימותרפי, הנוהל דומה לתדריך החיסונים התקף לכל הילדים, עם דגש על הימנעות מחיסון בזמן מחלה זיהומית פעילה.
ילדים חולי סרטן שאינם מתחסנים נמצאים בסיכון גבוה להדבקה במחולל  "פראי" (wildtype) הגורם סיבוכים, לעיתים מסכני חיים.
בשום פנים ואופן אין לחשוף ילד על טיפול כימותרפי לילד/מבוגר אחר חולה במחלה מדבקת.
בכל חשיפה למחלה מדבקת, יש ליידע מיד את הצוות המטפל בשאלת קבלת טיפול מונע ("חיסון סביל").
יחד עם זאת, חשוב להיערך לכל כל עונה, בהתאם לשגרת החיסונים:

היערכות לקראת הקיץ
ישנם טיפולים אשר גורמים לרגישות יתר בחשיפה לשמש עד חצי שנה מסיום הטיפול הכימותרפי.
יש להימנע מחשיפה לשמש ישירה, להקפיד על כיסוי אזורי גוף חשופים, שימוש בכובע, משקפי שמש וקרם הגנה SPF 70.

הערכות לקראת החורף
למרות ההגבלות, חשוב לתת חיסון נגד שפעת עונתי לילד וכל בני המשפחה. בנוסף, יש להימנע משהייה במקומות סגורים לא מאווררים עם כמות גדולה של אנשים.

איפה מתחסנים
אפשר להתחסן בטיפת חלב או בית ספר כמקובל. בנוסף, ניתן ואף רצוי לקבוע תור למרפאת מעקב זיהומיות, על מנת לנטר את רמות הנוגדנים, ולבנות תוכנית חיסונים מותאמת אישית.

 תופעות לוואי ולמה חשוב לשים לב
תופעות לוואי של החיסונים כוללות תופעות מקומיות: אודם, נפיחות, חום, כאב ו/או תופעות מערכתיות: חום ופריחה. רוב התופעות חולפות מספר יממות לאחר מתן החיסון. במידה ויש ספק, חשוב וצריך לפנות
לקבלת טיפול רפואי – לציין את הרקע ואת החיסון שהתקבל.
בכל הקשור לשילוב בין תופעות הלוואי של החיסונים עם תופעות הלוואי של הטיפולים/הקרנות, מאחר ולא ניתנים חיסוני שגרה בזמן טיפול פעיל (פרט לשפעת) אין מידע על השילוב בין הטיפולים הכימותרפיים או ההקרנות ומתן חיסוני שגרה.

מה לגבי חיסון בני המשפחה של הילד?
את בני המשפחה מחסנים לפי הנחיות משרד הבריאות – כמפורט בתדריך החיסונים, עם דגש על חיסון שפעת העונתית, אותו מומלץ לתת לילד ולכל בני משפחתו.
עפ"י הנחיות משרד הבריאות (תדריך החיסונים) מותר לחסן בני-בית של חולים עם ליקויים במערכת החיסון (בכללם ילדים מטופלים בכימותרפיה) בתרכיבים חיים-מוחלשים, כולל אחים לילדים עם מערכת חיסונית נמוכה (בעקבות השתלות מח עצם).
כאשר אדם שקיבל חיסון נגד אבעבועות רוח מפתח פריחה משנית לחיסון, מומלץ להימנע ממגע עם בני משפחה בעלי ליקויים במערכת החיסון במשך תקופת המצאות הפריחה.
יש לחסן בתרכיב מומת IPV את בני ביתם של חולים עם ליקויים במערכת החיסון המועמדים לחיסון נגד שיתוק ילדים.
טרם נסיעה לחו"ל יש להתייעץ עם הצוות המטפל לגבי האפידמיולוגיה הספציפית.

כמה דגשים לסיום
המידע הנ"ל מהווה המלצות כלליות בלבד ואינו מחליף התייעצות פרטנית עם הצוות המטפל.
המידע הנ"ל רלוונטי לילדים מטופלים שלא עברו השתלת מח עצם. ההתייחסות למושתלי מח עצם פרטנית ועל כן תיעשה בהנחיית היחידה להשתלות בה מטופל הילד.

מידע נוסף ניתן למצוא באתר>> משרד הבריאות

פרופ' שי יזרעאלי עונה על שאלות הורים – התמודדות עם מגיפת הקורונה בקרב ילדים חולי סרטן

פרופ' שי יזרעאלי, מנהל המערך ההמטולוגי-אונקולוגי במרכז הרפואי שניידר, ענה על שאלותיכם, הורים "גדולים מהחיים" לילדים חולי סרטן, בנוגע להתמודדות עם מגיפת הקורונה.

שאלה: להבנתנו ילדים עם חום/תסמינים נשימתיים אינם מורשים להכנס למיון אלא מופנים למקום אחר. מדוע ילדים עם חום ו/סימנים נשימתיים מגיעים לאשפוז יום? החדר אומנם חדר פרטי, אך נמצא מול התחנה. בנוסף, אין בחדר לחץ שלילי ולא ידוע לנו האם בילד עם חום מטפלת אחות ייעודית שלא מטפלת בילדים אחרים במחלקה. האם הורים מלווים של ילד עם חום מתבקשים לא לצאת מהחדר?

במרבית המקרים, חום כולל תסמינים נשימתיים בילדים חולים אונקולוגים איננו קורונה. לעומת זאת, הוא עלול להעיד על זיהום חיידקי או פטרייתי מסוכן ולכן דורש בירור מיידי. התנאים הפיזיים אכן לא אידאליים. אבל בשניידר באישפוז יום או באישפוז, אנחנו מקפידים על בידוד חולים עם חום ותסמינים נשימתיים בחדר פרטי. ראו תשובה לשאלה הבאה כדי לשים את הדברים בפרופורציה.

שאלה: מדוע ילדים עם חשד לחצבת או אבעבועות לא מורשים להכנס לאשפוז יום, אך ילדים שעלולים להיות חולים בקורונה כן? (לפי הפרסומים, ישנם מקרים רבים בהם הסימפטומים מתבטאים רק בחום וללא סימנים אחרים).

בעולם כבר הצטבר ניסיון רב בנושא הקורונה. לשמחתנו, ברור לגמרי עכשיו שקורונה לא מאד מסוכנת לילדים בכלל ולילדים המטו-אונקולוגיים בפרט. כך למשל, בצפון איטליה איזור ההתפרצות הגבוה ביותר של קורונה בעולם, אין אף ילד בטיפול נמרץ ואף ילד המטו-אונקולוגי עם מחלת קורונה קשה (נכון לימים האחרונים). הפירסומים משאר העולם תומכים בתצפית הזו. זה לא אומר שלא יהיו ילדים אונקולוגיים שיחלו קשה בקורונה ואף יש ילד אחד מתואר בספרות הרפואית שחלה קשה והבריא. אבל מה שברור בהקשר זה, שקורונה לא יותר מסוכנת מוירוסים נשימתיים אחרים (למשל וירוס השפעת) לילדים המטו-אונקולוגים. זה מאד שונה מאבעבועות רוח או חצבת שהם וירוסים מאד מאד מסוכנים לילדים אונקולוגיים ולכן ההתייחסות בהתאם.

שאלה: האם הוראות הממשלה לשמור על מרחק של שני מטר בין אנשים מתקיימות גם באשפוז יום? ואם לא, מדוע? הרי זה מרחב ציבורי ככל מרחב ציבורי אחר. שאלה נוספת: מה ידוע על מהלך המחלה של חולים אונקולוגים (גם מבוגרים). האם יש לכם מידע/סקירת ספרות על ילדים שנחשפו לנגיף ולא רק מאיטליה?

יש כאן שתי שאלות שונות. אנחנו משתדלים להקפיד ככל שניתן על הוראות ההתמגנות בתנאים הפיזיים הקיימים. אחת הסיבות העיקריות בהתמגנות הצוות היא כדי להגן על הצוות הרפואי! כי צוות חולה מוכנס לבידוד ואז לא יהיה מי שיטפל בילדים. חשוב להדגיש כי הסכנה לחולים היא קטנה מאד, זה מתבסס גם על פירסומים מדעיים מכלל העולם – מסין ומכלל אירופה. אבל איננו מזלזלים ומקפידים על בידוד. לגבי חולים אונקולוגים מבוגרים ככל הנראה גם הם לא נמצאים בסיכון מוגבר מתוקן לגיל. כך למשל, לא ידוע על חולי קורונה קשים בקרב מבוגרים וילדים עם מחלת הודגקין. גורמי הסיכון הברורים לקורונה הם גיל מבוגר, עישון, יתר לחץ דם וסכרת.

שאלה: אשמח לדעת מה הפתרון לילד אחרי השתלת מח עצם שמעלה חום… להגיע למיון בתקופה שכזו זה מאוד מאוד לא ריאלי וכרגע ההנחיה שבמידה ומגיעים אחרי השעה 14:00 יש צורך בהגעה למיון (כמו בשגרה) לצערי אנחנו לא בשגרה והמצב במיון מסוכן, שלא נאמר מסכן חיים! האם ניתן למצוא פתרון אחר? להקצות אחות לקבלה של ילדים אונקולוגים ולנצל את הכונן של אשפוז לילה (סתם מחשבה) אני משותקת מפחד מהמחשבה שהילד שלי יעלה חום ונצטרך להגיע למיון

במיון בשניידר יש חדר לחולים אונקולוגים. במיון מקפידים באופן מדוקדק על מיגון. לא ניתן להפוך את אישפוז הלילה של המחלקה למיון. כמו כל ילד אונקולוגי, הבעיה העיקרית בילד לאחר השתלת מח עצם שדורשת בירור וטיפול מיידיים הוא זיהום חיידקי מסוכן (ספסיס) ולא קורונה.

שאלה: כיצד אתם פועלים כדי למנוע מקרה של הדבקה כפי שקרה במחלקה להשתלות מח עצם בהדסה?

אינני מתמצא בפרטים שהוזכרו בשאלה לגבי הדסה. בשניידר, מחלקת השתלת מח עצם מורכבת משורה של חדרים בודדים. הצוות מקפיד על מיגון. מקור ההדבקה הנפוץ ביותר בבתי החולים הוא מהבית – מהורים או מלווים שנושאים בעצמם קורונה. כעת ההנחיות הן לא לבדוק כל חולה ומלוויו שמתאשפזים לקורונה. יתכן ונוהל זה ישתנה בהמשך. אבל גם אם יימצאו חיוביים לקורונה, הדבר לא ישפיע על השתלת מח עצם, אלא אם הילד עצמו חולה. אני חוזר ומדגיש, הסכנה לחיי הילדים היא מהמחלה האונקולוגית שלהם הרבה יותר מאשר מקורונה!

שאלה: האם ילדים שחלו בלוקמיה AML וסיימו טיפולים לפני כשנתיים, עדין מוגדרים בקבוצת סיכון?

לא, בתנאי שהבריאו לגמרי ולא עברו השתלת מח עצם. אבל חשוב להקפיד על הוראות משרד הבריאות לבידוד כפי שמחייבות את כלל הציבור ולהקפיד על כללי ההיגיינה כפי שמומלץ לכולם.

שאלה: האם הקורונה עד כה פגעה בילדים חולי סרטן (כימותרפיה)? לבני בן 15 הוצ'קין קלאסי, אנו לפני הסבב השלישי, האם העובדה שהפרוטוקול קל יחסית למחלות סרטן אחרות הופכת אותו לפחות פגיע? טיפולי הכימותרפיה ימשיכו כרגיל לנוכח התפשטות הקורונה? יש דבר כזה טיפולי כימו בבית? האם רלוונטיים לבן 15 הוצקין קלאסי לפני הסבב השלישי?

רק השבוע יצרנו קשר עם כל המרכזים באירופה שמטפלים בהודגקין בילדים. אין אפילו חולה אחד בקורונה. זה לא אומר שבעתיד לא יתגלה מקרה כזה, אבל זה כן אומר שהילדים לא נמצאים בסיכון רב. אי מתן טיפול על פי הפרוטוקול להודגקין, מסכן את חיי הילד. אינני יכול להדגיש יותר את הנקודה הזו עבור כל החולים: טיפול במחלה האונקולוגית הוא קריטי! הסיבה שאנחנו מבריאים היום את רוב הילדים החולים בסרטן, בניגוד לתקופה בה הייתי רופא צעיר, היא בזכות הקפדה על הטיפול. הנזק הגדול ביותר ממגיפת הקורונה לילדים אונקולוגים יגרם מאי מתן טיפול כימותרפי עקב חשש הורים!

שאלה: שלום, רציתי לדעת האם ילדה שבריאה כבר שנתיים נחשבת עדיין לקבוצת סיכון?

בעיקרון לא, אבל לא היו פרטים בשאלה הזו על האבחנה והטיפול

שאלה: בני סיים טיפולים ביולי. האם הוא נמצא כעת בקבוצת סיכון?

אין די פרטים על האבחנה ועל הטיפול כדי לתת מענה

שאלה: בתור חלק מקבוצת הסיכון האם ניתן יהיה לערוך בדיקות לחברי המשפחה הגרעינית על מנת לדעת שהסביבה המיידית אכן 'נקיה' ולהמשיך לשמור בבידוד בטווח הרחוק?

נכון לעכשיו, משרד הבריאות מנחה שלא לעשות בדיקות כאלה. זה לא בידנו או נתון לשיקול דעתנו כלל.

שאלה: חשיפה לשמש, שמירה על חום גוף וחימום הבית – האם עוזר למניעת קורונה?

לא. אין לחשוף ילדים שקיבלו כימותרפיה לשמש!

שאלה: המודעות בקהילה מאוד נמוכה – הגיע אלינו אח הביתה, לא ממוגן כלל – למרות שביקשנו ווידאנו מראש בשלב התיאום. לא וידא זהות ועוד…

מצער אותי מאד לשמוע את זה וניתן כמובן להתלונן

שאלה: רציתי לשאול על איזה משטחים יכול חיידק הקורונה לשרוד ולכמה זמן? כגון: מתכת, פלסטיק, בגדים וכדומה. האם כאשר אני מגיעה לביקורת הצוות כולו מחוייב לשים כפפות ומסכות ולהחליף בין מטופל למטופל?

נגיף הקורונה שורד זמן רב (ימים) על משטחים. מרבית המומחים חושבים שהוא איננו מועבר ממשטחים. הצוות שלנו ממוגן במסיכות. הנושא החשוב הוא איננו כפפות אלא, כמקובל וללא שום קשר לקורונה, להקפיד על חיטוי ידיים בין מטופל למטופל. גם אתם ההורים חשוב שתקפידו על חיטוי ורחיצת ידיים לעיתים מזומנות. מגע ידיים הוא המעביר העיקרי של הוירוס.

שאלה: ילד אונקולוגי שמעלה חום. מה עושים? בכניסה למיון מודדים חום. איך נמנעים מלהשלח אוטומטית למתחם חום שבו יש קורונה. ואם ילד אונקולוגי יגיע עם חום למיון רגיל ויושם בחדר בידוד 14, ויתגלה בידיעבד כחולה קורונה?  איך עושים את ההבדלה על מנת לשמור על ילדים אונקולוגים,שמגיעים תכופות למיון עם חום?
במיון יש הפרדה בין ילדים עם תלונות נשימתיות (שיעול וכדומה) לכאלה שאין להם תלונות נשימתיות. ילדים אונקולוגים שיתגלו בדיעבד כחולה קורונה יבודדו כנהוג בבית החולים, בטיפול בחולי קורונה. בשניידר יש מחלקה ייעודית לבידוד חולי קורונה. כבר טיפלנו בילד אונקולוגי ששהה במחלקה הזו לבידוד בגלל חשיפה בנסיעה לחו"ל (הילד לא חלה בקורונה).

שאלה: האם יש חדר לחץ חיובי שבו ישכבו ילדים שיגיעו בשעות בוקר עם חום?  על מנת שאם זה חלילה קורונה, שלא ידביקו את הילדים באשפוז יום?
כמובן הכוונה בשאלה ללחץ שלילי. לא אין חדר כזה. למזלנו קורונה היא לא סכנה גדולה לילדים אונקולוגים, לעומת ספסיס (זיהום חיידקי) שמהווה את האוייב מספר אחד של ילד עם חום. ילד עם תסמונת נשימתית מוכנס לבידוד נשימתי, בדיוק כפי שנוהגים כיום עם ילדים עם וירוס שפעת. וירוס השפעת מסוכן יותר מוירוס הקורונה לילדים אונקולוגים.

שאלה: מצויים בשלב האחזקה ומגיעים לספירת דם במעבדה אחת לשבועיים מבלי לראות רופא. קיבלנו הנחיה לא להגיע לביה"ח. פנינו לקופת החולים בבקשה שדגימת הדם תיעשה בבית. מדובר בחברה קבלנית אשר בשל העומס לקח להם כמה ימים. הגיעו אלינו לא ממוגנים (מסיכה שזה בסיסי בלי קשר לקורונה ו/או חלוק), לא וידאו זהות. התחושה היא שאין הבנה של הצורך במשנה זהירות ורגישות, ומאזן הסיכונים שאליו נחשפים לא כל כך מובהק.

אני מצטער לשמוע, אבל אין לנו שליטה על מה שקורה בקהילה. ההורים יכולים לבחור אם לעשות את הספירה אצלנו בבית החולים או בקהילה. המרפאות והמעבדות שלנו בשניידר (בניגוד לשאר בתי החולים) עובדות כרגיל. הטיפול בילדים חולי סרטן נמצא בעדיפות העליונה ביותר בשניידר.

שאלה: האם בתקופת אחזקה בלוקמיה, יש סבירות גבוהה יותר להדבק? והאם הקורונה מסוכנת כמו לאוכלוסיה המבוגרת? האם יש מידע על ילדים אונקולוגים שחלו בקורונה באיטליה/ בשאר מדינות?  האם מומלץ לקחת ויטמין C או דברים אחרים כדי לחזק את הגוף בתקופת האחזקה?
ראו תשובות למעלה. הקורונה כנראה לא מאד מסוכנת לילדים אבל עם זאת חשוב להקפיד מאד על בידוד ביתי. לא מומלץ לקחת ויטמין C או תוספות אחרות. כפי שאנחנו חוזרים ומסבירים תוספות ויטמינים או תרופות "טבעיות" לחולים המקבלים כימותרפיה עלולות לפגוע ביעילות הטיפול ולכן אינן מומלצות ללא קשר לקורונה.

שאלה: בתי סיימה עם טיפולים אחרי וילמס דו כלייתי והוציאה את הפורט לפני שנה ב"ה .
בתחילת אפריל יש לנו מעקב אולטרסאונד, בדיקות דם ושתן, נפרולוגיה ואונקולוגיה. מפחיד אותי לקחת אותה לבי"ח בתקופה הזו. מה אתה ממליץ? הMRI  נקבע ליולי. חשבנו לוותר על התור הנוכחי ולהגיע רק ל MRIבתקווה שהטירוף ייגמר…

אני שמח שאתם כבר אחרי הכל. אני מציע להתייעץ עם הרופא/ה האונקולוגי המטפל ולקבל ביחד את ההחלטה.

שאלה: אנחנו מטופלים ברמב"ם ושם מקבלים ילד נויטרופני עם חום במיון הכללי או במיון ילדים ואחרי הקבלה מעבירים למחלקת ילדים עד שיש תשובה לוירולוגיה לאחר כ 36 שעות.
אני מבינה את הקושי אבל זה לא נראה לי הגיוני לשים ילד בסיכון במיון או במחלקת ילדים במצב הקיים.   האם כך זה בכל בתי החולים בארץ?

לצערי כן

שאלה: האם יש מידע על תחלואה של ילדים אונקולוגים בקורונה ממדינות אחרות?

ראו תשובה למעלה. בכל העולם עד לרגע זה, פורסם על ילד אונקולוגי אחד מסין שחלה משמעותית מקורונה. אין לי ספק שיהיו נוספים, אולי אפילו גם בארץ, אבל הם יהיו בודדים. קורונה, בוודאות, לא וירוס מסוכן כמו אבעבועות רוח או חצבת. עם זאת חשוב ביותר להקפיד על בידוד ועל ההנחיות כפי שניתנו לכלל האוכלוסייה

שאלה: הבן שלי במעקב נוירובלסטומה (סיים פרוטוקול לפני 3 חודשים) הוא אמור לעבור בדיקת MIBG בעוד חודשיים .אני מבינה שאין אפשרות כרגע לבצע בדיקה זו כיוון שהחומר לא מגיע לארץ. אנו יודעים שבמקרה שלנו Ct ו MRI לא מספיק למעקב שלנו. השאלה שלי מה החלופה לבדיקת MIBG ? איך יתבצע המעקב עכשיו ?

אני מציע שתתייעצי עם הרופאה המטפלת. הפרטים הקליניים חשובים כמובן וקשה לענות בלעדיהם. לצערי אין MIBG בארץ עכשיו. זה אחד מהמחירים של המגיפה העולמית. בהחלט מתסכל.

שאלה: אני בת 26, כיום בריאה לחלוטין. לפני 4.5 שנים קיבלתי בלאומיצין, ולא נגרם לי נזק בריאות. האם אני נחשבת בקבוצת סיכון?

