כללי

אוסטאוסרקומה (Osteosarcoma – OS)

מהי אוסטאוסרקומה

אוסטאוסרקומה (OS) הינה סרטן העצמות השכיח בילדים. אוסטאו – עצם, סרקומה- אחד מסוגי הגידול של תאי מוצקים. המקור הוא בתאי עצמות לא בוגרים, המיועדים ליצירת רקמת עצם חדשה. ברוב המקרים, אוסטאוסרקומה מתחילה בעצמות הירכיים, השוקיים או עצם הזרוע העליונה, אך למעשה יכולה להתפתח בכל עצם בגוף. במקרים נדירים מקור הגידול ברקמות הרכות הסובבות את העצם ולא בעצם עצמה.

ההארעות נמוכה – אוסטאוסרקומה OS מהווה כ-6% מהגידולים בגיל הילדות (ממאירות בילדים היא נדירה-, בישראל כ400-500כ-500 ילדים מאובחנים בכל סוגי הסרטן ביחד, בשנה). המחלה מתרחשת לרוב לאחר גיל 10 שנים.

כמו ברב הממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות אוסטאוסרקומה או גורמי הסיכון לה אינם ידועים במרבית המקרים. עם זאת, קיים קשר בין התפתחות המחלה לתסמונות נדירות מסויימות וכן לטיפול קודם בקרינה וכימותרפיה. 

תסמינים                                                                                                                    תסמיני הגידול יכולים להשתנות, ותלויים במיקום שבו הגידול מתפתח. תסמינים אפשריים:      

  • כאב בעצמות או במפרק המחמיר עם הזמן
  • נפיחות לא מכאיבה או גוש ניכר בזרוע או ברגל
  • שבר בעצם ללא פציעה או לאחר פציעה מינימלית 
  • נוקשות או נפיחות של המפרקים 
  • כאבי גב או אובדן של שליטה במעי או בשלפוחית השתן הקשורים לגידול באגן או בבסיס עמוד השדרה 

אבחנה                                                                                                                        כאשר עולה חשד לנוכחות גידול מתבצע בירור הכולל:

  • צילום רנטגן של האיבר המעורב
  • CT או MRI של האיבר המעורב
  • CT החזה
  • מיפוי עצם או PET CT

בנוסף לבדיקת ההדמיה, תבוצע מהגידול גם ביופסיה. במהלך הביופסיה, פיסת הגידול נבדקת מתחת למיקרוסקופ על ידי פתולוג כדי לזהות את סוגי התאים הקיימים.

המידע המתקבל מבדיקות אלו מאפשר לצוות הרפואי להגדיר טוב יותר את מיקום וגודל הגידול, ולזהות האם הוא מפריע למבנים אחרים בגוף. נתונים אלו מאפשרים לצוות הרפואי להחליט איזה טיפול הינו היעיל ביותר כנגד המחלה. 

טיפול                                                                                                                           הטיפול תלוי במספר גורמים, בהם גודלו, מיקומו ומידת התפשטותו של הגידול הסרטני. באופן כללי, טיפול כימותרפי ניתן על מנת לצמצם את היקף הגידול, לפני הסרת הגידול בניתוח וכן לאחריו, על מנת למנוע השנות המחלה. 

סוג והיקף הניתוח תלוי במיקום ובגודל של הגידול. לרוב, תתבצע הסרה כירורגית של החלק הנגוע בעצם והחלפתו בשתל, בניתוח הנקרא ‘ניתוח משמר גפה’. ניתוח משמר גפה מתבצע על ידי החלפת העצם בשתל פנימי מלאכותי המתוכנן במיוחד למטרה זו, או החלפת העצם בשתל עצם. לאחר הניתוח, הילד יוכל להשתמש בגפה באופן רגיל כמעט לחלוטין. במידה והילד עדיין לא סיים את תהליך הגדילה, יותאם לו שתל מיוחד הניתן להארכה.  

מעקב                                                                                                                              מרבית הילדים החולים באוסטאוסרקומה מחלימים. בדיקות המעקב התקופתיות אחר תופעות לואי של הממאירות ושל הטיפול בה יתקיימו במרפאה לאונקולוגית ילדים ובמרכז האורתופדי, ולעתים יהיה צורך בטיפולים נוספים בעקבות השפעת הטיפולים על גדילת הגפה.

לא משאירים אותם לבד עם הסרטן!
דילוג לתוכן