גידולי כבד בילדים נדירים מאד, ומהווים כ 1% מהגידולים בילדים (בישראל מאובחנים כל שנה כ-500 ילדים בכל סוגי הסרטן יחד). בכבד עלולים להתפתח גידולים שפירים וממאירים מבין הממאירים, השכיחים ביותר הם:
הפטובלסטומה ( Hepatoblastoma- HB) השכיחה יותר בגיל הרך.
קרצינומה הפטו-צלולרית ( Hepatocellular Carcinoma – HCC) אשר שכיחה יותר בגילאי 10 עד 16.
כמו ברב הממאירויות בילדים, הסיבה להיווצרות גידולי כבד אינה ידועה במרבית המקרים. עם זאת, קיים קשר בין התפתחות המחלות לתסמונות נדירות או למחלות כבד מסויימות.
תסמינים
לעיתים קרובות הסימן היחיד לגידול הינו בטן תפוחה בשל הגוש הגדל במהירות או תחושת מלאות בבטן. תסמינים נוספים עשויים לכלול:
- ירידה בתיאבון
- ירידה במשקל
- בחילות ו/או הקאות
- כאבי בטן
אבחנה
לרוב, הבירור יתחיל בהדמיית הבטן (צילום או אולטרסאונד) ובהמשך מבוצעות בדיקות אחרות הכוללות:
- CT הבטן וחזה
- MRI בטן
- ביופסית כבד
- בדיקות דם כולל ספירת דם מלאה והערכת תפקודי כבד, כליה ואלקטרוליטים בדם וכן סמני סרטן. אלפא פטו-פרוטאין (αFP) הינו חלבון המיוצר על ידי תאי הכבד (בשלב מוקדם של התפתחות הכבד). חלבון זה אינו ספציפי אך לעיתים קרובות מוגבר אצל ילדים הסובלים מגידולים בכבד (הפטובלסטומה בעיקר) ומהווה סמן לאבחון ולמעקב בהמשך אחר תגובה לטיפול.
טיפול
מטרת הטיפול היא הסרה כירורגית מוחלטת של הגידול
הפטובלסטומה הגידול רגיש מאד לכימותרפיה ולכן מרבית הילדים יקבלו טיפול כימי לפני ולאחר הניתוח במטרה לצמצם את היקף הגידול הסרטני ולאפשר הסרה יעילה של הגידול בניתוח
גידול מסוג קרצינומה הפטוצלולרית מטופל לרוב בעזרת ניתוח בלבד מאחר הגידול לא מגיב לכימותרפיה
קביעת היקף המחלה (אם הגידול מוגבל לחלק אחד או פגע במספר חלקים בכבד) תשפיע על התכנית הטיפולית והניתוח. במקרים נדירים, ייתכן שתיבחן אפשרות ביצוע השתלת כבד.
מעקב
רבים מהסובלים מהפטובלסטומה נרפאים, וככל שהגידולים קטנים – הסיכויים לריפוי טובים יותר.
עם סיום הטיפול יבוצעו סריקות ובמידת הצורך גם בדיקות דם תקופתיות כדי למדוד את רמת ה-AFP וכדי לוודא שלא קיימת הישנות מחלה או סיבוכים כלשהם כתוצאה מהגידול או מהטיפולים בו.