שאלה חשובה מאד משום (לידיעת שאר הקוראים) שבלאומיצין פוגע בריאות. איננו יודעים אם הוא מעלה את הסיכון לתחלואה בקורונה, זה לא תואר עדיין בספרות המקצועית. כיוון שלא נגרם לך נזק לריאות, כנראה שלא צריך לדאוג יותר מדי. אבל בכל זאת, נראה לי שעדיף להקפיד משנה זהירות ולהישאר כמה שיותר בבית, להמעיט במגעים חברתיים, ללכת עם מסיכה ובעיקר בעיקר להקפיד על הגיינת ידיים.

אנחנו מודים מקרב לב לפרופ' יזרעאלי על שפינה מזמנו בימים טרופים אלה לענות על שאלותיכם ההורים ולתת עוד מידע בנושא התמודדות של ילדים חולי סרטן בתקופת הקורונה.
ותודה גם לכם הורים יקרים על הנכונות לשאול שאלות קשות עבור כולנו.

נטילת תרופות לילדים חולי סרטן – איך בולעים כדורים?

עילאי טלקר חלה בסרטן מסוג ברקיט לימפומה בגיל 8, ובין כל ההתמודדויות החדשות שפתאום נאלץ להתמודד איתן, היה צריך ללמוד איך לבלוע כדורים… והרבה מהם!
אחרי כל כך הרבה ניסיונות… הקאות.. בכי… עילאי עלה על דרך המלך והצליח לבלוע כדורים בלי בעיה, לפעמים גם 5 כדורים אחד אחרי השני .
אבל הוא לא שכח כמה היה קשה בהתחלה.

כדי לעזור לילדים אחרים שמתמודדים עם הקושי הזה, עילאי כתב מדריך מצוין לנטילת כדורים.
אנחנו לקחנו את העצות המעולות של עילאי, ובעזרת הורים מנוסים, הוספנו עליהן עוד כמה טיפים שיכולים לעזור:

אפשר להתאמן על סוכריות תיק-תק בטעמי פירות.

לא חייבים לקחת עם מים. הרבה יותר קל לשים בכפית של יוגורט, מעדן או גבינה.

אם הכדורים מרים ולא טעימים אפשר לעטוף אותם בשכבה דקה של טופי והרבה יותר קל לקחת אותם ככה.

לא כל כדור ניתן לחצות, חשוב להתייעץ עם הצוות הרפואי אילו כדורים ניתן לחלק ולכמה חלקים.

יש ילדים שהרבה יותר קל להם לבלוע את הכדור כששותים עם קש – פשוט לשים כדור על הלשון ולשתות את המים עם קש.

יש ילדים שמצליחים עם השיטה של לעשות "בריכה של מים" בפה, להרים את הראש ולשים את הכדור בבריכה ורק אז לבלוע… ככה לא מרגישים את הכדור ולא את הטעם…

 

יש בתי חולים שבהם יש ערכה מיוחדת ללמידה. שווה לשאול את האחיות/צוות מתנדבים אצלכם במחלקה האם יש ערכה כזאת, או לבקש את עזרתם וניסיונם.

יש כוס מיוחדת לבליעת כדורים (אפשר לחפש בגוגל).

לנסות להרגיע לחץ סביב העניין ולא להפוך את בליעת הכדורים למאבק או לאכזבה. גם ילדים בגילאים מתקדמים לא מצליחים לעיתים לבלוע כדורים וזה לא אומר כלום. ממשיכים לנסות עד שמצליחים.

תודה לעילאי טלקר המהמם על המדריך השימושי ולהורים ששיתפו מניסיונם.
בריאות לכולם!

המאמר נכתב על ידי מערכת "גדולים מהחיים" ואינו מהווה תחליף לייעוץ ולטיפול מקצועי.

איך אוכלים בריא בחורף?

עונת החורף מאתגרת את מערכת החיסון של הילדים. שהות בחללים סגורים ולא מאווררים, שפעות עונתיות, הצטננויות שגרתיות, אחים שמביאים וירוסים מהגן… כשמדובר בילדים שהם גם ככה מאותגרי מערכת חיסון, מדובר בתקופה לא פשוטה. אבל יש דרכים לעזור, אחת מהן היא דרך התזונה.
תזונה בריאה חשובה בכל ימות השנה ובחורף על אחת כמה וכמה. תזונה מאוזנת הכוללת מגוון של מזונות ועשירה בברזל, בויטמין סי, בפרוביוטיקה שיעזרו לגוף להתחזק.

הנה כמה רעיונות ודרכים לשמור על תזונה בריאה בחורף.

מרק עוף
לא סתם קוראים לו "הפצינילין היהודי" ואין כמעט ילד שלא אוהב אותו. מחקרים הוכיחו אפילו כי יש לו השפעה אנטי-דלקתית. הוא מחמם כשקר, הוא מחזיר נוזלים לגוף וקל לאכול אותו גם כשאין כוח לאכול שום דבר אחר. העשירו אותו בירקות שורש, בעשבי תיבול ואפילו בשום וג'ינג'ר.
איך מכינים מרק עוף?
קראו כאן>> https://goo.gl/9LT2Zk

פירות וירקות
הם עשירים בויטמינים ובמינרלים שהגוף צריך, אבל פעמים רבות הילדים דווקא לא משתגעים עליהם. בחורף הם חשובים במיוחד. פירות הדר, תותים, פלפל אדום וקיווי מספקים ויטמין סי חיוני. עגבניות מספקות ליקופן וכולנו כבר יודעים לדקלם כמה חשוב לאכול ירקות וב-5 צבעים.
מה עושים? משתפים את הילדים בהכנה, מנסים צורות הגשה חדשות כמו שייקים מפוארים או צלחות משעשעות, מחביאים ירקות בקציצות, במרק כתום, בלזניה או בפשטידה, ממשיכים להציע, ובעיקר – מהווים דוגמה אישית.

מתכון למרק כתום עשיר ובריא>> https://goo.gl/cpS5N3

אוכל מבושל
כשקר בחוץ, הגוף שלנו נהנה ממזון חם. מרקים, תבשילי קדירה, דייסות, חמין. זה הזמן המושלם להכין את כל אלה עם ערך מוסף של ערכים תזונתיים.

מתכון לחמין עוף מעולה>> https://goo.gl/i7HXyK

פחמימות מורכבות
כשקר, אנחנו מרגישים צורך ליותר פחמימות. מומלץ לוותר על הבורקסים והבייגלה ולהעדיף פחמימות מורכבות ועשירות בסיבים תזונתיים. לדוגמה: דייסת שיבולת שועל, לחם מקמח מלא, לחם שיפון, אורז מלא וקטניות כגון שעועית, גרגרי חומוס, עדשים ואפונה.

מתכון לעוגיות שיבולת שועל שילדים אוהבים>> https://goo.gl/NUf9P4

איך אוכלים בריא בחורף

מזון עשיר בברזל
עלים ירוקים, אגוזים, בשר הודו ובקר (בעיקר חלקי פנים), עדשים, שעועית וברוקולי הם רק חלק ממזונות עשירים בברזל שחשוב להכיר לילדים שלנו ולהקפיד על צריכתם.

מתכון לפסטרמה הודו ביתית>> https://goo.gl/Y1m3iN

לא מוותרים על סידן
סידן הוא מינרל חיוני וניתן לצרוך אותו ממגוון של מזונות ביניהם מוצרי חלב, טחינה, קטניות, שקדים ואגוזים, סרדינים, ירקות ירוקים ועוד.
יוגורט המכיל פרוביוטיקה יכול לתת מענה כפול, גם לצריכת הסידן וגם להעשרת הגוף ב"חיידקים טובים".

6 קינוחים שאפשר להכין מגביע יוגורט>> https://goo.gl/6cNV6A

יש לכם טיפים ומתכונים בריאים נוספים? ספרו לנו ונשמח להוסיף לכתבה!

 

המאמר נכתב על ידי מערכת "גדולים מהחיים" ואינו מהווה תחליף לייעוץ ולטיפול מקצועי.

מאפלה לאור גדול – טיפים להעצמה אחרי החלמה

מרגע האבחנה ועד אחרי הטיפולים, העולם עוצר. כל אחד מבני המשפחה נכנס ל"מוד הישרדות" והפוקוס הוא על להחלים. לצאת מזה. להיות כבר אחרי. כל טיפול שנדחה, כל פרוטוקול חדש שדוחה את קו הסיום, הוא גהינום. ואז מגיע הרגע הזה, הרגע המיוחל של ה"אחרי". נגמרו הטיפולים… האופוריה של הרגע ראשון מתחלפת מהר מאד בהרבה מאד תחושות, אף אחת מהן לא מובנת מאליה.

אז מה קורה אחרי שמחלימים?

הפחד נשאר
ולא רק שהפחד נשאר, הוא גם משנה צורה. כי אם קודם לכן הילד היה מוגן ועטף 24/7 ברופאים, עכשיו הוא פתאום לבד. חשוף. כי עד כמה שבית החולים הוא מקום שרוצים רק לצאת ממנו, הוא משרה ביטחון ומוריד מהאחריות העצומה שעל כתפי ההורים.
הדאגה והחשש שיחזור ממשיכים לקנן והרבה הורים שלפני המחלה היו "קוליים", מוצאים את עצמם מגוננים ומתקשים לשחרר. כל כאב קטן וכל מחלת ילדות סטנדרטית מקפיצים ומעוררים את הטראומה.

המיקוד משתנה
אם בתקופת הטיפולים המסלול היה ברור, מה צריך לעשות, מתי צריך לעשות, ברגע שמחלימים, פתאום הכיוון לא לגמרי ידוע. פתאום יש המון שאלות שנותרות ללא מענה, פתאום יש החלטות שצריך לקבל עם מגוון של תשובות ואפשרויות ויש המון בלבול.

אפשר סוף סוף להתפרק
הורים שהיו סלע איתן בכל תקופת הטיפולים, שהחזיקו באחיזת ברזל ילד חולה, בית, אחים, עבודה, משפחה. שלא בכו, שלא נשברו, ששמרו על חיוך ועל אופיטימיות, שלא נתנו לאף אחד להרגיש כמה קשה, עם סיום הטיפולים מגיעים לסף קריסה. בין אם פיזית או נפשית. ברגע שאפשר טיפה לשחרר, הסכר נפרץ וכל הקושי כל חודשים ארוכים של מתח, חרדה, חוסר שינה ותשישות, פורצים בבת אחת.
במקרים רבים ממש עד כדי דיכאון.

הסביבה מצפה שהכל יחזור לעצמו
הבוס בעבודה, החברים ואפילו הסבא והסבתא של הילד, כולם מצפים שעם סיום הטיפולים, החיים יחזרו לעצמם. אבל האמת היא, שהחיים לא חוזרים למה שהיו לפני המחלה. קשה מאד להסביר את זה לסביבה, שבמיוחד עכשיו מצפה לראות פנים שמחות ואנרגיות שיא.

אפשר לקרוא לזה בשמו: פוסט טראומה
זה אחד המשברים הקשים שיכולה משפחה לעבור ושיכול הורה לחוות. ברגע שהוא נגמר, התקופה לא נמחקת והיא צפה ועולה, לפעמים ברגעים הכי לא צפויים. כן, עברת טראומה ויש לזה השלכות.

אז מה עושים עכשיו?

לא, לא השתגעת! עצם הידיעה שזו תופעה מוכרת, הגיונית, שכולם חווים אותה בצורה כזו או אחרת, היא חשובה. חשוב לדעת שכל התחושות האלה נורמליות לחלוטין ושהעובדה שדווקא עכשיו, אחרי ההחלמה מגיע המשבר, היא דווקא מאד הגיונית. זה שאת לא צוהלת כל היום כי הילד החלים, לא הופך אותך לאמא רעה. זה שאתה מתקשה לחזור לעבודה לא הופך אותך לכישלון. אתם עוברים תהליך – זה חלק ממנו.

צריך לתת לזה מקום. להכיר בהרגשות, בתחושות ובקושי הנוכחי. לא להעמיד פנים, לא להילחם או "לשחק אותה". לאפשר לעצמך פחד, לאפשר לעצמך עצב, לאפשר לעצמך כעס, לאפשר לעצמך חולשה. ההכרה בתחושות האלה היא השלב הראשון להתרומם ולהתגבר.

לקבל עזרה! יש גבול לכמות הדברים איתם יכול וצריך אדם אחד להתמודד, במיוחד כשיש כל כך הרבה דרכים לקבל עזרה ותמיכה מדוייקת. יש קבוצות תמיכה שונות, יש טיפול פסיכולוגי פרטני, זוגי או משפחתי, יש מגוון תרפיות ודרכים שלא להיות לבד עם הקושי ולקבל מענה מתאים.
לדוגמה, לגדולים מהחיים יש קבוצות העצמה לאימהות אחרי טיפולים שנותנות מענה בדיוק לקושי שאחרי ההחלמה. במקרים אחרים, גדולים מהחיים מסייעים במימון טיפול פסיכולוגי לבני המשפחה שמרגישים צורך. מה שחשוב זה לדעת שזה נורמלי ולדעת לבקש עזרה.

רק אז, אפשר לחזור לחיים, לאט-לאט בצעדי תינוק, מתוך ידיעה שאולי אלה לא אותם חיים שמלפני הסרטן, אבל בהחלט יש למה לחכות.

המאמר נכתב על ידי מערכת "גדולים מהחיים" ואינו מהווה תחליף לייעוץ ולטיפול מקצועי.

10 דברים שאפשר לעשות באישפוז

אישפוז הוא לא עניין נחמד, אבל לפעמים הוא מחוייב המציאות. כשילד מוצא את עצמו בתקופה של אשפוז ולפעמים אף אישפוז ממושך, זה הזמן להתחיל לחשוב באופן יצירתי ולנצל את הזמן בדרך שתעשה לו – ולכם, הכי טוב שאפשר בנסיבות.

ביקשנו מרכזי "גדולים מהחיים" בבתי החולים השונים, לספר לנו מניסיונם רב-השנים על הפעילויות המקוריות, הנחמדות והכייפיות ביותר שאפשר לעשות במהלך האישפוז. הנה כמה רעיונות. חלקם מתאימים לקטנים, חלקם לילדים יותר גדולים וחלקם מתאימים לכולם. העיקר, שהאשפוז יעבור בקלות ובמהירות ככל שניתן.

הנה ההצעות שלהם:

1. פרויקט מתמשך משותף
פרויקט משפחתי מתמשך הוא משהו לחכות לו.
זה יכול להיות פאזל ענק עם 1000 חלקים, עריכת אלבום, בניית דגם מורכב או ערכת לגו משוכללת.
העיקר שיש לכם מטרה משותפת שצריך לעבוד בשבילה.

2. תיעוד
כתיבת יומן/ צילום סטילס או וידאו/ ניהול חשבונות ברשתות חברתיות/ בלוג / וולוג (בלוג-וידאו)
לא משנה מה הדרך המועדפת על הילד שלכם, לתיעוד יש ערך תירפוטי ומחזק. הוא יכול להיות פרטי או פומבי, לכל ילד ולכל משפחה מתאימה דרך שונה, אבל הוא בטוח מאפשר להחצין ולשחרר רגשות, להעביר מסרים שקשה להעביר בדרך אחרת

3. ללמוד משחקים חדשים
שש-בש, שח-מט, רמי, פוקר, וויסט, טאקי, דמקה – תופתעו לגלות כמה מהר הילדים יתאהבו במשחקים הקלאסיים, כמה כיף להעביר איתם את הזמן וכמה קל יהיה להם להתחיל לנצח אתכם גם אם לא תוותרו להם…
גם בנות השירות במחלקה ישמחו לתת פייט לילד שלכם במשחקי קלפים או קופסה.

4. לגלות את הצד האמנותי שלהם
הרבה מאד ילדים מגלים את עולם הציור דווקא כשהם מגיעים לאישפוז. זה מרגיע, זה כיף וזה מאפשר לבטא תחושות ורגשות.
יש ילדים שאוהבים לרשום, יש כאלה שקנווסים וצבעי שמן מדברים אליהם, יש את אלה שאוהבים לפסל ויש את אלה שאוהבים לצבוע מנדלות או חוברות צביעה.
בכלל עבודות יצירה, עיצוב אופנה, עבודות מלאכה ואפילו סריגה, רקמה, אריגה או שזירת צמידים, יכולים להיות עיסוק מהנה במיוחד.

5. ללמוד לנגן
מוזיקה עושה טוב ויש הרבה מאד כלים שאפשר להכניס עד למיטה וללמוד לנגן עליהם. גיטרה, חלילית ואפילו אורגנית.
כמובן שרצוי ללוות את לימוד המוזיקה גם בהאזנה למוזיקה אהובה באזניות ולקבל תמריץ והשראה להמשך הלימוד.

6. מסכים בלי רגשות אשמה
כן, כן, אנחנו יודעים שהם ממילא תקועים בטלפונים, בטאבלטים ובמחשבים הניידים. רואים שם סרטים ומשחקים שם משחקים. בינינו, גם זו דרך להעביר את הזמן. אבל אפשר לבחור סדרות וסרטים ולצפות יחד. רצוי להתארגן על מסך גדול יותר (לפחות טאבלט) כדי שיהיה נוח. אפשר לשחק אחד נגד השני, לערוך קליפים מצחיקים במיוזיקלי וגם את המסכים להפוך לאינטראקציה חברתית יותר.

7. להתכתב
חברים לעט יכולים להיות דבר נפלא בתקופה הזו. ממש כמו פעם. נסו למצוא ילד או ילדה בני אותו גיל, בארץ או בחו"ל, שמעוניינים להתכתב עם הילד שלכם. כי אין כמו לצפות למעטפה שתגיע…

8. למצוא חברים חדשים
הרבה יותר נעים להעביר את האישפוז כשיש עם מי לדבר, עם מי לצחוק ועם מי לשחק. יש ילדים שעושים את זה בקלות, באופן טבעי ותוך 5 דקות יש להם חברים בכל המחלקה, מכל הגילאים. יש ילדים שקצת יותר קשה להם. במידת הצורך, בקשו עזרה מהצוות ונסו לחבר אותם לילדים שיכולים להתאים להם מבחינת גיל ומבחינת תחומי עניין.

9. לשמור על קשר
הילד אולי באישפוז, אבל זה לא צריך להפריע לו לשמור על קשר עם משפחה וחברים. שיחות סקייפ עם הכיתה ועם חברים, כתיבת אימיילים ואפילו מכתבים, כמו של פעם. בכל האמצעים ובכל הדרכים, חשוב לאפשר לילד להישאר חלק מהסביבה שלו.

10. להקריא ספרים
אפילו לילדים הגדולים יותר שכבר קוראים בעצמם, לא תמיד יש כוח לקרוא. אפילו בני נוער שכבר הפסיקו לקרוא, לא יסרבו לשמוע ספר טוב. סיפור לילה לפני השינה הוא תמיד טקס נעים ואינטימי. הוא מאפשר לברוח קצת לצרות של אחרים, הוא מאפשר לפתוח דיונים ושיחה, הוא יכול לתת כוח והשראה לקרב הפרטי. זה הזמן לגלות מחדש את הספרים ולמצוא את אלה שעושים טוב.


וגם… לתכנן מה לעשות כשמשתחררים הביתה! הלוואי במהרה.

טסים לחו"ל עם ילד חולה סרטן? זה מה שאתם צריכים לדעת

רוצים לטוס לחו"ל עם ילד חולה בסרטן? זה אפשרי וזה יכול להיות אפילו מעולה! הזדמנות לכל המשפחה לייצר חוויות, להתאוורר משגרת הטיפולים וליהנות מתרבויות שונות והמון כיף. אז למה כדאי לשים לב כשמחליטים לטוס לחו"ל עם ילד חולה סרטן?

בחירת היעד
מומלץ לבחור יעד עם שירותי בריאות ורפואה מתקדמים שיוכלו לתת מענה מתאים במידת הצורך.
משך הטיסה גם הוא דבר שצריך להילקח בחשבון ותלוי במצבו של הילד. טיסה ארוכה וממושכת יכולה להיות עניין מתיש גם למבוגרים בריאים.
מומלץ לבחור ביעד עם אקלים נוח בתקופה בה תטיילו בו, גם משך הטיול עצמו הוא משהו שכדאי לחשוב עליו מראש, לסנכרן עם טיפולים מתוכננים ובאופן כללי לא להעמיס יותר מדי על הילד ועל המשפחה כולה.

אישור מהרופאים המטפלים
התחנה הראשונה שלכם צריכה להיות שיחה עם האונקולוג/ית המנהל/ת את הטיפול בילד. האם זה בכלל ריאלי לתכנן טיסה, מה חלון ההזדמנויות הטוב ביותר לעשות זאת, לכמה זמן, לאן מותר וכל שאלה נוספת. יתכן ותצטרכו להתייעץ עם מומחים או עם רופאים נוספים המלווים את הטיפול בילדכם.
לאחר שהחלטתם לאן טסים ומתי, בקשו מהרופא המטפל מסמך באנגלית המפרט את מצבו המדוייק של הילד, טלפונים להתקשרות במקרה חירום ואת האישור לטיסה.

השלמת חיסונים
מומלץ להתייעץ עם הרופאים שלכם בנוגע להשלמת חיסונים לפני הנסיעה – לילד או ליתר בני הבית. כדאי להתעדכן בנוגע לאזהרות ולהמלצות ארגון הבריאות העולמי והרשויות המקומיות, בנוגע ליעד שבחרתם.

הצטיידות בתרופות
לגבי התרופות שיש לקחת איתכם, מומלץ להתייעץ כמובן עם הרופאים לפני הטיסה.
יש לקבל מכתבים באנגלית המפרטים את מצב הילד, את התרופות הנדרשות לו, כולל מרשמים באנגלית ושם גנרי של התרופות, מה שיאפשר לכם להעלות את התרופות איתכם למטוס וימנע אי- נעימויות, במידה ומדובר בתרופות שיש להן הגבלות במדינת היעד.
יש להצטייד מראש בתרופות לכל התקופה ועוד קצת, ליתר ביטחון. מומלץ לארוז את התרופות כך שיעלו איתכם למטוס ולא לשלוח במזוודה. במידת הצורך, אפשר להשתמש בצידנית ובקרחונים.

ביטוח נסיעות
שימו לב, חולי סרטן הנוסעים לחו"ל (שלא למטרת טיפול) יכולים להוציא פוליסת ביטוח גם במהלך תקופת הטיפולים. הביטוח לחולי סרטן הינו ביטוח מיוחד המכסה טיפולי חירום\עזרה ראשונה למבוטח בגין הרעה במצב בריאותו עקב המחלה. לחברת הפניקס ולחברת פספורטכארד יש פוליסות המכסות חולי סרטן, גם בתקופת הטיפולים או זמן קצר לאחר מכן. יש לפנות ישירות לחברות הביטוח או לסוכנויות.
מומלץ לרכוש גם ביטוח ביטול טיסה או כרטיסים המאפשרים שינוי או ביטול, במידה ומצבו של הילד ישתנה עד הטיסה ולא תוכלו לטוס.

עדכון חברת התעופה ושירותי הקרקע בשדה
מומלץ ליצור קשר עם חברת התעופה ולקבל מענה וסיוע בהתניידות בתוך נמל התעופה, בדילוג על תורים, בעלייה למטוס, בירידה ממנו ובבחירת מושבים מתאימים.

טיפים לתכנון הטיול
כשאתם מתכננים את הטיול, בדקו מראש:
*נגישות – וודאו שהמסלולים, הפעילויות, מקומות הלינה והאטרקציות מותאמים למגבלות השונות של הילד.
*עדכון מראש במקום הלינה – במלון או בדירת האירוח יוכלו לעזור לכם רבות אם תסבירו להם מה הצרכים שלכם ואיך הם יכולים להקל על השהות שלכם שם.
*קרבה מספקת למרכזים רפואיים – וותרו על לינה ועל מסלולים במקומות מבודדים והישארו בטווח סביר ממרכזים רפואיים, על כל צרה שלא תבוא.
*דעו מה מספר החירום ביעד שלכם, כיצד מזמינים אמבולנס חס ולילה ואיך קוראים לרופא.
*הקפידו על מספיק מנוחה, שתייה, תזונה מאוזנת בזמנים קבועים, לו"ז גמיש, חלופות לכל פעילות ושקלו לעתים להתפצל כדי לאפשר לכל אחד לחוות את חו"ל בקצב שלו.
*העדיפו טיולים במתכונת "כוכב" המאפשר לכם אופי טיול רגוע יותר, טיול עירוני או מנוחה באתר נופש, שקלו לחלק את היום לשני חלקים ולחזור למנוחת צהריים במקום הלינה.
*טיולון מתקפל יכול לשמש בטיולים לחו"ל גם ילדים עד גיל מאוחר יחסית. הוא מאפשר מנוחה, התניידות קלה ואפילו נמנום. כך שגם ילדים שכבר לא משתמשים בארץ בטיולון, יהנו ממנו מאד בחו"ל.
*תאמו ציפיות, יש דברים שאולי תרצו לעשות אבל לא תספיקו או לא תוכלו.
*הימנעו מחשיפה לשמש ככל שניתן, השתמשו בקרם הגנה, כובע, שרוולים ארוכים ושהו בצל.
*צלמו המון, אלה זכרונות שתמיד יהיה כיף לחזור אליהם, תבלו, תהנו תחוו וחזרו מחוזקים ורעננים.

ושתהיה לכם טיסה נעימה!

המאמר נכתב על ידי מערכת "גדולים מהחיים" ואינו מהווה תחליף לייעוץ ולטיפול מקצועי.

מה זה להיות להיות סבא וסבתא גדולים מהחיים

עם גילוי המחלה, עולמם של הסבתות והסבים מתהפך והם מוצאים את עצמם בתפקיד כפול: תמיכה בנכד החולה ותמיכה בהוריו – הילד או הילדה שלהם. פעמים רבות הם אלה ששומרים על האחים, מתפעלים את הבית ומסייעים "מאחורי הקלעים", אבל המעורבות שלהם אף פעם לא מובנת מאליה.

ההתמודדות שלהם מגיעה במכפלות: מול הילד/ה ומול הנכד/ה. דואגים כפול, חוששים כפול, אוהבים כפול. היומיום שלהם מתהפך, לצד המציאות שמתהפכת להורים. אם הם עדיין עובדים, הם מוצאים את עצמם מלהטטים בין העבודה לבית החולים או לבית. אם הם בפנסיה, כל התכניות שהיו מתבטלות. תוסיפו את העובדה שהם כבר לא צעירים ולא תמיד קל פיזית לשמור על ילדים קטנים, להתנייד ממקום למקום ולתפעל בית, ותקבלו התמודדות משמעותית.

המעורבות שלהם במערך המשפחתי לא תמיד ברורה עד הסוף. עד כמה יש להם מקום, עד כמה הם חלק מקבלת ההחלטות, איפה נגמרת המעורבות שלהם ואיפה היא מתחילה?

שוחחנו עם מספר סבים וסבתות גדולים מהחיים על מה זה אומר להיות סבא/סבתא לנכד חולה סרטן וגילינו כמה דברים על עוצמה משפחתית.

"החלק הכי קשה היה לראות אותה מתמודדת עם הקושי"

ניצה סרלין, אמא של דגנית וסבתא של גיא, בן 4 וחצי שחלה לפני שנה, מספרת: "תמיד היינו משפחה קרובה ומלוכדת. אנחנו גרים באותו קיבוץ ולכן כשגיא לא הרגיש טוב ואושפז לבדיקות, זה היה מובן מאליו שאני שם, עוזרת, שומרת על נגה, אחותו הבכורה כשההורים נמצאים עם גיא ומתעדכנת מה קורה בכל שלב.

כשהם קיבלו את הבשורה שמדובר בסרטן, דגנית לא רצתה לספר לי בטלפון, היא קראה לאחיה, הגיעה הביתה, חיבקה את נגה שלא ראתה כמה ימים ושלחה אותי החוצה, לדבר עם האחים, שבישרו לי. למרות שידעתי שהכיוון לא טוב, זה היה הלם והיה בכי, אבל לא היה ספק שאנחנו שם איתה ועוטפים אותם בתמיכה.

התפקיד שלי בתקופה המחלה של גיא היה בעיקר לתמוך בדגנית. בכל מה שהיה צריך. בין אם להיות עם נגה לאחר שעות הלימודים, לדאוג לה, להכין לה אוכל, להחליף את דגנית במחלקה ולהיות עם גיא, אבל בעיקר לשבת איתה בלילות, עם שיחות, בכי והמון תמיכה נפשית.

זו היתה תקופה רעה מאד. ראיתי את דגנית מגייסת כוחות והיה לי הכי קשה שהיא היתה צריכה להתמודד עם קושי שכזה, אחרי שכבר חוותה קושי ענק ואובדן גדול מסוג אחר כשהיתה ילדה ואביה נפטר בפתאומיות. זה כנראה היה החלק הכי קשה. לחזור לראות אותה שבורה ככה. זה החזיר אותי לשם. אבל התקופה הזו איפשרה לי לראות אותה בעיניים חדשות והערכתי עוד יותר את תעצומות הנפש שלה, את הכוחות שגייסה וביחד עברנו גם את זה.

מה שהקל עלי בתקופה הזו היתה ההתגייסות של הקהילה מסביבנו ושל יתר בני המשפחה, האחים, הילדים שלהם וקרובים אחרים שעטפו אותנו בהמון אהבה ותמיכה. חשוב לי שאנשים ידעו כמה זה משמעותי. היום, כשאנחנו אחרי וגיא בריא, אני יכולה להסתכל אחורה ולראות שהתקופה הזו חיזקה וליכדה אותנו כמשפחה ואני באמת נפעמת, אין לי מילים כשאני חושבת על המשפחה שגידלתי".

"הילד הזה מחזיר כל כך הרבה שמחה, שפשוט כיף להיות שם ולעזור"

אהרון קולב, אבא של ענת וסבא של כפיר, בן שנתיים וחצי מספר: "המהלומה ניחתה עלינו לפני שנה וחצי כשכפיר היה בן שנה. מאותו יום, הכל התהפך – להורים שלו, ולסבים ולסבתות משני הצדדים. החיים של ההורים השתנו לחלוטין. הם הפסיקו לעבוד וליוו את כפיר באישפוזים הארוכים. אין דבר שהילד הקטן הזה לא עבר: ניתוח, השתלת מח עצם, כימו, ביולוגי… אבל גם אנחנו, הסבים והסבתות, התגייסנו לעזור כשהמשימה היא להציל את הילד. אין דבר שאנחנו לא עושים בשבילו ובשבילם, בתמיכה מעשית ופרקטית, נפשית וכלכלית.

אני מגיע כמעט כל יום לבית החולים או לבית, תלוי איפה צריכים אותי ועוזר בכל מה שאפשר, בשמירה על יואב אחיו של כפיר, בלהביא, בלהחזיר. אשתי גם עוזרת יותר בסידורים, בניקיונות, בבישולים ובשאר דברים שצריך בבית.

יש לנו חלוקת עבודה, אנחנו לא מתלוננים ואפילו מצליחים להנות מהקשר החזק עם הילדים. כשכפיר במצב רוח טוב אנחנו משתוללים, קופצים ואם הוא לא מאושפז אנחנו יוצאים לבית קפה ומבלים יחד. הנה, בדיוק חזרתי ממסיבת פורים עם כפיר בבית החולים, ככה שההתמודדות אמנם קשה, אבל יש בה הרבה רגעים משמחים ומחזקים.

כואב לי הלב על ההורים, הם כמעט אף פעם לא ביחד. תמיד במשמרות, מחזיקים בכוח את המשפחה ומנסים לקיים זוגיות והורות. כשאני נמצא שם בשביל כפיר, אני תמיד חושב גם על הזוג הצעיר הזה שמתמודד עם המכה שניחתה עליו ומקווה שאני מצליח לעזור גם להם.

כשכפיר חלה היה לנו ברור שכל המשפחה מגוייסת, משני הדדים. אני עוזר באהבה ובכיף, אבל זה עצוב. שילוב בלתי אפשרי של המון עצב עם המון שמחה. המון קשר וחיבור, בילוי משותף, אבל איך אני אגיד את זה? הייתי מעדיף לבלות עם הנכדים שלי בטיול בחו"ל ולא במחלקה האונקולוגית.

מה שבטוח זה שהקשר המשפחתי מאד התחזק בתקופה הזו. במשך שנה וחצי, אין יום שבו לא ראיתי את הילד והתמיכה של כל הצוות במחלקה היא מדהימה, כך שמנסים להיאחז בדברים החיוביים ולהאמין שיהיה טוב.

הקטע הפיזי יכול להיות לפעמים לא קל, אבל החלק הקשה באמת הוא החלק הנפשי. לראות את הבת שלך ואת בעלה מתמודדים עם הדבר הכי קשה שיש. במקום לצאת, לבלות, להיות ביחד, זה שובר אותי. ולראות את כפיר עובר את כל מה שהוא עובר. אבל הילד הזה מחזיר כל כך הרבה שמחה ואהבה, וכשאתה חושב שאתה נותן, אתה מקבל כל כך הרבה בחזרה, שפשוט כיף להיות שם ולעזור. אז אני אומר לעצמי כל הזמןם שבסוף יהיה טוב ומאמין שנצא מחוזקים מהתקופה הזו.

"חלק מהתפקיד שלנו בתקופה הזו היה לספוג כעסים ותסכולים"

כרמית שמחוני, אמא של ניצן וסבתא של נטע בת 3 וחודשיים מבני עטרות, מספרת שגילוי הסרטן אצל נטע לפני 9 חודשים הכניס את המשפחה לסחרחרה מטורפת. ניצן היתה בסוף הריון וילדה 10 ימים בלבד אחרי שיצאו מה-MRI והתבשרו שלנטע יש סרטן בגזע המוח. בעוד נטע היתה מאושפזת באונקולוגית, ניצן היתה מאושפזת במחלקת יולדות. הכל התגלגל מהר מאד ונטע הקטנה עברה טיפולים קשים, אישפוזים ממושכים וסיבוכים. נטע, שנולדה עם שיתוק ומוחין ולקויות שונות היא פייטרית אמיתית ובאורח פלא הצליחה להתאושש והיום היא נקייה מסרטן.

מהשנייה הראשונה נכנסנו לעניינים ולעזרה. אני זוכרת את הטלפון שקיבלתי מניצן כשהייתי בעבודה ומאותו רגע התהפכו חיי והפכתי צמודת ניצן ונטע. בבית החולים, בבית עם הילדים האחרים – התאום של נטע והתינוקת הקטנטנה שנולדה 10 ימים אחרי האבחנה. היינו שם בשקט לכל מה שביקשו, לכל מה שהיו צריכים, בלי יותר מדי דיבורים תמכנו בדרכנו יום ולילה והיינו בשבילם בכל מה שהצטרכו.

הרגשתי הכי משמעותית כשסייענו בכל הדברים הפיזיים והתפעוליים. כשהורדנו מהלחץ בטיפול בילדים האחרים, בסידור הבית, בכל המנהלות שהצלחנו להוריד להם מהראש. היה לנו מאד חשוב להיות זמינים להם ולפנות אותם להתמודדויות שלהם. חיינו לידם ואיתם כל החודשים האלה ופשוט היינו נוכחים. זה אולי הדבר הכי חשוב.

ניסינו לתמוך נפשית בדרך שקטה ולא נדחפת. יש חשיבות גדולה לדעתי לתת ספייס להורים, לאפשר להם לעכל את הדבר הנורא הזה. לתת להם לקבל את ההחלטות שלהם בשקט ובלי לחצים. היכולת לתת להם תחושה של קבלה ותמיכה בכל החלטה שלהם הוא מאד חשובה בעיני וכבר יצא לי לדבר עם זוגות נוספים של סבים וסבתות במשמרות הארוכות בבית החולים, שסיפרו לי על המתחים שנוצרו במשפחות כי גם לסבא ולסבתא יש מה להגיד וההורים נקרעו בין הדעות השונות. אז השתדלנו לא לחטט בפצע, לא להידחף ולהיות עסוקים בעשייה.

הבנו שתפקידנו כרגע הוא גם לספוג כעסים, מתחים ותסכולים, היינו כליא ברק מכוון היטב וגם זה בסדר. אני זוכרת שאמרתי לבעלי שהלב שלי מדמם בדרך שלא חשבתי שאחווה. חשבתי שכבר עברתי הכל בחיים, שכבר התמודדתי עם קשיים, שכבר כאבתי. אבל אין דבר שמכין אותך לסיטואציה כזו. לדאוג כפול, לנכדה ולבת. ובעצם, לדאוג לכל המשפחה. אבל עכשיו כשאנחנו בסיום התקופה הזו, אני יכולה לראות עד כמה זה איחד אותנו אפילו עוד יותר ואיזה משמעות עצומה יש ללכידות המשפחתית ברגעי משבר כאלה.

המאמר נכתב על ידי מערכת "גדולים מהחיים" ואינו מהווה תחליף לייעוץ ולטיפול מקצועי.

‏‏זכויות ושירותים במערכת הבריאות סיוע במימון תרופות שמחוץ לסל הבריאות

  1. סיוע במימון תרופות שאינן בסל הבריאות 

מי שיש ברשותו ביטוחים משלימים של קופות החולים ו/או בטוחים פרטיים צריך לבדוק מה ניתן במסגרת פוליסת הביטוח הספציפית. 

ועדת חריגים למימון תרופות שאינן בסל הבריאות
אם אתם זקוקים לתרופות שאינן בסל הבריאות, ניתן לפנות לוועדת חריגים של קופת החולים בה אתם מבוטחים. הועדה חייבת לדון בבקשתכם.
במידה וקיבלתם תשובה שלילית מועדת החריגים, יש באפשרותכם לערער על ההחלטה. הפנייה נעשית באמצעות רופא המשפחה המצרף את חוות הדעת של הרופא האונקולוג המטפל. 

עמותות לסיוע במימון תרופות שאינן בסל
סיוע במימון תרופות שאינן בסל הבריאות נעשה גם באמצעות עמותות. לסיוע של עמותת גדולים מהחיים, באמצעות קרן הבריאות למימון תרופות וטיפולים שאינם בסל, ניתן לפנות לרכז/ת העמותה בבית החולים בו אתם מטופלים. 

סיוע באמצעות השתתפות במחקרים קליניים 
באתר האגודה למלחמה בסרטן מפורסמת רשימת המחקרים הקליניים אליהם ניתן להצטרף. לבדיקת התאמה למחקרים ולצידע נוסף ניתן להיעזר ברכזי ורכזות התמיכה הפרטנית של גדולים מהחיים בבתי החולים.

טיפולי חמלה
כאשר תרופה אינה נמצאת בסל הבריאות ולא ניתן לקבלה דרך ניסוי קליני, ניתן לפנות לחברת התרופות ולבקש את התרופה ללא עלות במסגרת טיפולי חמלה. הפניה לקבלת תרוםה בחמלה נעשת על ידי המוסד המטפל ומותנת בקבלת אישור משרד הבריאות, אגף הרוקחות. 

הנחה בתרופות לחולי סרטן 
בחלק מבתי המרקחת בישראל ניתנת הנחה לחולי סרטן על תרופות שאינן בסל הבריאות.

‏‏זכויות ושירותים במערכת הבריאות טיפולים פסיכולוגיים רגשיים לילד החולה ולמשפחתו

  • טיפולים פסיכולוגיים רגשיים לילד ולמשפחתו 

רוב המשפחות הנכנסות לראשונה למעגל הסרטן, מתקשות להתמודד עם הקושי הנפשי שבגילוי המחלה ובהתמודדות עמה. 

 

עמותת גדולים מהחיים מציעה טיפולים של מומחים בתחום הטיפול הרגשי, במגוון גישות פסיכולוגיות, בכל רחבי הארץ, לילד החולה ולכל בני משפחתו, הורים, אחים ואחיות. 

טיפול נפשי ורגשי במחלקות האונקולוגיות  באמצעות פסיכולוגים ועובדים סוציאליים מטפלים, שתפקידם מתן מענה רגשי.

קופות החולים מחויבות במתן טיפול פסיכולוגי רגשי לחולים המתמודדים עם מחלה קשה ובני משפחותיהם.  טיפול נפשי זה אינו מותנה באבחון פסיכיאטרי כתנאי לקבלת התחייבות ואשור לטיפול נפשי. ההפניה נעשת באמצעות רופא המשפחה.

טיפול נפשי רגשי ניתן גם במחלקות לשירותים החברתיים ברשויות המקומיות, בחלקן ישנן תחנות טיפוליות עבור תושבי הישוב והאזור.

להרחבה ראו: "מימון טיפולים רפואיים בחו"ל" אתר כל זכות ובכל אחת מאתרי קופות החולים.

סיוע באמצעות עמותת גדולים מהחיים
עמותת גדולים מהחיים מסייעת במימון טיפולים רפואיים בחו״ל במימון ההטסה, עלויות שהייה וטיפול, ובמתן מענה ותמיכה במקום באמצעות אגודות הידידים של העמותה בארה"ב. לפרטים נוספים פנו לרכז/ת התמיכה הפרטנית במחלקה בה אתם מאושפזים. 

 

‏‏הטבות כלכליות הנחות בחשבונות

  1. הנחות בחשבונות מים, חשמל, בזק

הנחה בתשלומי מים
כל תושב בישראל זכאי לקבל 3.5 קו"ב מים לחודש על פי תעריף נמוך וכל צריכת מים מעבר לכך מחויבת בתעריף גבוה. בנוסף, מקבל גמלת ילד נכה זכאי לקבל  3.5  קו"ב נוספים בתעריף נמוך. ההנחה מתקבלת לאחר שהמוסד לביטוח לאומי מעביר הודעה על קבלת זכאות לגמלת ילד נכה לרשות המים/ספק המים באזור המגורים. כדי לוודא שאתם מקבלים את ההטבה יש לפנות לספק המים ולהעביר אליו אישור מאת המוסד לביטוח לאומי על זכאות לגמלת ילד נכה.

חשוב לוודא שכתובת המגורים הרשומה במוסד לביטוח לאומי תואמת לרישום אצל רשות המים/ספק המים ברשות המקומית.

 

הנחה בתשלומי חשמל

הורים לילד המקבל גמלת ילד נכה זכאים להנחה בתשלום חשבון החשמל. ההנחה הינה בשיעור של 50% על 400 קילוואט לשעה הראשונים מידי חודש, בתעריף ביתי בבית המשמש למגורים ומוגבל ל 101 ש"ח לחודש. 

את ההנחה מקבלים לאחר שהמוסד לביטוח לאומי מעביר הודעה על קבלת זכאות לגמלת ילד נכה לחברת החשמל. על מנת לברר אם אתם מקבלים את ההנחה יש לפנות למוקד 103 של חברת החשמל או לבדוק את חשבון החשמל, תחת ריכוז נתונים הו יופיע הסעיף ״הנחה לזכאים״.

חשוב לוודא שכתובת המגורים הרשומה במוסד לביטוח לאומי תואמת לרישום בחברת החשמל.

 

הנחה בתשלומים לחברת בזק
הוריו של ילד המקבל גמלת ילד נכה בשיעור של 100% ומעלה, זכאים להנחה של 50% מדמי התקנת קו טלפון והעתקת קו טלפון. ניתנת הנחה גם בדמי השימוש על פי מסלולים שונים בהתאם לבחירת ההורים.

על מנת לממש את הזכאות יש למלא טופס: "בקשה לקבלת הנחה בהתקנת/ בהעתקה/ בתשלום חשבון טלפון". באתר כל זכות. הטופס מועבר למשרד הרווחה  על פי הכתובת המצוינת על גבי הטופס. 

אם תאושר הזכאות, יש לפנות למשרדי בזק ולרשום את שם הילד בבעלות על קו הטלפון. לא ניתן לקבל את ההנחות רטרואקטיבית.

 

NHL- לימפומה שאינה הודג'קינס

מהי לימפומה שאינה הודג'קינס

לימפומה שאינה הודג'קין (NHL) הינה סרטן של מערכת הלימפה שלא מסוג הודג'קין.             

מערכת הלימפה היא חלק ממערכת החיסון המגינה על הגוף מפני זיהומים. תאי מערכת הלימפה הינם לימפוציטים מסוג B ו- T. תאים אלו נמצאים בבלוטות לימפה, תימוס, טחול, שקדים ואדנואידים, אך גם באיברים אחרים, כולל מערכת העיכול. 

לימפוציטים אלו, מסוג B אוT  הינם המקור לממאירות ב – NHL. מוטציות בהם מובילות להתפתחות אוכלוסיות לימפוציטים המתרבים ללא שליטה הן מקומית בבלוטות והן באזורים מרוחקים יותר (מח עצם, מערכת עצבים, עור, כליות, עצם ועוד) בעקבות פיזור באמצעות מערכת הלימפה או הדם.

 

ישנם מספר סוגים של NHL, ביניהם נפוצים אצל ילדים ומתבגרים:

    • Burkitt lymphoma
    • Diffuse large B-cell lymphoma
    • Lymphoblastic lymphoma
  • Anaplastic large cell lymphoma

 

NHL מהווה כ-7% מכלל מקרי הסרטן של ילדים. מתאפיינת בשכיחות גבוהה יותר בקרב ילדים גדולים יותר ובשכיחות גבוהה יותר בבנים מאשר בבנות.

סימפטומים ב NHL:

בלוטות לימפה הגדלות במהירות, עלולות לגרום לנפיחות בצוואר, בית השחי או מפשעה.         

כאשר מעורבות בלוטות לימפה בחלל הבטן, הגדלתן עלולה לגרום לתפיחות של הבטן, כאבי בטן, עצירות, התנקבות של המעי (פרפורציה), חסימת מעיים, הפרעה בניקוז של הכליות.                                                           

כאשר מעורבות בלוטות לימפה בחלל בית החזה, הגדלתן עלולה לגרום לקשיי נשימה עקב לחץ על דרכי אוויר וללחץ על כלי דם משמעותיים.

תלונות נוספות הן חום ללא מקור, כאב לא ספציפי, ירידה במשקל והזעות לילה. 

הבירור

על מנת להעריך ילד עם חשד ל NHL יש צורך ראשית כל בבדיקה גופנית וזיהוי של ממצאים חריגים. בדיקות אחרות יבוצעו על סמך הממצאים והתסמינים:

  • בדיקות מעבדה (חובה לשלול תסמונת פירוק הגידול השכיחה יחסית בחלק ממקרי NHL) 
  • צילום חזה
  • סונר (אולטרסאונד) בטן
    • CT
    • MRI במקרים חריגים
    • PET-CT
  • מיפוי עצמות
  • מח עצם (שאיבה וביופסיה לצורך הערכת מעורבות)
  • ניקור מותני

הערכת פיזור המחלה (STAGING)

שלב המחלה מוגדר על ידי פיזור המחלה ברקמות השונות ומיקומם בגוף עם האבחנה.

שלבI  – מעורבות בלוטת לימפה אחת או צבר בלוטות בתחנה אחת

שלב II – מעורבות של יותר מצבר בלוטות אחד באותו צד של הסרעפת 

שלב III – מעורבות מחלה משני צדי הסרעפת (כולל בית חזה, בטן וסמוך לעמוד השדרה)

שלב IV – מעורבות מחלה באיברים נוספים מרוחקים מלבד אלו שצוינו לעיל (מוח, תעלת שדרה ומח עצם). 

ניתן לסווג לפי קבוצות ABC והטיפול נקבע על סמך סיווג זה:

קבוצה A: היעדר עדות למחלה פעילה לאחר שהגידול ובלוטות הלימפה הנלוות הוסרו לחלוטין. 

קבוצה B: כל גידול שאינו ניתן להסרה כירורגית, אינו מערב מערכת עצבים מרכזית (מוח ותעלת שדרה) ותאי הגידול מהווים < 25% מהתאים במח העצם.

קבוצה C: מעורבות מערכת עצבים מרכזית ו/או נוזל שדרה או מעורבות של > 25% מתאי מח העצם.

טיפול

כימותרפיה היא עמוד התווך של הטיפול. גם במחלה ממוקמת יינתן טיפול סיסטמי שישפיע על כל הגוף ומערכת הלימפה כולה. לצורך מתן כימותרפיה יותקן עירוי מרכזי (Picc-Line או Port-a-cath) בסמוך לאבחון.  בחלק מתתי הסוגים של NHL  טיפול ביולוגי בנוגדנים חד-שבטיים* במקביל לכימותרפיה. המחלה מגיבה היטב לטיפולים הנ"ל ובד"כ כלל ניתן להסתפק בהם.                                                                                  במקרים בודדים של הישנות של הלימפומה לאחר טיפול מוצלח (Relapse) או היעדר תגובה של הלימפומה לטיפול קונבנציונלי (Resistent) יש צורך בכימותרפיה במינון גבוה (לעתים בשילוב הקרנות) ואחריה השתלת תאי גזע על מנת להעניק את הסיכוי הטוב ביותר לריפוי.

*נוגדנים חד שבטיים* – נוגדנים המסוגלים לזהות ולהקשר לתאים סרטניים ספציפיים בזכות "סמנים" מיוחדים הנמצאים על פני אותם תאים. הקישור גורם למוות של התאים הסרטניים. נוגדנים חד שבטיים ניתנים לווריד לאחר הכנה למניעת תגובה. ב NHL נפוץ השימוש במבטרה (Rituximab) נוגדן ספציפי כנגד CD20 המופיע על גבי תאי B בוגרים, כולל תאי לימפומה שמקורם מתאים אלה. 

רבדומיוסרקומה

רבדומיוסרקומה (Rhabdomyosarcoma- RMS)

מהי רבדומיוסרקומה

רבדומיוסרקומה (RMS) הוא גידול המורכב מתאים סרטניים שמקורם בתאי שריר לא בשלים והוא הנפוץ מבין הסרקומות של הרקמה הרכה (כלומר- רקמה שאינה מהעצם).
ההארעות של המחלה נמוכה – RMS מהווה כ4% מהגידולים בגיל הילדות אך אלו נדירים באופן כללי (בישראל כ-500 ילדים מאובחנים בכל סוגי הסרטן ביחד, בשנה).
כשני שליש מהילדים החולים ברבדומיוסרקומה מאובחנים מתחת לגיל 10.

בילדים, ישנם שני סוגים עיקריים של RMS  אשר מוגדרים על ידי המראה שלהם בבדיקה פתולוגית:

  • ERMS     (Embryonal RMS ) נוטה להתרחש אצל ילדים צעירים יותר. אזורים נפוצים כוללים את האזור סביב העין המכונה אורביטה, סביב הראש והצוואר, ומערכת השתן.
    • Alveolar rhabdomyosarcoma) ARMS     ) ידוע ב 25-40% מכלל מקרי RMS. נפוץ יותר בקרב מתבגרים ושכיח בגפיים העליונות והתחתונות.  

כמו ברב הממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות RMS או גורמי הסיכון לו אינם ידועים במרבית המקרים. עם זאת, קיים קשר בין התפתחות המחלה לתסמונות נדירות מסויימות. 

תסמינים נפוצים

לעיתים קרובות הגידול נצפה כגוש. תסמינים ספציפיים תלויים במיקום הגידול הראשוני, כש RMS עשוי להופיע בכל חלק של הגוף

לדוגמא:

  • גידול במערכת השתן או המין עשוי לגרום לשתן דמי, קושי במתן שתן או דימום מן הנרתיק. 
  • גידולים באיזור ראש-צוואר עלולים לגרום לאסימטריה בפנים, ראייה כפולה, קושי לנשום דרך נחיר אחד, הפרשה אוזנית, כאבי ראש או כאבי פנים. בגידול באיזור האורביטה נפיחות סביב העין נפוצה או בלט עין.
  • גידולים בגפיים לרוב באים לידי ביטוי כגוש נוקשה הגדל במהירות. 

אבחנה

בנוסף להסטוריה רפואית מלאה ובדיקה גופנית, בכדי לקבוע אם מדובר בגידול סרטני יבוצעו:

  • בדיקות מעבדה
  • צילום חזה ו/או CT חזה בכדי לבדוק עדות לגרורות בריאות
  • בדיקות סונר (אולטרסאונד) או MRI בכדי לראות את מיקומו המדויק של הגידול והאם התפשט לאזורים נוספים
  • ביופסיה (דגימת רקמה מהאזור החשוד)
  • דגימת מח עצם בכדי לבדוק האם קיימת מעורבות מחלה במח העצם 
  • בדיקות נוספות כגון מיפוי עצמות או PET CT

טיפול

סוג הטיפול נקבע בהתאם למיקום והיקף הגידול, מידת התפשטותו ותשובת הפתולוגיה (לאחר הביופסיה). הטיפול כולל לרב טיפול כימותרפי, ניתוח ולעיתים שילוב של קרינה לאזור.
לאחר הטיפול הכימותרפי מסירים את שארית הגידול בניתוח, ולאחר מכן במידת הצורך, יינתן טיפול בקרינה לאזור הגידול הראשוני, בהתאם להיקף הגידול שהוסר בניתוח, מיקומו ותגובת החולה לטיפול. גם אם לא ניתן להסיר את הגידול כולו בניתוח, יינתן טיפול בקרינה לאזור הגידול.

מעקב 

רוב הילדים החולים ברבדומיוסרקומה מחלימים מהמחלה. לאחר הטיפול, נבצע בדיקות תקופתיות כדי לוודא שלא קיימת הישנות מחלה או סיבוכים כלשהם כתוצאה מהגידול או מהטיפולים בו.

סרקומה על שם יואינג

מהי סרקומה על שם יואינג

סרקומה היא גידול המורכב מתאים סרטניים שמקורם ברקמת החיבור. סרקומה ע"ש יואינג (Sarcoma Ewing’s , ES) הינה הגידול השני השכיח ביותר של העצם בילדים. 

ההארעות של המחלה נמוכה – סרקומה ע"ש יואינג ES מהווה כ2-3% מהגידולים בגיל הילדות (ממאירות בילדים היא נדירה- , בישראל כ400-500 כ-500 ילדים מאובחנים בכל סוגי הסרטן ביחד, בשנה).  היא מתרחשת נפוצה ביותר בתדירות הגבוהה ביותר בעצמות הארוכות של הרגליים או של הזרועות, האגןבאגן, בעמוד השדרה והגולגולתובגולגולת, אך יכולה גם לנבוע מרקמות רכות הסמוכות לעצם. 

מחלה זו מתרחשת לרוב אצל מתבגרים, כאשר כמעט מחצית מהמקרים מאובחנים בין הגילאים 10 עד 20.

כמו ברבות מהממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות סרקומה ע"ש יואינג ES או גורמי הסיכון לה אינם ידועים.

מהי התמונה הקלינית

התסמינים במקרה של סרקומה על שם יואינג תלויים במיקום שבו הסרטן מתפתח, לרוב הם כוללים:

  • כאב באזור הגידול, עם נפיחות רקמה רכה סביב
  • במקרים של מחלה גרורתית (שבה התפשט הסרטן), ייתכנו תסמינים כלליים כגון אבדן תאבון,   חום, חולשה, עייפות וירידה במשקל
  • תסמינים אחרים הקשורים למיקום הספציפי של הגידול

קביעת היקף המחלה

ב % 10-30 מהחולים קיימת כבר מחלה גרורתית בזמן האבחון, כלומר הסרטן התפשט לאזורים אחרים. קביעת שלב המחלה ומידת ההתפשטות חשוב מאוד משום שהוא מסייע לצוות הרפואי להחליט איזה טיפול הוא היעיל ביותר. 

חלק מהבדיקות האחרות שעשויות להתבצע כוללות:

  • בדיקת CT או MRI של הגידול הראשוני
  • צילום רנטגן או סריקת CT של החזה
  • מיפוי עצמות ו/או סקירת  PET CT 
  • ביופסיה של מח העצם 

היקף המחלה באבחון הוא הגורם החשוב ביותר בקביעת הפרוגנוזה (סיכוי להחלמה) אך ישנם גורמים נוספים לקביעתה. 

טיפול

הטיפול תלוי במספר גורמים, כולל היקפו, מיקומו ומידת התפשטותו של הגידול.
בדרך כלל נעשה שימוש בטיפול כימי (כימותרפיה) בכדי לצמצם את היקף המחלה ולהקל על הסרת הגידול בניתוח. הניתוח נעשה לרוב לאחר שניתן חלק מהטיפול הכימי. המשך הטיפול הכימי לאחר הניתוח ניתן במטרה למנוע את חזרת הגידול (שארית תאי גידול מיקרוסקופי). לעתים קרובות ניתן להסיר את הגידול מבלי לגרום לנזק משמעותי, אולם, אם הוא ממוקם באחת מהעצמות הראשיות של היד או הרגל, לעתים יהיה צורך לקטוע חלק מהעצם הנגועה או את הגפה כולה, ולעיתים ניתן להחליפה בשתל.
במרבית המקרים יש צורך בנוסף בטיפול קרינתי, שגם הוא חשוב למניעת חזרת הגידול. במידה ואין אפשרות להסיר את הגידול במלואו בניתוח, לטיפול הקרינתי חשיבות רבה אף יותר. 

 מעקב

רוב הילדים החולים בסרקומה על שם יואינג מחלימים ממנה לחלוטין. לאחר הטיפול, הרופא יבצע בדיקות תקופתיות כדי לוודא שלא קיימת הישנות מחלה או סיבוכים כלשהם כתוצאה מהגידול או מהטיפולים בו. לאחר תקופה מסוימת – תדירותן של פגישות המעקב יפחתו עם הקטנת הסיכוי להישנות המחלה. הניתוח והטיפול הקרינתי עלולים לפגוע בהתפתחות העצם ולעיתים צורך בניתוחים נוספים ושיקום בתקופה מאוחרת יותר. 

סרטן תורשתי בילדים

סרטן בילדים ותורשה

ברב הממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות הגידול איננה ידועה. בניגוד למבוגרים בהם ישנו קשר סיבתי בין אורח חיים לבין חלק מהממאירויות (עישון, מזון, זיהום סביבתי), בילדים קשר כזה לא שכיח והמרכיב התורשתי חשוב יותר.

למרות שאנו מניחים ששיעור גדול יותר ממקרי הסרטן בילדים קשורים בגורמים גנטיים, רק בכ10% ממקרי הסרטן בילדים נמצא קשר ישיר בין התפתחות הממאירות לגורם תורשתי כלשהו. 

במקרים אלה ישנו גן הקיים בדנ"א של כל תאי הגוף. גן זה היווה גורם סיכון לממאירות והינו חלק מתסמונת הקשורה בסרטן Cancer  predisposition syndrome)).

תסמונות הנושאות סיכון לסרטן הן נדירות ומתחלקות לשני סוגים – תסמונות הנושאות מאפיינים שונים ולא רק נטיה לממאירות (דוגמת נוירופיברומטוזיס, בקוויט ווידמן ועוד), ותסמונות שהמאפיין היחיד שלהן הוא נטיה לממאירויות, ללא מאפיינים אחרים (דוגמת תסמונת לי פראומני). הסיכון לסרטן בתסמונות כאלו אינו מוחלט אך שיעורו משתנה לפי התסמונת הספציפית.

ישנה חשיבות גדולה לאבחון של סיבה תורשתית לסרטן במידה וקיימת. הסיבות לכך רבות וביניהן:

  1. לעתים ישנן השלכות על הטיפול בממאירות עצמה. למשל המנעות מטיפולים העלולים לגרום לנזק מוגבר בחולים עם תסמונות מסויימות.
  2. במידה וישנה סיבה תורשתית, קיים סיכון מוגבר לממאירויות נוספות. לכן מטופלים עם סיכון כזה יעברו מעקב הספציפי לסוגי הסרטן הידועים באותה תסמונת, במטרה לאתר ממאירויות בשלב מוקדם. איתור מוקדם פעמים רבות יאפשר השרדות גבוהה יותר וטיפול קל יותר (למשל ניתוח פשוט יותר, וללא צורך בקרינה או כמותרפיה).
  3. ישנן השלכות לגבי משפחתו של המטופל. אם ישנם בני משפחה נוספים עם תסמונת זו, אפשר יהיה גם אצלם לבצע מעקב ולאתר ממאירות בשלב מוקדם.

לכן, בכל מקרה של סרטן בילד, הצוות המטפל שוקל את הסכויים לנוכחות גורם תורשתי לסרטן ובמידה שיש לכך סיכוי מוגבר – מפנה את המטופל ליעוץ גנטי במרפאה אונקו-גנטית.  

הסיכוי לתורשתיות תלוי במספר גורמים, וביניהם הסיפור המשפחתי של המטופל, סוג הסרטן הספציפי ומאפיינים גופניים שונים היכולים לרמוז לנוכחות Cancer predisposition syndrome.

בכל מקרה, מומלץ לדון עם הצוות המטפל בסבירות למאפיינים תורשתיים ולהמשיך בירור בהתאם.

נוירובלסטומה

מהי נוירובלסטומה

ניורובלסטומה הינו גידול שמקורו בתאים מתפתחים של מערכת העצבים הסימפטטית, האחראית לתגובת הגוף במצבי דחק.  הגידול  מתפתח כאשר נוירובלסטים  (התאים הבוגרים של מערכת העצבים הסימפתטית) אינם מתפתחים לתאי עצב תקינים. במקום זאת, הנוירובלסטים גדלים ומתחלקים ללא בקרה, דבר המוביל לחלוקה של תאים סרטניים.  

בניגוד לשמו, נדיר שהגידול מערב את המוח, לרוב (ב-65% מהמקרים), מקור הגידול הוא  בבלוטת יותרת הכליה (אדרנל), אשר ממוקמת מעל הכליה. עם זאת, הגידול הראשוני יכול להופיע לכל אורך מערכת העצבים לרבות החזה, הצוואר הבטן והאגן. אבחלק מהמקרים, הגידול יהיה ממוקם לאזור אחד בעת האבחון, ובמקרים אחרים ייתכן שהגידול כבר  התפשט מן המיקום העיקרי שלו אל בלוטות הלימפה, מוח העצם, העצמות, הכבד או העור (מחלה גרורתית).


ההארעות של המחלה נמוכה – נוירובלסטומה מהווה כ8% מהגידולים בגיל הילדות אך אלו נדירים באופן כללי (בישראל כ-כ4500-500 ילדים מאובחנים בכל סוגי הסרטן ביחד, בשנה). 

מחלה זו מופיעה בעיקר בתינוקות וילדים מגיל ינקות עד לגיל שש.                                                                                                                                                                                      
כמו ברב הממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות נוירובלסטומה או גורמי הסיכון לה אינם ידועים במרבית המקרים

תסמינים

תסמיני המחלה באים לידי ביטוי בהתאם לאזור בו התפתח הגידול, לרב הבטן, הצוואר והחזה.     חלק מהתסמינים השכיחים יותר כוללים: 

  • כאבי בטן, עצירות או קושי במתן שתן אם קיים גידול בטני.
  • כאבי עצמות
  • עייפות, חולשה
  • דימום 
  • חום ממושך
  • חוסר עליה במשקל

 

תסמינים פחות שכיחים הנגרמים על ידי הורמונים המופרשים מתאי ניורובלסטומה כוללים:

  • גבשושית או בליטה בצוואר, שלפעמים יכולה להיות מלווה בצניחת עפעף, אישון קטן, וחוסר הזעה באותו צד של הפנים.
  • סימנים כחולים סביב העיניים או גבשושיות כחלחלות בעור
  • לחץ דם גבוה
  • דופק מהיר
  • שלשולים ממושכים

אבחנת נוירובלסטומה

לאבחנת המחלה, מתחילים בבדיקות מעבדה:

  • ב -90% ממקרי נוירובלסטומה, תאי הגידול מייצרים רמות גבוהות של הורמונים. ההורמונים מפורקים על ידי הגוף לחומצות הנקראות HVA ו- VMA, אשר ניתן למדוד את כמותן בשתן. רמות HVA  ו-VMA  יכולות לשמש גם כמעקב תגובת הגידול לטיפול או כסמן להישנות המחלה . 
  • בדיקת NSE  בדם 
  • ספירת דם מלאה תבוצע על מנת לשלול מעורבות של מח העצם במחלה וכן בדיקת כימיה   כדי לבדוק את תפקוד הכליות והכבד.

 

  • בדיקת הדמייה שונות לרבות סונר (אולטרסאונד), CT, MRI ומיפוי עצמות נערכות על מנת לקבוע את מיקום וגודל הגידול.
  • בדיקת מיפוי MIBG  הינה בדיקה רגישה לתאי נוירובלסטומה ונועדה לאבחון ראשוני, להערכת היקף המחלה ולמעקב אחר תגובה לטיפול. לעתים מבצעים סוגים נוספים של מיפויים.
  • לאחר אבחנת הגידול בהדמיה, יבוצע ניתוח ללקיחת ביופסיה  או במידת האפשר הסרה של  כל הגידול. ההחלטה תתקבל בהתאם לגודל ולמיקום הגידול. לאחר מכן הגידול יישלח לפתולוגיה לקבלת האבחנה הסופית.
  • לצורך הערכת היקף המחלה נבצע בעת הבירור הראשוני בדיקת מח עצם על מנת לשלול מעורבות של המחלה במח העצם

טיפול

נוירובלסטומה הוא למעשה שם כולל לקשת רחבה של אבחנות-  – מגידול שאינו דורש טיפול מעבר לניתוח ועד לגידול אגרסיבי בו דרושים סוגים שונים של טיפול. כך, תכנית הטיפול תלויה במידת התפשטות המחלה ובמאפייניה הביולוגיים. 

הטיפול מבוסס על ניתוח, כימותרפיה, ובהתאם למאפייני הגידול, גם תוספת של קרינה וטיפול ביולוגי. במקרים של מחלה מפושטת או אגרסיבית, לאחר שהילד נכנס להפוגה מלאה, מציעים לעתים לבצע השתלת מח עצם עצמית המאפשרת מתן טיפול כימותרפי במינון גבוה מאד. 
בהמשך, נעודד הבשלת תאי הגידול לתאים שפירים בעזרת טיפול ביולוגי. ההתפתחות האחרונה בשטח הטיפול בנוירובלסטומה היא התוספת של טיפול בנוגדנים המכוונים כנגד תאי הנוירובלסטומה. טיפול זה ניתן בארץ ומכוסה על די סל התרופות במקרים שבהם הוא נדרש והוא משפר משמעותית את סיכויי ההחלמה.

לעומת זאת, בתינוקות צעירים מאוד, בנסיבות מסוימות, ניתן לערוך לעיתים מעקב צמוד בלבד אחר סימנים של התקדמות המחלה, ללא מתן טיפול. לפעמים גידולים אלו נסוגים באופן ספונטני.

סיכויי הישנות

סיכויי ההחלמה תלויים מאד במאפייני הגידול. הנסיון מראה כי בממוצע 50-60% מהילדים עם נוירובלסטומה בסיכון גבוה בסופו של דבר סובלים מהישנות המחלה. בילדים עם נוירובלסטומה בינונית או בסיכון נמוך, מתרחשות הישנות רק ב 5-15% מהמקרים. הסבירות להישנות יורדת ככל שעובר יותר זמן  מהשלמת הטיפול ונדיר שמתרחש לאחר חמש שנים. 

 

מחלת לנגרהנס

מהי מחלת לנגרהנס (LCH)

 LCHהינה מחלה ממארת נדירה, הנגרמת בשל התרבות והצטברות של תאי דם לבנים מסוג היסטיוציטים באיברים וברקמות שונות בגוף.

היסטיוציטים הם מרכיב של המערכת החיסונית. בכמות רגילה, הם עוזרים להילחם בזיהומים אך כאשר הגוף מייצר יותר מדי היסטיוציטים, הם מצטברים בצורת נגעים בעצמות ובאיברים אחרים ופוגעים ברקמות הבריאות של הגוף.

 

 

 

 

 

 

 

 

LCH היא מחלה נדירה עם שכיחות של כ 1 ל 200,000 ילדים. עלולה לפגוע בכל קבוצת גיל אך בדרך כלל משפיע על ילדים מתחת לגיל 12.

שנים רבות לא היה ברור מהו הגורם למחלה, נחקרו אפשרויות רבות, כולל וירוסים, חשיפה לרעלים בסביבה, היסטוריה משפחתית וגיאוגרפיה, היום, ידוע כי רוב מקרי הלנגרהנס נגרמים כתוצאה ממוטציה במסלול BRAF   הגורמת  להתרבות לא תקינה של תאי לנגרהנס לא בשלים.

LCH יכול להשפיע על איברים שונים, כולל השלד, העור, בלוטות הלימפה, הכבד, הריאות, הטחול, מח עצם או CNS. בהתאם לכך, טווח הסימפטומים הקליניים רחב.

סימפטומים של LCH:

LCH יכול להתבטא כפגיעה במערכת אחת או באופן רב מערכתי (מעורבות של 2 או יותר מערכות איברים). לעיתים קרובות בראשית לא יהיו תסמינים חריגים אצל ילדים אך בהמשך בהתאם לסוג המחלה הסימפטומים עשויים לכלול:

  • כאב ממוקם לתקופות קצרות של זמן, לעתים קרובות בלילה
  • נגעים בעצמות, נפיחות או בליטה של עצם ולעיתים שברים, במיוחד כאשר הגידול ממוקם בעצם נושאת משקל
  • כבד ו/או טחול מוגדלים
  • הגדלת בלוטות לימפה
  • אנמיה
  • סכרת תפלה (diabetes insipidus)
  • פריחות או קשקשת על העור ובעיקר קרקפת
  • עייפות
  • חום נמוך
  • ירידה במשקל

אבחנת המחלה  והערכת החומרה

כאשר עולה חשד גבוה ל LCH תידרש ביופסיה מאחד הנגעים לצורך אבחנה סופית. 

לצורך הערכת חומרת המחלה יומלץ על בדיקות נוספות:

  • בדיקות דם
  • צילומי עצמות בהתאם לתלונה הראשונית ובהמשך סקירת שלד וצילומי גולגולת. 
  • צילום חזה
  • אולטרה-סאונד בטן
  • מיפוי עצמות/CT-PET
  • בדיקת מוטציה בBRAF

בהתאם לתלונות ישקלו בדיקות ממוקדות בהתאם להערכה הראשונית

  • בדיקת מח עצם 
  • CT ראש להערכת עצמות גולגולת
  • MRI מוח ועמוד שדרה להערכת יותרת המח וחוט השדרה

טיפול

חולים עם LCH במערכת בודדת של השלד, העור או בלוטות הלימפה יש פרוגנוזה מעולה והם נדרשים לעיתים למינימום טיפול או אפילו ללא טיפול כלל. מהלך של LCH רב מערכתי הוא לא צפוי באבחנה ולעיתים תתרחש תגובה ספונטנית ולעיתים ההתקדמות מהירה מאוד ומסכנת.

מעורבות של מח עצם, כבד או טחול נמצאו כמנבאים לפרוגנוזה פחות טובה. לחולים עם LCH רב מערכתי ללא מעורבות של "איברי סיכון" יש פרוגנוזה טובה מאוד (> 95%) עם טיפול סטנדרטי.

 

טיפול במעורבות עורית מקומית לעיתים יחלוף לבד וניתן לטיפול במשחות, פוטותרפיה או ניתוח הסרה מקומי. טיפול סיסטמי תרופתי יינתן רק לחולים עם תלונות על כאבים, זיהומים או סיבוכים אחרים של הנגעים.

במחלה עם נגע בודד בעצם לעיתים מבוצעת הסרה כירורגית מקומית וטיפול בהזרקות סטרואידים מקומיות או הקרנה לחוליה בודדת או עצם הפמור ברגל עם תגובה מצוינת.

ילדים עם מחלה מפושטת ידרשו לטיפול ממושך יותר. הטיפול המקובל הוא שילוב של סטרואידים ותרופה כימותרפית (וינבלסטין). בכדי לאפשר את הטיפול, בעת האבחון יוכנס עירוי מרכזי (Picc-Line או Port-a-acth).

אלו שלא מגיבים לטיפולים הראשונים נדרשים למעבר לפרוטוקול טיפול אחר עם תרופות כימיות. לבסוף, עבורLCH  עם מוטציות ספציפיות (BRAF), לאלו שלא הגיבו לטיפול הקודמים ניתן לתת טיפול ביולוגי ממוקד.

לימפומה על שם הודג'קינס

מחלת הודג'קין היא סוג של סרטן של מערכת הלימפה הקרויה על שם רופא אנגלי תומאס הודג'קין שתאר את המחלה במאה ה- 19. 

מערכת הלימפה מורכבת מבלוטות לימפה, צינורות לימפה ואיברים נוספים כמו הטחול והתימוס. איברים אלה מייצרים, מאחסנים ונושאים תאי דם לבנים בכדי להילחם בזיהומים ובמחלות.

לימפומה מתרחשת כאשר בלימפוציט אחד חל שינוי הגורם לו להיכנס לתהליך של חלוקה והתרבות מהירים. תהליך ההתרבות יכול להתחיל בכל אחד מאיברי הלימפה ולאחר מכן להתפשט לאיברים נוספים. גדילת בלוטות הלימפה נובעת הן מנוכחות התאים החולים ובעיקר מהתגובה של מערכת החיסון לתאים החולים.

מחלת הודג'קין מהווה כ5% ממקרי סרטן המאובחנים אצל ילדים מתחת לגיל 15. למרות שהמחלה דווחה בתינוקות ובילדים צעירים מאוד, היא נדירה בילדים מתחת לגיל חמש. מספר המקרים גדל באופן משמעותי בעשור השני של החיים, מה שהופך אותו לנפוץ ביותר בקרב מתבגרים.

אצל מרבית הילדים החולים ניצן לצפות בבלוטות לימפה מוגדלות (לימפדנופתיה). בלוטות אלה לרוב גדולות יותר מבלוטות בתהליך זיהומי ואינן מגיבות לטיפול אנטיביוטי. בלוטות אלו לרוב אינן כואבות או ניידות.

תתכנה תלונות נוספות כגון עייפות וחולשה, תיאבון ירוד, ירידה במשקל, הזעות לילה, חום ממושך (B Symptoms) וגרד.

הערכת פיזור מחלה

מספר בדיקות מבוצעות על מנת להעריך את מפושטות המחלה אך לצורך אבחון סופי תידרש ביופסיה מאחת הבלוטות החשודות.

הערכה כוללת: 

  • בדיקה גופנית מלאה
  • בדיקות מעבדה –  ספירת דם מלאה (CBC), כימיה,  שקיעת דם (ESR)
  • הדמיה 
    • צילום חזה
    • סונר (אולטרסאונד) בטן
    • PET CT
    • MRI במקרים בהם יש ספק לגבי מעורבות עצם

קביעת שלב המחלה נעשית על פי שיטת Ann Arbor Staging System. השלבים מוגדרים על ידי פיזור המחלה ברקמות השונות ומיקומם בגוף.

שלבI  – מעורבות של בלוטת לימפה אחת (I) או של מבנה אקסטה-לימפתי אחד (IE)

שלב II – מעורבות ביותר ממבנה אחד באותו צד של הסרעפת (מעל או מתחת).  מעורבות של שתיים או יותר בלוטות לימפה באותו צד (II) או מעורבות של יותר מבלוטה אחת ואיבר אקסטה-לימפתי  סמוך ובאותו צד של הסרעפת (IIE)

שלב III – מעורבות של בלוטות לימפה (III) או בלוטות ואיבר לימפתי נוסף (IIIE) משני צידי הסרעפת.

שלב IV – מעורבות של מחלה באיברים נוספים מרוחקים מלבד אלו שצוינו לעיל (ריאות, כבד, עצם או מח העצם). 

בנוסף לכך, מקובל לציין את האות A או B אם יש או אין תסמינים מערכתיים הכוללים – ירידה לא מוסברת במשקל הגוף מעל 10% במהלך חצי השנה האחרונה, חום עקבי או חוזר ללא סיבה מעל 38 במהלך החודש האחרון וכן הזעות לילה.

האות E מסמנת מעורבות אקסטרא-לימפטי  והאות  S מציינת מעורבות טחול.

Bukky Disease הינה צבר של בלוטות שנפחן מעל 200 סמ"ק.

בדיקות נוספות לפני הטיפול

בדיקת אף אוזן גרון להערכת מעורבות בלוטות באזור הלוע

אקו לב להערכת תפקוד לבבי

תפקודי ריאה 

שימור פוריות בהתאם למין, הגיל והבגרות המינית

טיפול

מטרת הטיפול במחלת הודג'קין, כמו ברוב סוגי הסרטן, היא ריפוי המחלה עם מינימום תופעות לוואי לטווח הקצר והארוך.

מרבית הילדים יטופלו במשלב תרופות כימותרפיות ורק במקרים בהם לא הייתה תגובה מספקת יינתן טיפול קרינתי בסוף הטיפול הכימי.

בכדי לאפשר את הטיפולים הכימותרפיים, בעת האבחון יוכנס עירוי מרכזי (Picc-Line או Port-a-acth).

כימותרפיה הוא שם כולל לקבוצה של תרופות הפוגעות במנגנונים שונים בתאים המתחלקים. הפגיעה העיקרית תהייה בתאי הלימפומה אך מאחר והטיפול אינו ספציפי יפגעו גם תאים אחרים בגוף הנמצאים בחלוקה כגון שורש השערה, ריריות הפה והמעיים, מח העצם ועוד.

חולים בשלב מוקדם של המחלה יקבלו טיפול קצר יותר לעומת חולים עם מחלה מתקדמת יותר באבחנה.

הערכת התגובה לטיפול תתבצע לאחר שני הקורסים הראשונים ותשפיע על הצורך בשילוב קרינה בסוף הטיפול.

בסיום הטיפול הילדים ימשיכו מעקב הכולל בדיקה גופנית, הדמיות, מעקב לבבי וריאתי.

פרוגנוזה

סיכויי ההחלמה בהודג'קין לימפומה הם גבוהים ביותר, מעל 90% ברוב החולים.

טיפולי כימותרפיה נוספים, טיפולים ביולוגים או השתלת מח עצם שמורים לאותם מטופלים שבהם המחלה עיקשת או חזרה למרות הטיפול הראשוני.

לוקמיה בילדים

 

לוקמיה (סרטן הדם) היא הנפוצה מבין המחלות הממאירות בילדים. בשנים האחרונות הושגה התקדמות ניכרת בטיפול במחלה זו, וכיום רוב הילדים המאובחנים עם לוקמיה יבריאו ממחלתם.

ישנם סוגים שונים של לוקמיות, שהטיפול בהם הוא שונה. ישנן לוקמיות כרוניות  (Chronic) ,  המתפתחות לאט, וישנן לוקמיות חריפות (אקוטיות (Acute, המתפתחות במהירות. בילדים, לוקמיות כרוניות הן נדירות (כ-5% בלבד מכלל הלוקמיות), ורוב הלוקמיות הן חריפות. מבין הלוקמיות החריפות, בילדים לרוב מדובר בלוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL), ובמיעוט המקרים מדובר בלוקמיה מיילואידית חריפה (AML).

תרשים מספר 1: תאי הדם – תא דם לבן וכדוריות אדומות

 

 

מהי לוקמיה?

לוקמיה היא מחלת תאי הדם המתפתחים במח העצם. מח העצם הינו כעין בית חרושת, המייצר את שלושת סוגי התאים המצוים בדם: תאי הדם הלבנים הנלחמים במזהמים (התאים הלימפואידים האחראיים ליצירת נוגדנים והרס וירוסים ,והתאים המיילואידים האחראיים להרס חיידקים), תאים אדומים המספקים חמצן לרקמות,  וטסיות הדם האחראיות על קרישת הדם. במח העצם התקין מתרחש תהליך רב-שלבי, של הבשלת תאי גזע צעירים לתאי דם בשלים. בלוקמיה מתרחשת תקלה בקוד הגנטי של תא צעיר בלתי-בשל מאחת משורות התאים, למשל של השורה הלבנה, וכתוצאה מכך  נפגע תהליך הבשלת תאי הדם הלבנים. כתוצאה מתקלה זו יש התרבות בלתי-מבוקרת והצטברות של תאי דם לבנים צעירים לא בשלים ולא מתפקדים, המכונים בלאסטים. תקלה כזו בכ-80% מהמקרים מתרחשת במסלול התאים הלבנים הלימפואידים, ומובילה להתפתחות של לוקמיה לימפובלסטית חריפה   (Acute lymphoblastic leukemia ALL), ובכ-20% מהמקרים במסלול  התאים הלבנים המיילואידים, ואזי מתפתחת לוקמיה מסוג אחר – לוקמיה מיילואידית חריפה (Acute myeloid leukemia AML).

 

הגורמים 

ישנם מחקרים רבים המנסים להתחקות אחר הגורמים למחלה. ידוע שחשיפה לקרינה רדיואקטיבית במינונים משמעותיים, חשיפה לרעלים מסויימים, או תסמונות משפחתיות גנטיות נדירות עלולות לגרום למחלה. אולם ברוב רובם של הילדים לא ניתן למצוא גורמי סיכון כאלה, והגורם למחלה נותר עלום. לא מדובר במחלה תורשתית, ואין סכנה שילד שחלה יעביר את המחלה הלאה לצאצאיו.

סימנים להופעת לוקמיה

מכיוון שתאי הלוקמיה החולים (הבלסטים) גודשים את מח העצם, הם פוגעים בייצור התאים  התקינים. כשנפגע יצור תאי הדם הלבנים, ישנה פגיעה במערכת החיסון, והופעה של חום וזיהומים, העשויים להיות ממושכים. כשנפגע יצור התאים האדומים  מופיעה אנמיה, הגורמת לחוורון וחולשה. כשנפגע ייצור הטסיות, ישנה נטיה לדמם, כולל הופעת דימומים תת-עוריים הנראים כסימנים כחלחלים על פני העור. הצטברות בלסטים בתוך העצמות עלולה לגרום לעתים לכאבי עצמות או לצליעה ולעתים נדירות לנפיחות של האשך. הבלסטים עלולים להצטבר גם בכבד ובטחול ולגרום להגדלתם, או להגדלת קשריות לימפה במקומות שונים בגוף. הבלאסטים לרוב פורצים ממח העצם אל זרם הדם, ואז ניתן לאתרם בספירת דם ובמשטח דם.   

כמובן שיש לזכור שלוקמיה בילדים הינה מחלה נדירה מאד, וכאשר מופיעים אצל ילד חלק מהסימנים הללו,  לרוב לא מדובר בלוקמיה. 

האבחנה

כאשר רופא מטפל חושד באבחנה של לוקמיה, הוא יפנה את הילד להמשך בירור בבית החולים. בבית החולים נוטלים בדיקות דם, ואם ישנו חשד ללוקמיה, תתבצע בדיקת מח עצם. בדיקת מח עצם בדרך כלל מתבצעת מעצמות האגן (אך ניתן לבצעה גם מעצמות אחרות). בילדים הבדיקה בדרך כלל מתבצעת בהרדמה, כדי להמנע מכאבים. לעתים יש צורך ביותר מבדיקת מח עצם אחת. ילד שאובחן עם לוקמיה יטופל במחלקת אונקולוגית ילדים.

 

לוקמיה לימפובלסטית חריפה Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL)

כאמור, לוקמיה לימפובלסטית חריפה היא השכיחה מבין לוקמיות הילדות (80%). מחלה זו עומדת כיום ובשנים האחרונות בחזית המחקר האונקולוגי, וההתקדמות שהושגה בה, הן מבחינה מחקרית והן מבחינה טיפולית, היא עצומה. כ-80-85% מכלל הילדים החולים מבריאים כליל מן הלוקמיה. 

הטיפול

מטרת הטיפול הינה השמדת כל הבלסטים (תאי הלוקמיה החולים) המצויים בגוף ובמח העצם וחידוש פעילותו התקינה של מח העצם. מטרה זו מושגת על ידי שימוש בתרופות כימותרפיות. בתכנון הטיפול יש להמנע מהתפתחות עמידות תאי המחלה לתרופות, ולכן אין להשתמש בתכשיר אחד בלבד, אלא בתשלובת תרופות, וכל מספר שבועות יש להחליפן. במטרה להשמיד את כל תאי המחלה, יש לתת טיפול אינטנסיבי למשך מספר חודשים.  הטיפול ניתן לפי תכנית ארוכה ומורכבת המכונה פרוטוקול. מכיוון שמדובר במחלה נדירה, מקובל לטפל בלוקמיה בילדים במסגרת ארצית, כחלק מקבוצות בינלאומיות גדולות שצברו נסיון רב. צורת טיפול זו הוכחה כיעילה ביותר.  משנת 1984 מאורגנים כל המרכזים הרפואיים בישראל המטפלים בלוקמיה בילדים תחת קבוצה אחת:                              ה-INS) for Childhood ALL ) Israel  National Study. בכל המרכזים  הללו ניתן טיפול אחיד. כיום, כחלק מקבוצה בינלאומית מובילה גדולה, אנו מטפלים על פי תכנית הטיפול של קבוצת ה AIEOP-BFM ALL 2017. תוצאות הטיפול בישראל משתוות לתוצאות של קבוצות הטיפול המובילות בעולם המערבי.

רוב הילדים ישיגו ריפוי בעזרת כמותרפיה בלבד. מיעוט יזדקק לתוספת של קרינה. קבוצה קטנה מאד של ילדים, שמחלתם לא מגיבה לכמותרפיה באופן מספק, או שמחלתם נשנית לאחר הפוגה, זקוקים להשתלת מח עצם.

שלבי הטיפול

    1. הטיפול האינטנסיבי – בשלב זה ניתנים מרבית התכשירים הכמותרפיים השונים דרך הוריד (באינפוזיה), ומיעוטם בכדורים דרך הפה. בשלב אבחנת המחלה והתחלת הטיפול הילד מאושפז בבית החולים למשך מספר ימים, ולאחר מכן משתחרר לביתו. במשך חודשי הטיפול הראשונים רוב הזמן הילד ישן בביתו, ועליו להגיע לבית החולים לקבלת טיפול כמותרפי במסגרת של אשפוז יום מספר ימים בשבוע. ישנם מקטעים בטיפול הניתנים באשפוז, כולל לינה בבית החולים, למשך מספר ימים. במידה וילד סובל בתקופה זו מחום, זיהום או סיבוכים אחרים, הוא מיד יאושפז לטיפול תומך. הטיפול האינטנסיבי נחלק ל-3 שלבים של כחודשיים כל אחד, עם הפסקות להתאוששות ביניהם: אינדוקציה (השריית הפוגה במחלה), קונסולידציה (העצמה), ורה-אינדוקציה (חיזוק מאוחר). סך הכל משך הטיפול האינטנסיבי בין 8-12 חודשים (עיין בפסקה העוסקת בהתאמת הטיפול לכל ילד). במהלך שלב זה של הטיפול, בשל הירידה הניכרת במערכת החיסון  עקב המחלה והטיפול, הילד אינו יכול לבקר במסגרתו הרגילה (גן\בית-ספר). 
  • טיפול אחזקה– לאחר סיום השלב האינטנסיבי של הטיפול מגיע שלב האחזקה, הכולל מתן יומיומי של  כדורי כמותרפיה בבית. בשלב זה של הטיפול הילד חוזר למסגרת ולשגרת חיים כמעט רגילה. עליו לבצע בדיקות דם בקופת חולים אחת לשבועיים, ולהגיע לבקורת בבית החולים אחת ל-6 שבועות, תוך נקיטת אמצעי זהירות מסויימים מזיהומים. טיפול האחזקה ניתן עד השלמת שנתיים מתאריך אבחנת המחלה.
  • טיפול מונע למערכת העצבים המרכזית – בלוקמיה לימפובלסטית חריפה התאים החולים (הבלסטים) יכולים לחדור למערכת העצבים המרכזית. לאחר אבחנת המחלה כל ילד יעבור ניקור מתני על מנת לבדוק אם מצוים בלאסטים בנוזל השדרה. גם אם לא נמצאו שם תאים כאלה, חובה להגן על מערכת העצבים המרכזית ולמנוע את חדירת הבלסטים לשם בעתיד. זה נעשה על ידי החדרת תכשירים כימותרפיים לנוזל השדרה בעזרת דיקור מחט  בין חוליות הגב בגובה המותן. הפרוצדורה נקראת הזרקה אינטרא-תקאלית (intrathecal), ומבוצעת מספר פעמים במהלך הטיפול. בילדים הפרוצדורה מתבצעת לרוב תחת הרדמה.
  1. טיפולים ביולוגיים – עבור סוגים מסויימים של לוקמיה לימפובלסטית חריפה פותחו טיפולים ביולוגיים  ממוקדים המתווספים לטיפול הכימי, הטיפול הביולוגי מבוסס על  תרופות מותאמות הפועלות על תאים שעברו שינוי במבנה גרעין התא או הכרומוזום  ועל נוגדנים המתבייתים על מבנים ספציפיים בקרום התא הממאיר. 

התאמת הטיפול

תרופות כימותרפיות עלולות לגרום לתופעות לוואי לטווח הקצר והארוך. ישנה חשיבות מכרעת להתאמת טיפול אישית לכל ילד. יש לזכור כי לוקמיה היא מחלה מסכנת חיים, ויש להבטיח את השמדת כל התאים החולים, אולם מצד שני, רצוי להמנע ממתן-יתר של כמותרפיה, העלול להיות מסוכן. על מנת להתאים לכל ילד את הטיפול המתאים לו יש לבצע טרם התחלת הטיפול הערכה מדוקדקת של תת-הסוג המדוייק של המחלה, כדי לאמוד את רמת סיכונה (risk group) ואלימותה. ילד שמחלתו אלימה יותר, זקוק לטיפול חזק וממושך יותר. ילד שמחלתו אלימה פחות, יקבל טיפול פחות חזק. לפיכך,לצורך סווג המחלה , בעת בדיקת מח העצם באבחנה, נוטלים מספר דגימות מן התאים החולים, לביצוע בדיקות מסויימות:

  1. אפיון תאים– בדיקה זו קובעת את סוג הלוקמיה. לוקמיה לימפובלסטית חריפה יכולה להיות ממקור של תאי B  או תאי T. כיום תוצאות הטיפול בשני תתי-הסוג הללו דומות, אך ישנם הבדלים מסויימים בטיפול עצמו.

 

  1. בדיקות ציטוגנטיות של הבלאסטים -התאים בגופנו מכילים דנ"א, שהוא החומר המכיל את המידע התורשתי. הדנ"א ארוז במבנים בגרעין התא המכונים כרומוזומים. בתא רגיל בגוף יש 46 כרומוזומים. בתאי המחלה (בלאסטים) ישנם בד"כ שינוים בכמות הכרומוזומים, או במבנה שלהם. בעקבות מחקרים רבים, ידוע היום ששינויים כרומוזומליים מסויימים מעידים על אלימות גבוהה יותר של התאים, ואילו שינוים אחרים עשוים להעיד על אלימות פחותה. תשובת בדיקות אלה מגיעה תוך כשבועיים.

 

  1. התגובה הראשונית לטיפול– מהירות העלמות הבלסטים בטיפול הראשוני הינה המדד החשוב ביותר להערכת הסיכון של המחלה. במשך השבועות הראשונים של הטיפול ישנן תחנות זמן מסויימות בהן חוזרים ומבצעים בדיקות מח עצם, כדי לאמוד את הנסיגה בכמות תאי המחלה. הערכה זו מתבצעת בעזרת הסתכלות במיקרוסקופ, וגם בשיטות חדשות ומתוחכמות לגילוי שיירי מחלה מאד מיזעריים MRD  (( Minimal residual disease. הבדיקה מתבצעת בשילוב שיטות ה-flow cytometry  וה-PCR, ומסוגלת להבחין אפילו בתא חולה אחד מבין 100000 תאים בריאים. הערכת התגובה הראשונית  לטיפול נמשכת  עד כ-3 חודשים מהאבחנה, ומשמשת כלי חשוב לקביעת עוצמת המשך הטיפול. פיתוח שיטות חדישות אלה הביא להתקדמות ניכרת בהתאמת הטיפול לחולה. 

 

מעקב לאחר סיום  טיפול 

לאחר סיום הטיפול מתבצע מעקב מרפאה הכולל בדיקה גופנית ובדיקות דם אחת למספר שבועות. בנוסף, מתבצע מעקב אחר גדילה והתפתחות, הבשלה מינית, ותקינותן של מערכות הגוף השונות, כגון פעילות הלב. ככל שמתרחקים מעת האבחנה, הסיכון לחזרת המחלה פוחת. ילד שמחלתו לא חזרה שבע שנים מעת האבחנה נחשב בריא. הוא ימשיך להגיע למרפאת המעקב אחת לשנה, על מנת לוודא שלא מופיעות תופעות לוואי נדירות כתוצאה מהטיפול.

 

לסיכום  

רוב הילדים המאובחנים כיום עם לוקמיה לימפובלסטית חריפה יבריאו ממחלתם, ולאחר סיום הטיפול ימשיכו באורח חיים רגיל. בשנים האחרונות חלה התקדמות ניכרת ושיפור רב בטיפול במחלה. מחקרים רבים בעולם עוסקים כיום בניסיון להבין יותר את המנגנונים הגורמים למחלה, במטרה לפתח תרופות ממוקדות שיפגעו באופן ספציפי בתאי המחלה, וכמו כן ולשפר את יכולת התאמת הטיפול באופן המדוייק ביותר לכל ילד וילד, כדי לאפשר איכות חיים מקסימלית ללא תופעות לוואי לאחר ההחלמה.

 

לוקמיה מיאלואידית חריפה (Acute Acute Myeloid  Leukaemia (AML 

לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML) נפוצה פחות מלוקמיה לימפובלסטית חריפה אך בכל שנה מאובחנים בישראל עשרות ילדים ומתבגרים (0-18 שנים) המאובחנים כסובלים מ AML.

טיפול

מטרת הטיפול הינה השמדת כל הבלסטים (תאי הלוקמיה החולים) המצויים בגוף ובמח העצם וחידוש פעילותו התקינה של מח העצם. מטרה זו מושגת על ידי שימוש בתרופות כימותרפיות. בתכנון הטיפול יש להמנע מהתפתחות עמידות תאי המחלה לתרופות, ולכן אין להשתמש בתכשיר אחד בלבד, אלא בתשלובת תרופות, וכל מספר שבועות יש להחליפן. במטרה להשמיד את כל תאי המחלה, יש לתת טיפול אינטנסיבי למשך מספר חודשים.  הטיפול ניתן לפי תכנית ארוכה ומורכבת המכונה פרוטוקול. לרוב נדרשים בין ארבעה לחמישה קורסי טיפול הנמשכים כחצי שנה. 

מכיוון שמדובר במחלה נדירה, מקובל לטפל בלוקמיה בילדים במסגרת ארצית, כחלק מקבוצות בינלאומיות גדולות שצברו נסיון רב. צורת טיפול זו הוכחה כיעילה ביותר.  משנת 1984 מאורגנים כל המרכזים הרפואיים בישראל המטפלים בלוקמיה בילדים תחת קבוצה אחת:                                 ה-INS) for Childhood ALL ) Israel  National Study. בכל המרכזים  הללו ניתן טיפול אחיד. כיום, כחלק מקבוצה בינלאומית מובילה גדולה, אנו מטפלים על פי תכנית הטיפול של קבוצת ה AML NOPHO 2012. תוצאות הטיפול בישראל משתוות לתוצאות של קבוצות הטיפול המובילות בעולם המערבי.

לאחר אישור האבחנה של לוקמיה מסוג AML יש צורך באפיון מדויק יותר של המחלה כפי שמצוין בהמשך. בהתאם לכל הגורמים הללו וכן התגובה לטיפול הראשוני נקבע פרוטוקול הטיפול המתאים לכל ילד המאובחן עם AML. רוב הילדים ישיגו ריפוי בעזרת כימותרפיה בלבד. קבוצה קטנה של ילדים, עם מאפייני מחלה אלימים, אלו שמחלתם לא מגיבה לטיפול באופן מספק, או שמחלתם נשנית לאחר הפוגה, זקוקים להשתלת מח עצם.

התאמת הטיפול

תרופות כימותרפיות עלולות לגרום לתופעות לוואי לטווח הקצר והארוך. ישנה חשיבות מכרעת להתאמת טיפול אישית לכל ילד. יש לזכור כי לוקמיה היא מחלה מסכנת חיים, ויש להבטיח את השמדת כל התאים החולים, אולם מצד שני, רצוי להמנע ממתן-יתר של כימותרפיה, העלול להיות מסוכן. על מנת להתאים לכל ילד את הטיפול המתאים לו יש לבצע טרם התחלת הטיפול הערכה מדוקדקת של תת-הסוג המדוייק של המחלה, כדי לאמוד את רמת סיכונה (risk group) ואלימותה. ילד שמחלתו אלימה יותר, זקוק לטיפול חזק וממושך יותר. ילד שמחלתו אלימה פחות, יקבל טיפול פחות חזק. לפיכך, לצורך סווג המחלה, בעת בדיקת מח העצם באבחנה, נוטלים מספר דגימות מן התאים החולים, לביצוע בדיקות מסוימות:

  1. אפיון תאים– בדיקה זו קובעת את סוג הלוקמיה. מקורה של לוקמיה מיאלואידית חריפה יכול להיות אחד ממספר שלבי התפתחות של הנויטרופילים או תא מיאלואידי אחר, ישנה חשיבות לאפיון התאים מאחר וחלק מתתי הסוגים דורשים טיפול מעט שונה.

 

  1. בדיקות ציטוגנטיות של הבלאסטים -התאים בגופנו מכילים דנ"א, שהוא החומר המכיל את המידע התורשתי. הדנ"א ארוז במבנים בגרעין התא המכונים כרומוזומים. בתא רגיל בגוף יש 46 כרומוזומים. בתאי המחלה (בלאסטים) ישנם בד"כ שינוים בכמות הכרומוזומים, או במבנה שלהם. בעקבות מחקרים רבים, ידוע היום ששינויים כרומוזומליים מסויימים מעידים על אלימות גבוהה יותר של התאים, ואילו שינוים אחרים עשויים להעיד על אלימות פחותה, לארח קבלת תשובות בדיקות אלו (לרוב, התשובה מתקבלת לאחר כשבועיים) תשובות אלו נבצע התאמות – הפחתה/העצמה של הטיפול.

 

  1. התגובה הראשונית לטיפול– מהירות העלמות הבלסטים בטיפול הראשוני הינה המדד החשוב ביותר להערכת הסיכון של המחלה. במהלך סבבי הטיפו  ישנן תחנות זמן מסוימות בהן חוזרים ומבצעים בדיקות מח עצם, כדי לאמוד את הנסיגה בכמות תאי המחלה. הערכה זו מתבצעת בעזרת הסתכלות במיקרוסקופ, וגם בשיטות חדשות ומתוחכמות לגילוי שיירי מחלה מאד מזעריים MRD  (( Minimal residual disease. הבדיקה מתבצעת בשילוב שיטות ה-flow cytometry  וה-PCR, ומסוגלת להבחין אפילו בתא חולה אחד מבין 100000 תאים בריאים. הערכת התגובה הראשונית  לטיפול מתבצעת לאחר סבב הטיפול הראשון והשני, ומשמשת כלי חשוב לקביעת עוצמת המשך הטיפול. פיתוח שיטות חדישות אלה הביא להתקדמות ניכרת בהתאמת הטיפול לחולה

 

מעקב לאחר סיום  טיפול 

לאחר סיום הטיפול מתבצע מעקב מרפאה הכולל בדיקה גופנית ובדיקות דם אחת למספר שבועות. בנוסף, מתבצע מעקב אחר גדילה והתפתחות, הבשלה מינית, ותקינותן של מערכות הגוף השונות, כגון פעילות הלב. ככל שמתרחקים מעת האבחנה, הסיכון לחזרת המחלה פוחת. ילד שמחלתו לא חזרה שבע שנים מעת האבחנה נחשב בריא. הוא ימשיך להגיע למרפאת המעקב אחת לשנה, על מנת לוודא שלא מופיעות תופעות לוואי נדירות כתוצאה מהטיפול.

לסיכום  

רוב הילדים המאובחנים כיום עם לוקמיה מיאלואידית חריפה יבריאו ממחלתם, ולאחר סיום הטיפול ימשיכו באורח חיים רגיל. בשנים האחרונות חלה התקדמות ניכרת ושיפור רב בטיפול במחלה. מחקרים רבים בעולם עוסקים כיום בניסיון להבין יותר את המנגנונים הגורמים למחלה, במטרה לפתח תרופות ממוקדות שיפגעו באופן ספציפי בתאי המחלה, וכמו כן ולשפר את יכולת התאמת הטיפול באופן המדויק ביותר לכל ילד וילד, כדי לאפשר איכות חיים מקסימלית ללא תופעות לוואי לאחר ההחלמה.

השתלת מח עצם (Hematopoietic stem-cell transplantation‏)

מהו מח העצם                                                                                                                                    מח העצם (או לשד העצמות) נמצא בתוך העצמות ובו מיוצרי תאי הדם השונים. הוא נמצא בחלק הספוגי של העצמות, בפרט בירכיים, צלעות, עצם החזה ועמוד השדרה. מח העצם מכיל את תאי הדם הצעירים ביותר הידועים כתאי גזע המטו-פואטיים (תאי מקור). כאשר תא גזע המטו פואטי מתבגר, הוא מתמיין לתא לבן, תא אדום או טסית הדם. תאי גזע המטופואטיים מצויים במח העצם, בדם הפריפרי (זרם הדם) ובדם טבורי מחבל הטבור.

מהי השתלת מח עצם

השתלת מח עצם מחליפה תאים חולים או תאים שניזוקו, בתאי גזע בריאים, היכולים לייצר תאים חדשים ובריאים. השתלת מח עצם משמשת להתוויות רבות, ביניהן מחלות ממאירות ושפירות, לרוב, אך לא תמיד, כאשר הבעיה הראשונית  היא של תאי המערכת ההמטופואטית.

במחלת ממאירות ההשתלה מחליפה את תאי הגזע המקוריים אשר נהרסו במהלך הטיפול הכימי או לחלופין, במצבים בהם הסיכוי להבראה עם טיפול כימי בלבד הוא נמוך. ההרס של תאי הגזע הוא במכוון ובהמשך אנו מחליפים את מח העצם ההרוס במח עצם בריא.

סוגי השתלת מח עצם:

ישנם שני סוגים עיקריים של השתלת מח עצם, והסוג שילדך יקבל תלוי באבחנת הבסיס שלו:

  • השתלה מתורם שאינו עצמי (אלוגנאית): השתלה אלוגנאית מבוצעת כאשר מח עצם או תאי דם מתקבלים מתורם שאינו המטופל עצמו. אלה יכולים להתקבל מתורם קרוב משפחה, תורם שאינו קרוב משפחה או מדם טבורי. סוג השתלה זו נמצא בשימוש בחולים המאובחנים עם לוקמיות וחלק מהלימפומות. 
  • השתלה עצמית (אוטולוגית) עצמית:  השתלה עצמית היא דרך לתת כימותרפיה במינון גבוה. תאי מח עצם (או תאי גזע מהדם הפריפרי) נלקחים מהמטופל לפני קבלת טיפול כימי בעל פוטנציאל להרוס את מח העצם, התאים נאספים ומוקפאים, בהמשך, לאחר קבלת טיפול כימי במינון גבוה, התאים מופשרים  ומוחזרים למטופל. סוג השתלה זו משמש מטופלים עם גידולים סולידיים כגון נוירובלסטומה, מחלת הודג'קין וגידולי מח. 

איסוף תאי מח עצם:

השתלה אלוגנאית (מתורם): 

השלב הראשון הוא איתור תורם שתאי הדם שלו דומים מאוד ותואמים לתאי המטופל. זאת באמצעות סיווג רקמות לתורמים פוטנציאליים. סיווג רקמות מבוצע על ידי דגימת דם ומכונה HLA typing  (HLA-Human Lymphocyte Antigens) . 

הHLA  הינם סמנים (אנטיגנים) המצויים על פני השטח של תאי דם לבנים וממששים לזיהוי התאמה בין תאים, לדוגמא, לאח של מטופל יש סיכוי של 25% להיות מתאים בסיווג רקמות באופן מלא למטופל. באופן פחות נפוץ, הורה יכול להתאים למטופל. לעיתים, נעשה שימוש בתורם קרוב משפחה שהוא מתאים באופן חלקי ולא מלא. 

באם לא נמצא תורם מתאים קרוב משפחה, נערך חיפוש אחר תורם מתאים שאינו קרוב משפחה דרך מאגר ארצי ובמידת הצורך בינלאומי. תאי מח עצם מתורם שאינו קרוב משפחה יכולים להגיע מתורם חי או מתאי גזע בדם טבורי שהוקפא. הרופא המטפל יחליט מה המקור הטוב ביותר לתרומת תאי מח העצם עבור ילדך. זאת, בהתבסס על דחיפות ההשתלה, משקל המטופל, התאמת הרקמה הטובה ביותר. חיפוש אחר תורם מתאים שאינו קרוב משפחה עלול להמשך חודשים. דם טבורי ניתן להשגה בתוך מספר שבועות. 

השתלה אוטולוגית (עצמית):

תאי מח עצם מהדם הפריפרי (זרם הדם) נאספים לקראת השתלת מח עצם עצמית, אם כי לעיתים ניתן לאסוף אותם ממח העצם עצמו. האיסוף מתבצע לפני שהמטופל מקבל טיפול כימי או אחרי התאוששות מטיפול כימי. כדי לאסוף תאי מח עצם מזרם הדם, המטופל מקבל תרופות (כגון נופוגן או GCSF)ב כדי להעלות את מספר תאי הגזע בזרם הדם. התאים נאספים בתהליך המכונה אפרזיס. למכונת האפרזיס יש יכולת לאסוף דם, להפריד ולאסוף תאים לבנים וביניהם תאי גזע ואז להחזיר למטופל תאים אדומים שנותרו לאחר ההפרדה. התהליך נמשך כארבע שעות ולעיתים יש לחזור על הפעולה במשך כיומיים או שלושה עד שנאסף מספר מספק של תאים. במחלות מסויימות, תאי הגזע מהדם הפריפרי יכולים לקבל טיפול נוגד ממאירות על מנת שלא להחזיר תאי סרטן לגוף המטופל. 

ביצוע השתלת מח עצם

לפני האשפוז ביחידה להשתלות מח עצם:

כאשר הצוות המטפל מחליט כי השתלת מח עצם היא קו הטיפול המועדף עבור ילדך, נקבעת שיחה ארוכה עם ההורים על מנת להסביר את התהליך. ניתן הסבר על הסיכונים הכרוכים בהשתלה, הכולל למה לצפות לפני, במהלך ולאחר ההשתלה. 

ילדך ייבדק על מנת לוודא שהוא בריא דיו כדי לעמוד בתלאות ההשתלה. בכלל זה בדיקת אקו לב, ECG, בדיקת תפקודי ריאות (בהתאם לגיל הילד), תפקודי כבד וכליה והערכת סטטוס זיהומי. בתלות במחלה, יבוצעו שאיבת מח עצם וניקור מתני.

לאחר שימצא כי ילדך בריא דיו כדי לעמוד בהשתלה, הרופאים יורו על הכנסת עירוי מרכזי המאפשר גישה קלה לוריד גדול בבית החזה. צנתר זה ישמש לערות את שתל מח העצם החדש, כמו גם מוצרי דם, אנטיביוטיקה ותרופות נוספות במהלך הטיפול.

הכנות לפני השתלה:

ילדך יקבל טיפול הכנה, המכונה התניה (Conditioning)  לפני ההשתלה. ההכנה כוללת מינונים גבוהים של כימותרפיה ולעיתים קרינה כלל גופית. סוג ומטרת ההכנה תלויים באבחנת הבסיס של המטופל, אך יכולים לכלול:

  • מיגור סרטן
  • פינוי מקום במח העצם על מנת לאפשר לתאים בריאים לגדול
  • דיכוי המערכת החיסונית כדי שתאים חדשים יוכלו להתקבל ולהיקלט

תרופות שבשימוש באופן נפוץ:

  • Cyclophosphamide
  • Melphalan
  • Busulfan
  • Etoposide
  • Thiotepa
  • Carboplatin

ההשתלה

לאחר השלמת ההכנה, תאי הגזע ניתנים דרך צנתר, בתהליך שדומה מאוד למתן דם. לאחר שהם נוסעים בזרם הדם למח העצם, תאי הגזע המושתלים מתחילים לייצר תאים אדומים, תאים לבנים וטסיות. 

נדרשים כ 14-30 יום עד שמספיק תאי דם, ובפרט תאי דם לבנים, יווצרו כדי שהגוף יוכל להלחם בזיהומים. זיהוי תאי דם חדשים ועליה בספירת הדם הלבנה לאחר השתלת מח עצם מכונה קליטה ( Engraftment) עד אז, ילדך ימצא בסיכון גבוה לזיהום, אנמיה ודימום. ילדך יישאר בבית החולים עד שהוא יהיה בריא דיו על מנת להשתחרר. 

טיפים להורים:

לאחר השחרור נדרש מעקב במסגרת אשפוז יום, היות שהסיכון לזיהומים וסיבוכים נוספים נותר. הסיכון להישנות של מחלת הסרטן קטן מאשר לאחר כימותרפיה בלבד, אך הישנות עדיין תתכן. רוב מקרי ההישנות קורים בתוך מספר שנים מההשתלה. 

מדוע ישנן תופעות לוואי להשתלה

תהליך השתלת מח עצם מציב מתח עצום על הגוף במהלך ההכנה, ההשתלה עצמה ובמהלך הימים שאחריה. המערכת החיסונית של ילדך תמחק כליל במהלך ההכנה. כתוצאה מכך, ילדך יהיה בסיכון גבוה לזיהום ותופעות הקשורות ברכיבי הדם מיד לאחר ההשתלה. ניטור הדוק, שימוש בתרופות כדי למנוע או לטפל בזיהומים וצורות נוספות של טיפול תומך יכולים לעזור לילדך להרגיש נוח ככל האפשר. 

תופעות לוואי שכיחות, מיידיות:

זיהום: נפוץ מאוד לפני, במהלך ואחרי השתלה

אנמיה )המוגלובין נמוך), טרומבוציטופניה (ירידת בטסיות הדם) והופעת נטיה לדמם. עירויי כדוריות אדומות וטסיות נדרשים עד שמספיק תאים חדשים ייצרו תאים אדומים וטסיות. 

מוקוזיטיס (פצעים בפה, פצעים בלוע). הטיפול הכימי הניתן גורם לפגיעה בתאים המתחלקים מהר, ביניהם תאי רירית מערכת העיכול. התוצאה, מוקוזיטיס. הטיפול במוקוזיטיס כולל נוזלים תוך ורידיים או הזנה תוך ורידית ותרופות נגד כאב משמשים כדי לעזור למטופל עם התסמינים האלו. עם העליה במספר התאים הלבנים החדשים במטופל התופעה הולכת וחולפת. 

אובדן תאבון, בחילה,תופעות לוואי נפוצות לאחר טיפול כימיו לאחר ההשתלה, הטיפול כולל  הזנה תוך ורידית או הזנה באמצעות צינורית הזנה/זונדה לתוך הקיבה על מנת להמנע מירידה במשקל כמו גם תרופות למניעת או הפחתת בחילה. 

סיכונים לטווח ארוך:

זיהום

המערכת החיסונית של המטופל נהרסת לאחר ההכנה להשתלה, ולוקח חודשים רבים ולעיתים אף שנים עד שהיא נבנית מחדש. סוגי הזיהומים שייתכנו כוללים: זיהומים חיידקיים, ויראליים ופטרתיים. טיפול אנטיביוטי מניעתי במסגרת ההכנה והתקופה שלאחר ההשתלה. יש לנקוט באמצעי זהירות מיוחדים כדי להמנע מזיהום, ובכלל זה הגבלת מספר המבקרים, המנעות מאיזורים הומי אדם (כגון חנויות) לאחר השחרור. 

מחלת השתל נגד המאכסןGVHD (Graft versus host disease) :

מצב זה מתרחש רק בהשתלה אלוגנאית של דם או מח עצם. סוג מסוים של תאים בשתל, תאי T (לימפוציטים מסוג T)  מגיבים כנגד גוף המטופל ומזהים אותו כ"זר". תרופות הניתנות לאחר ההשתלה מיועדות למניעת תופעה זו, אך יתכן והיא תתרחש למרות זאת. 

GVHD אקוטי: מתרחש לרוב עד 3 חודשים מההשתלה. העור, כבד ומעי עלולים להיות מעורבים.                                                                                                                    מעורבות עורית מופיעה כפריחה אדומה שיכולה לגרד, יתכנו שלפוחיות.                                         מעורבות כבדית עלולה לגרום לצהבת או עליה באנזימי כבד אחרים.                                        מעורבות מעי עלולה לגרום לשלשולים חמורים מימיים.                                                         תרופות כגון סטרואידים משמשות לטיפול ב  GVHD ומצליחות לרוב לשלוט במצב. 

GVHD כרוני: יכול להופיע חודשים ואף שנים אחרי השתלה. לרוב זהו מצב המשכי לאחר GVHD אקוטי. אזורים רבים של הגוף עלולים להיות מעורבים, לחולים יתכנו נגעים אדומים קשקשיים על עור מעובה ונוקשה. יתכנו שינויים ברירית שסביב הפה, עיניים יבשות, פה יבש, נוקשות מפרקים, הגבלה בנפח הריאות, וקושי בספיגה של מוצרי מזון. בנוסף, המטופלים נמצאים בסיכון לזיהום בשל התרופות הניתנות לשליטה ב  GVHD והאפקט של GVHD  על מערכת החיסון. 

רעילות לאיברים :הכנה להשתלה וטיפול מקדים בסרטן עלולים לפגוע בריאות, כבד, כליות ולב. השפעות אלו אינן ניתנות לחיזוי מראש והנזק לאיברים מסויימים יכול להיות בלתי הפיך.

סיבוכים מאוחרים: 

ישנו סיכוי ממשי שיהיו סיבוכים לטווח ארוך שאינם ניתנים לזיהוי אלא שנים רבות אחרי ההשתלה. ובכללם:

  • הפרעה בגדילה והפרעות אנדוקריניות בתלות בסוג ההכנה שניתנת.
  • עקרות 
  • נזק לאיברים (כבד, כליות, ריאות או לב).
  • קטרקט עלול להתפתח ולגרם לעכירות של העדשה ולפגיעה בראיה. 

בסופו של דבר, במקרים רבים, השתלת מח עצם היא טיפול מציל חיים אשר משנה את מהלך המחלה ומביא להחלמה. הדרך אליה לא קלה, אבל לאורך כל התהליך חשוב לשמור על אופטימיות ולהיעזר בצוות הרפואי, במשפחה ובחברים כדי לצלוח את התקופה הזו ולצאת ממנה בריאים ומחוזקים.

גידול על שם ווילמז (סרטן כליה)

מהו הגידול על שם ווילמז

גידול ע"ש ווילמסז הינו סרטן הכליה הנפוץ ביותר אצל ילדים. מחלה זו מתפתחת מתאים מיוחדים הנקראים נפרובלסטים (Nephoroblasts) המסייעים בהתפתחות הכליות העובריות. כמו ברב הממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות הגידול אינה ידועה במרבית המקרים. עם זאת, קיים קשר בין התפתחות המחלה לתסמונות נדירות מסויימות.  

ההארעות לגידול ע"ש ווילמז נמוכה – גידול ע"ש ווילמזהמחלה מהווה כ6% מהגידולים בגיל הילדות (בישראל כ-400-500 ילדים מאובחנים בכל סוגי הסרטן ביחד, בשנה).                                                                                          

כ75כ-75% מהמטופלים מאובחנים מתחת לגיל 5 שנים. תתכן מחלה גם בשתי הכליות באותה עת או שתופיע מחלה בכליה השנייה לאחר תקופה מסוימת. במקרים אלו מופיעה לרוב המחלה בגיל צעיר יותר.

תסמינים אפשריים:

  • גוש בטני שאינו מכאיב
  • כאבי בטן
  • דם בשתן
  • לחץ דם גבוה
  • שלשולים
  • ירידה במשקל
  • זיהומים במערכת השתן
  • אנמיה
  • קוצר נשימה
  • עייפות
  • בחילות והקאות 

אבחנה:                                                                                                                                

בנוסף להיסטוריה הרפואית  ובדיקה גופנית מלאה, מבוצעות בדיקות אבחון שונות על מנת להעריך את היקף הגידול בכליה וכן סימנים להתפשטות המחלה לאזורים אחרים בגוף (מחלה גרורתית):

  • בדיקות מעבדה להערכת תפקוד הכליה וספירת הדם
  • בדיקת שתן
  • בדיקות הדמייה לרבות סונר (אולטרסאונד) כליות, CT, MRI וצילומי רנטגן. חשוב לציין שבעת ההדמיה הראשונית נדרשת גם הדמיה של הריאות לשלילת גרורות.


האבחנה בדרך כלל מאושרת בבדיקה פתולוגית לאחר הסרה כירורגית של הגידול כולו או חלקו.

טיפול
המטרה הראשונית בטיפול היא להסיר את הגידול מהכליה המעורבת גם אם הסרטן התפשט לחלקים אחרים של הגוף. קיימות גישות שונות בעולם לגבי מועד הניתוח –  האם לבצע אותו בעת האבחנה או מספר שבועות לאחר מכן. לפעמים, הגידול יכול להיות גדול מדי או במיקום שאינו נתיח, למשל בגלל  כגון קרבה לכלי דם או לאיברים חיוניים, או מקרים בהם מעורבות שתי הכליות. במקרים אלו ניתן טיפול כימותרפי הנועד לצמצם את הגידול ומאפשר את הסרתו בשלב מאוחר יותר. 

לאחר הניתוח ניתן טיפול כימותרפי ולעיתים גם טיפול בקרינה בהתאם לשלב המחלה. במקרים של מחלה דו צדדית ניתן קודם טיפול כימי ולאחר מכן מסירים את המחלה שנותרת בכל אחת מהכליות.

מעקב                                                                                                                             

כאשר מסירים כליה אחת, הכליה שנותרה תתפקד כרגיל, גם עבור הכליה שהוסרה מהגוף. הילד יהיה במעקב רפואי תקופתי צמוד בכדי לוודא שהמחלה אינה חוזרת וכדי לעקוב אחר תופעות לואי אפשריות של הממאירות או הטיפול בה. 

הפרוגנוזה (סיכוי להחלמה) בילדים עם גידול על שם ווילמז היא בדרך כלל טובה מאוד. כיום, הרוב הגדול של ילדים נרפא ושיעור ההישרדות הכולל של חמש שנים בקרב ילדים עם גידול ב- Wilms הוא כ -90%. אם המחלה חוזרת, מצב זה מתרחש בדרך כלל בשנתיים הראשונות, וגם אז ניתן לטפל בה לעיתים קרובות ולרפא את הילד ממחלתו.

 

גידולים בתאי נבט בילדים (Germ Cell Tumors, GCT)

מה הם גידולי תאי הנבט

תאי נבט הם תאי גזע המתפתחים בשלב מוקדם בחיים העובריים ונודדים מנקודת המוצא שלהם לאזור הגונדלי (אזור איברי המין – במפשעה). במידה ומהלך ההתפתחות התקין של תאים אלו נפגם, עלול להתפתח גידול בכל מקום שאליו הגיעו בסופו של דבר- באיזור הגונדלי או במקום בדרך לשם, בו "עצרו" באופן לא תקין. גידולים אלו יכולים להיות ממאירים (מסכני חיים) או שפירים (אינם מסכני חיים).  נהוג לחלק את הגידולים לפי מקום התפתחותם –  גידולים הנמצאים במערכת העצבים המרכזית (מח) וגידולים המתפתחים בשאר הגוף. 

ההארעות של גידולים מסוג זה היא נמוכה – GCT  מהווה כ4% מהגידולים בגיל הילדות אך אלו נדירים באופן כללי (בישראל כ400-500כ-500 ילדים מאובחנים בכל סוגי הסרטן ביחד, בשנה). גידולים אלו עלולים להתפתח אצל ילדים ומתבגרים.

המקומות השכיחים להתפתחות גידול אלו  הם:

  • אשכים (בנים)
    • שחלות (בנות)
    • בטן ואגן
    • בית החזה
    • מח

    גידולי תאי נבט ממאירים כוללים מספר סוגים של סרטן, כגון טרטומה לא בשלה, גידול שק החלמון ו- choriocarcinoma. גידולים אלו עלולים לגרום להרס של האשכים או השחלות ואף להתפשט  לחלקים אחרים בגוף.
    גידולי תאי נבט שפירים כוללים סוגים מסוימים של טרטומות. טרטומה הינה גידול שעשוי להכיל מספר סוגים שונים של רקמות, כגון שיער, שריר ועצם, ועלולים לגרום לתסמינים בעיקר מפאת  גודלם ולחץ מקומי על איברים אחרים.

תסמינים 

תסמיני גידולים שמקורם בתאי נבט שונים זה מזה, בהתאם למקום שבו מתפתח הגידול:               

• אשכים: בדרך כלל נצפית מסה (גוש) ללא כאבים בשק האשכים .
• שחלות ובטן: כאבי בטן, עצירות, מסה (גוש) בטנית.
• גידולים בבית החזה: כאבים בחזה, קוצר נשימה.
• גידולים באגן: יכולים להתייצג לבוא לידי ביטוי כמסה חיצונית, או כגידול פנימי העלול לגרום לכאבים, עצירות  ואצירת שתן.

אבחנה                                                                                                                       

בנוסף להסטוריה רפואית מלאה ובדיקה גופנית,  נבצע: 

  • בדיקות דם כולל ספירת דם, כימיה וחלבונים מסוימים הקרויים סמני גידול כגון αFP ו- .βHCG  חלבונים אלו מיוצרים על ידי תאי הנבט ומשמשים כמדד לתגובה לטיפול ומעקב אחר השנות המחלה.
  • ביופסיה להערכת סוג התא המעורב, היקף המחלה וגורמים אחרים.
  • בדיקות הדמיה לרבות CT, MRI, צילומי רנטגן וסונרואולטרסאונד.

טיפול (גידולי תאי הנבט שנמצאים מחוץ למח (Extra CNS GCT)
הטיפול הראשוני הינו הסרת הגידול בניתוח. במידה והגידול מערב אשך או שחלה, לעתים יהיה צורך בהסרתם. במקרים של גידולים שפירים, אין צורך בטיפול נוסף. במקרים בודדים ניתן להוסיף טיפול ביולוגי. אם מדובר בגידול סרטני, גם אם מסירים את כולו בניתוח, יהיה צורך בטיפול כימותרפי, מכיוון שייתכן שחלק מהתאים הסרטניים התפשטו לחלקים אחרים בגוף. כימותרפיה נחשבת כטיפול יעיל מאד בגידולים של תאי נבט. בדרך כלל משתמשים בשילוב של מספר תרופות, בהתאם ליעילות הטיפול. בחלק קטן מהמקרים שבהם המחלה מופיעה שוב ניתן לבצע השתלת מח עצם.

מעקב                                                                                                                                    

מרבית הילדים החולי בגידולים של תאי נבט – מחלימים ממחלתם. אם מסירים שחלה אחת או אשך אחד בניתוח – קרוב לוודאי שיכולת הפוריות של הילד תשמר. 

לאחר הטיפול, נבצע בדיקות תקופתיות כדי לוודא שלא קיימת הישנות מחלה או סיבוכים כלשהם כתוצאה מהגידול או מהטיפולים בו. בין השאר, יילקחו בדיקות דם בקביעות למעקב אחר רמות ההורמונים המופרשים מהגידול (αFP ו- βHCG). אם המדדים יהיו גבוהים – ייתכן ויהיה צורך בטיפול נוסף. 

 

גידולי כבד בילדים

גידולי כבד בילדים נדירים מאד, ומהווים כ 1% מהגידולים בילדים  (בישראל מאובחנים כל שנה  כ-500 ילדים בכל  סוגי הסרטן יחד). בכבד עלולים להתפתח גידולים שפירים וממאירים מבין הממאירים, השכיחים ביותר הם: 

הפטובלסטומה ( Hepatoblastoma- HB) השכיחה יותר בגיל הרך.
קרצינומה הפטו-צלולרית ( Hepatocellular Carcinoma – HCC) אשר שכיחה יותר בגילאי 10 עד 16.

כמו ברב הממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות גידולי כבד אינה ידועה במרבית המקרים. עם זאת, קיים קשר בין התפתחות המחלות לתסמונות נדירות או למחלות כבד מסויימות. 

תסמינים
לעיתים קרובות הסימן היחיד לגידול הינו בטן תפוחה בשל הגוש הגדל במהירות  או תחושת מלאות בבטן. תסמינים נוספים עשויים לכלול:

  • ירידה בתיאבון
  • ירידה במשקל
  • בחילות ו/או הקאות
  • כאבי בטן

אבחנה
לרוב, הבירור יתחיל בהדמיית הבטן (צילום  או אולטרסאונד)  ובהמשך מבוצעות בדיקות אחרות הכוללות:

  • CT הבטן וחזה
  • MRI בטן
  • ביופסית כבד
  • בדיקות דם כולל ספירת דם מלאה והערכת תפקודי כבד, כליה ואלקטרוליטים בדם  וכן סמני סרטן. אלפא פטו-פרוטאין (αFP) הינו חלבון המיוצר על ידי תאי הכבד (בשלב מוקדם של התפתחות הכבד). חלבון זה אינו ספציפי אך לעיתים קרובות מוגבר אצל ילדים הסובלים מגידולים בכבד (הפטובלסטומה בעיקר)  ומהווה סמן לאבחון ולמעקב בהמשך אחר תגובה לטיפול.

טיפול

מטרת הטיפול היא הסרה כירורגית מוחלטת של הגידול

הפטובלסטומה הגידול רגיש מאד לכימותרפיה ולכן מרבית הילדים יקבלו טיפול כימי לפני ולאחר הניתוח במטרה לצמצם את היקף הגידול הסרטני ולאפשר הסרה יעילה של הגידול בניתוח

גידול מסוג קרצינומה הפטוצלולרית מטופל לרוב בעזרת  ניתוח בלבד מאחר הגידול לא מגיב לכימותרפיה

קביעת היקף המחלה (אם הגידול מוגבל לחלק אחד או פגע במספר חלקים בכבד) תשפיע על התכנית הטיפולית והניתוח. במקרים נדירים, ייתכן שתיבחן אפשרות ביצוע השתלת כבד.

מעקב 

רבים מהסובלים מהפטובלסטומה נרפאים, וככל שהגידולים קטנים – הסיכויים לריפוי טובים יותר.

עם סיום הטיפול יבוצעו סריקות ובמידת הצורך גם בדיקות דם תקופתיות כדי למדוד את רמת ה-AFP וכדי לוודא שלא קיימת הישנות מחלה או סיבוכים כלשהם כתוצאה מהגידול או מהטיפולים בו.  

סרקומות בילדים

סרקומות הם גידולים סרטניים שמקורם ממערכות השריר והשלד , היכולים להופיע בעצמות וברקמות הרכות בכל חלקי הגוף. 

סרקומות בילדים הם קבוצה מגוונת של גידולים נדירים יחסית ומופיעים בעיקר בגיל הילדות וההתבגרות. מהווים כ10-15% מגידולי ילדים סולידים. בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה בטיפול בסרקומות  ואחוז המחלימים מהמחלה עומד על  60-70%. 

פרוטוקולי הטיפול הנוכחיים מתמקדים מצד אחד בהפחתת טיפול בחולים עם גידולים בסיכון נמוך בכדי לצמצם את תופעות הלוואי ארוכות הטווח מטיפולים כימותרפים וקרינתיים.  ומצד שני , להעצים טיפול בחולים עם מחלה בעלת סיכון גבוה או גרורתית בכדי לשפר שרידות. 

סרקומות בילדים  מחולקות לגידולי רקמות רכות ולגידולי עצמות. גידולי רקמות רכות מחולקות אף הן לרבדומיוסרקומות (RMS) , שמופיע יותר בילדים צעירים ונונרבדומיוסרקומות(NRS) האופייניות יותר בגיל ההתבגרות. גידולי העצמות הממאירים השכיחים הם אוסטאוסרקומות וסרקומה ע"ש EWING. 

גידולי רקמה רכה מתחילים ברקמות החיבור שתומכות, מחברות ועוטפות את אברי ומבני הגוף. רקמות רכות אלו כוללות שרירים, גידים, רקמות סינוביאליות (סביב מפרקים), שומן, כלי דם, כלים לימפטים ועצבים. 

גידולי רקמה רכה יכולים להתפתח כמעט בכל הגוף , אך שכיחים יותר בגפים, בחזה ובבטן בילדים . כקבוצה הם מאוד פולשניים ובעלי סיכון גבוה לחזרה מקומית. הם בד"כ שולחים גרורות דרך זרם הדם ופחות שכיח דרך הכלים הלימפתיים. 

גידולים אלו מטופלים במשלב הכולל טיפול כימותרפי, ניתוח ולעיתים קרינה. לצורך הטיפול בגידולים אלו קיים צוות רב משתתפים הכולל אונקולוגי ילדים, אורטופדים אונקולוגים, כירורגי ילדים, רופאי קרינה ופתולוג מומחה בגידולי עצמות ורקמות רכות. 

סיבות  –

ברב המקרים אין סיבה ידועה לגידול. ישנם מקרים עם רקע גנטי. סינדרומים תורשתיים כמו סינדרום Li-Fraumeni ,  נוירופיברומטוזיס , טוברוס סקלרוזיס, Familial adenomatous polyposis (FAP). כמו כן יתכנו שינויים בגנים RB1 ו SMARCB1 (INI1)וכדומה,  הקשורים בסיכון מוגבר להתפתחות סרקומות שונות. בין הגורמים שיתכנו יש קשר  גם לזיהומים עם וירוסים כגון  EBV או עם HIV וכן לטיפול קודם בקרינה. 

.

סימפטומים – 

הסימפטומים השכיחים כוללים:

גושים או נפיחות ללא כאבים, יתכן תת עוריים  בגפים, בחזה, או בבטן.

יתכן שלא יהיו סימפטומים נוספים עד שהגוש יגדל ויגורם לכאבים   או  שינויי תחושה הנובעים  מלחץ על עצבים, שרירים, אברים סמוכים או כלי דם. 

פגיעה בהליכה,  צליעה, פגיעה בשימוש בגפים

שבר פתולוגי ופקקת ורידים (חסימה ורידית), המופיעה כתוצאה מגוש החוסם את זרימת הדם בווריד.

במידה של מעורבות חוליות או חדירה של גידול לתוך תעלת השדרה ולחץ על חוט השדרה יתכנו תופעות נוירולוגיות : חולשת גפים, שיתוק, הפרעות במתן שתן ובמתן צואה. 

סימפטומים נוספים תלויים באזור בו מופיע הגידול: 

כשהגידול מתפתח באזור הראש או הצוואר הנפיחות גורמת לפעמים לחסימת מעבר האוויר באף ולהפרשות מהאף או מהגרון. תתכן הופעה של שינוי באיכות הקול, בטעם , או בעיות בבליעה.

במידה ויש מעורבות של גלגל העין, תתכן הופעה של בלט עין או הפרעות ראיה

אם הגידול מתפתח בשלפוחית השתן – ייתכנו בעיות וקשיים בהטלת שתן

במידה והגידול מערב את מערכת העיכול, יתכנו שינויים במעבר היציאות וכאבי בטן. 

כחלק מתופעות כלליות הופעת חום גוף גבוה ללא סיבה, חולשה, תאבון ירוד, בחילות והקאות  וירידה במשקל.

 

אבחנה – 

בדיקות אבחנתיות כוללות בדיקה גופנית,  בדיקות דם, שתן  והדמיה (כולל CT , MRI ו PET CT לדוג) וכן בגידולים מסוימים ביופסיה ואספירציית מח עצם וניקור מותני להערכת מעורבות בגידול.  כמו כן יש צורך בביופסיה לקביעת סוג הגידול. 

הדמיות  כוללות צילומי רנטגן, סונר , MRI, CT או מיפויים לדוג מיפוי עצמות או מיפוי    PET CT . הדמיות שמצריכות שכיבה ממושכת או שיתוף פעולה בילדים קטנים יבוצעו בהרדמה.  

ההדמיה עוזרת בהערכת גודל הגוש הראשוני והמעורבות המקומית שלו וכן נותנת הערכה לגבי התפשטות הגידול ברקמות סמוכות  ושליחת גרורות מרוחקות. 

סוג הביופסיה נקבע בחלקו לפי גודל הגוש או לפי המיקום האם שטחי או עמוק ולפי האברים הסמוכים. קיימות מס סוגי ביופסיות – ביופסיית מחט המתבצעת בעזרת הדמיה. ביופסיה פתוחה שבה מוציאים מקטע קטן מהגוש. ביופסיה בה מוצא רב או כל הגידול או הרקמה שנראית לא תקינה. טרום ביצוע ביופסיה המוציאה את רב הגידול,  יש צורך בהדמיה לדוג MRI , בכדי להדגים את מיקומו של הגידול הראשוני ולאפשר התחלת תכנון של טיפול ניתוחי או קרינתי .

חשוב שמנתח שיבצע את הניתוח בהמשך יהיה שותף לתכנון הביופסיה. 

דגימות רקמה יילקחו מהגידול המקורי , מבלוטות לימפה ומאזורים נוספים שיתכן שיהיו בהם תאי סרטן. הדגימות יבדקו ע"י פתולוג לקביעת סוג הגידול ודרגת הממאירות. הפתולוג מסתכל בדגימות הרקמה ונעזר בצביעות אימונוהיסטוכימיות להערכת מקור תאי הגידול וסוגו. לעיתים יש צורך בבדיקות מולקולריות וגנומיות  שבודקות סוגים של שינויים גנטיים אופייניים לגידולים מסוימים בכדי לאבחן את סוג הגידול. לעיתים יש צורך בבדיקות מולקולריות נוספות מרקמות , דם או נוזלי גוף אחרים בנוסף על הביופסיה מהגידול בכדי לאפשר אבחנה נכונה.  

 

טיפול – 

קיימים מספר סוגי טיפולים בחולים עם סרקומות בילדות. הטיפול כאמור ניתן ע"י צוות רב משתתפים. הטיפול יכול לכלול :  מעקב בלבד, ניתוח, קרינה,  כימותרפיה, אימונותרפיה, או טיפול ביולוגי אחר. קיימים פרוטוקולי טיפול מסודרים ברב המקרים. בחלק מהמקרים קיימים מחקרים קליניים אליהם יצורפו החולים, במטרה לאפשר  טיפולים חדשניים או לשפר טיפולים קיימים.   

מעקב– 

ישנם גידולים שבהם הטיפול כולל השגחה צמודה ומעקב בלבד. במידה והגידול אינו גורם לנזק לרקמות חיוניות. במידה וניתוח להסרה מלאה של הגידול אינו אפשרי. ובמידה ואין טיפול נוסף שניתן להציע.  

ניתוח – 

ניתוח תלוי בסוג הגידול ובמיקום הגידול.  מטרת הניתוח להשיג הסרה מלאה של הגידול. בגידול מאוד גדול או בגידול שאינו נתיח בשלב ראשוני, החולה יקבל קודם טיפול כימותרפי או קרינתי לצורך צמצום הגידול בכדי לאפשר הסרה ניתוחית. ניתוח בסרקומות בד"כ יהיה כריתה רחבה ככל שניתן של הגידול עם רקמות בריאות מסביב לאפשר הוצאה שלמה של הגידול. במקרים מסוימים יש צורך בניתוח חוזר להרחבת גבולות כריתת גידול או לוודא הוצאה שלמה של הגידול. 

בגידולי גפים כאמור הניתוח מכוון להסרה מלאה של הגידול. במטרה להגיע לניתוח משמר גפה יש צורך בשחזור של הפגם שנותר בעקבות הוצאת הגידול (חסר בעצם, במפרק או ברקמה). משתמשים במשתלים מלאכותיים בד"כ מתכתיים  שונים (כולל משתלים מתארכים ) ולעיתים בעצמות מבנק עצם או בעצמות ורקמות של החולה עצמו. יתכנו שחזורים שיכללו העברה מקומית ומרוחקת של שרירים, עור, כלי דם ועצבים לפי הצורך. 

 

קרינה-

טיפול הקרינתי משתמש בסוגי קרינה שונים בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה , במטרה להרוג תאי סרטן או למנוע גדילה של תאים סרטניים. 

קיימים מס סוגי טיפול קרינתי : קרינה ממקור קרינה חיצוני – המשתמשת במכשיר מחוץ לגוף ששולח את גלי הקרינה לכיוון אזור הגוף עם הגידול. בכדי למנוע פגיעה מרקמות בריאות סביב הגידול קיימות שיטות שונות להעצים את הקרינה לגידול ולצמצם את הנזק לסביבה. לדוג קרינה סטראוטקטית המאפשרת קרינה במינון גבוה לחולה השוכב בתנוחה מסוימת לאזור מסוים . קרינה קונפורמלית שמשתמשת בחישובי מחשב לכיוון הקרניים לתמונת הגידול ב3 ממדים וכך מינון גבוה יגיע לגידול ופחות לסביבה. Intensity-modulated radiation therapy (IMRT) המאפשרת חישוב ב3 ממדים של קרניים בחוזק שונה שמגיעות לגידול בזויות מרובות.

מבחינת סוגי הקרינה ישנם מקורות קרינה שונים: פוטונים, פרוטונים ותתכן קרינה עם חלקיקים כבדים של יוני קרבון. 

קרינה ממקור קרינה פנימי– המשתמשת בחומרים רדיואקטיביים בתוך מחטים, חוטים או קטטרים שממוקמים בתוך או קרוב לגידול. 

הקרינה יכולה להינתן לפני או אחרי ניתוח להסרת הגידול לפי סוג הסרטן. לעיתים הקרינה מחליפה את הניתוח בטיפול המקומי במידה וניתוח אינו אפשרי. 

 

כימותרפיה- 

טיפול כימותרפי כולל תרופות שנועדו לעצור את גדילת תאי הסרטן או ע"י הרג שלהם או ע"י מניעת חלוקה שלהם. טיפול כימותרפי יכול להינתן דרך הוריד, בזריקה לווריד או לשריר,  או דרך הפה. הכימותרפיה נכנסת למחזור הדם ומשם לתאי הסרטן בכל הגוף. 

קיימות קבוצות שונות של תרופות כימותרפיות הפעולות במנגנונים שונים בתאי הגידול. בד"כ התרופות ניתנות במשלבים בכדי לאפשר הרס של תאי הגידול ע"י מספר מנגנונים במקביל. 

בתלות בסוג הגידול ובפזור שלו קיימים פרוטוקולי טיפול השלבים מס תרופות כימותרפיות וניתנים אחת לשבועיים – שלושה במשך מספר חודשים. במהלך הטיפול הכימי , במידת האפשר , החולה יעבור ניתוח להסרת שארית הגידול ובמידת הצורך יקבל טיפול בקרינה לפי התגובה לטיפול הניתוחי והכימותרפי. במידה ולא ניתן להסיר את הגידול בניתוח יש מקום לטיפול קרינתי במקביל לטיפול הכימותרפי. 

 

טיפול מכוון – Targeted therapy – 

טיפול מכוון הינו טיפול תרופתי המכוון כנגד סמנים שונים או מנגנונים שונים בתאי סרטן ואמור לפעול באופן ממוקד נגדם. טיפול מכוון אמור לגרום לפחות נזק לתאים בריאים.  ישנם סוגים שונים של טיפול מכוון האמורים לעכב מסלולים שונים של חלבונים או אנזימים , בכדי לחסום התפשטות תאים, התרבות תאים, צמיחת כלי דם בגידול . הטיפול יכול לכלול-  מעכבי קינזות (סוג של חלבון) . ישנם מס סוגי קינזות  לפי סוג האנזים המעוכב– TKI מעכבי טירוזין קינזות שונים, מעכבי ALK. מעכבי mTOR , מעכבי אנגיוגנזה, מעכבי( Histone methyltransferase (HMT ועוד. 

אימונותרפיה- 

אימונותרפיה הינה טיפול מכוון כנגד מערכת החיסון. החומרים משמשים לעודד, לכוון או לשקם את מערכת ההגנה כנגד סרטן הטבעית. זהו טיפול ביולוגי. לדוגמא באוסטאוסרקומה לאחר ניתוח עם כריתת גידול מלאה נותנים Mifamurtide = Mepact, המשפעל תאים לבנים בעיקר מונוציטים ומקרופאגים לפעולה מכוונת כנגד תאי גידול ולמניעת יצירת גרורות בריאות בעיקר. 

 

בעשורים האחרונים חל שפור באחוזי ההחלמה בילדים הסובלים מסרקומות. משני לשיפור ביכולת להסרה ניתוחית מלאה של הגידול בשל שיפור בטכניקות ניתוחיות ושיפור בטיפול הקרינתי. טיפול מכוון יכול לעזור במקרים של התפשטות הסרטן.  

 

ילדים שעברו ניתוחים משמרי גפים נזקקים לטיפול תומך בפיזיותרפיה במהלך הטיפולים הכימותרפיים ולשיקום בסיום הטיפול בכדי לשמר ולהחזיר את תפקוד השרירים והמפרקים. אורטופד אונקולוג ימשיך מעקב לצורך תחזוקה של המשתלים , ניתוחים חוזרים בשל כשלים מכניים והארכות גפיים בהתאם לפוטנציאל הצמיחה של המטופלים הצעירים. 

בסיום הטיפול, הילדים ממשיכים מעקב במסגרת מרפאה רב משתתפים (שהמשתתפים בה יקבעו לפי מיקום הגידול)  ובהמשך לאחר 5 שנים מהאבחנה ימשיכו מעקב במסגרת מרפאת מחלימים. 

במסגרת המעקב לאחר סיום הטיפול תתקיים הערכה קלינית והדמייתית . בשנתיים הראשונות אחת ל3-4 חודשים. וב3 שנים לאחר מכן פעם בחצי שנה. לאחר חמש שנים תמשיך ביקורת פעם בשנה, שמטרתה שלילת  חזרה ובנוסף מעקב  אחרי סיבוכים ארוכי טווח של כימותרפיה.

 

מקורות:

  1. Pediatric Sarcomas ,  Williams R F  Israel Fernandez-Pineda I  Gosain A  . Surg Clin North Am. 2016 Oct;96(5):1107-25.
  2. Childhood Soft Tissue Sarcoma Treatment (PDQ®). Patient Version. 2020 Oct 16. In: PDQ Cancer Information Summaries [Internet]. Bethesda (MD): National Cancer Institute (US); 2002-.
  3. Effectiveness of mifamurtide in addition to standard chemotherapy for high-grade osteosarcoma: a systematic review , Jimmy, R ; Stern, C  ; Lisy, K  ; White, S L. JBI Database System Rev Implement Rep2017 Aug;15(8):2113-2152.

שלום עולם!

חקר הסרטן הוא עולם דינמי ומתפתח, בשאיפה להביא מזור, ריפוי והקלה לילדים המתמודדים עם המחלה. אספנו עבורכם ספרות רלוונטית ומחקרים בולטים מהשנים האחרונות

אוסטאוסרקומה (Osteosarcoma – OS)

מהי אוסטאוסרקומה

אוסטאוסרקומה (OS) הינה סרטן העצמות השכיח בילדים. אוסטאו – עצם, סרקומה- אחד מסוגי הגידול של תאי מוצקים. המקור הוא בתאי עצמות לא בוגרים, המיועדים ליצירת רקמת עצם חדשה. ברוב המקרים, אוסטאוסרקומה מתחילה בעצמות הירכיים, השוקיים או עצם הזרוע העליונה, אך למעשה יכולה להתפתח בכל עצם בגוף. במקרים נדירים מקור הגידול ברקמות הרכות הסובבות את העצם ולא בעצם עצמה.

ההארעות נמוכה – אוסטאוסרקומה OS מהווה כ-6% מהגידולים בגיל הילדות (ממאירות בילדים היא נדירה-, בישראל כ400-500כ-500 ילדים מאובחנים בכל סוגי הסרטן ביחד, בשנה). המחלה מתרחשת לרוב לאחר גיל 10 שנים.

כמו ברב הממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות אוסטאוסרקומה או גורמי הסיכון לה אינם ידועים במרבית המקרים. עם זאת, קיים קשר בין התפתחות המחלה לתסמונות נדירות מסויימות וכן לטיפול קודם בקרינה וכימותרפיה. 

תסמינים                                                                                                                    תסמיני הגידול יכולים להשתנות, ותלויים במיקום שבו הגידול מתפתח. תסמינים אפשריים:      

  • כאב בעצמות או במפרק המחמיר עם הזמן
  • נפיחות לא מכאיבה או גוש ניכר בזרוע או ברגל
  • שבר בעצם ללא פציעה או לאחר פציעה מינימלית 
  • נוקשות או נפיחות של המפרקים 
  • כאבי גב או אובדן של שליטה במעי או בשלפוחית השתן הקשורים לגידול באגן או בבסיס עמוד השדרה 

אבחנה                                                                                                                        כאשר עולה חשד לנוכחות גידול מתבצע בירור הכולל:

  • צילום רנטגן של האיבר המעורב
  • CT או MRI של האיבר המעורב
  • CT החזה
  • מיפוי עצם או PET CT

בנוסף לבדיקת ההדמיה, תבוצע מהגידול גם ביופסיה. במהלך הביופסיה, פיסת הגידול נבדקת מתחת למיקרוסקופ על ידי פתולוג כדי לזהות את סוגי התאים הקיימים.

המידע המתקבל מבדיקות אלו מאפשר לצוות הרפואי להגדיר טוב יותר את מיקום וגודל הגידול, ולזהות האם הוא מפריע למבנים אחרים בגוף. נתונים אלו מאפשרים לצוות הרפואי להחליט איזה טיפול הינו היעיל ביותר כנגד המחלה. 

טיפול                                                                                                                           הטיפול תלוי במספר גורמים, בהם גודלו, מיקומו ומידת התפשטותו של הגידול הסרטני. באופן כללי, טיפול כימותרפי ניתן על מנת לצמצם את היקף הגידול, לפני הסרת הגידול בניתוח וכן לאחריו, על מנת למנוע השנות המחלה. 

סוג והיקף הניתוח תלוי במיקום ובגודל של הגידול. לרוב, תתבצע הסרה כירורגית של החלק הנגוע בעצם והחלפתו בשתל, בניתוח הנקרא 'ניתוח משמר גפה'. ניתוח משמר גפה מתבצע על ידי החלפת העצם בשתל פנימי מלאכותי המתוכנן במיוחד למטרה זו, או החלפת העצם בשתל עצם. לאחר הניתוח, הילד יוכל להשתמש בגפה באופן רגיל כמעט לחלוטין. במידה והילד עדיין לא סיים את תהליך הגדילה, יותאם לו שתל מיוחד הניתן להארכה.  

מעקב                                                                                                                              מרבית הילדים החולים באוסטאוסרקומה מחלימים. בדיקות המעקב התקופתיות אחר תופעות לואי של הממאירות ושל הטיפול בה יתקיימו במרפאה לאונקולוגית ילדים ובמרכז האורתופדי, ולעתים יהיה צורך בטיפולים נוספים בעקבות השפעת הטיפולים על גדילת הגפה.

דילוג לתוכן