ביטוח לאומי תוספת זכויות מגיל 18 ומעלה ניידות
ניידות
הטבות בניידות ניתנות על ידי הביטוח הלאומי למי שיש לו ליקוי ברגליו המגבילות אותו בניידות. ההטבות ניתנות על פי הסכם ניידות הנחתם בין המוסד לביטוח לאומי ומשרד האוצר.
את המגבלה בניידות קובעת ועדה רפואית של משרד הבריאות על פי רשימת ליקויים קבועה, הבודקת האם ישנה הזדקקות ושימוש בכסא גלגלים והאם מדובר בלקות העשויה להשתנות או לקות לצמיתות.
את רשימת הליקויים המזכה בהטבות לניידות ניתן למצוא באתר ביטוח לאומי https://www.btl.gov.il/benefits/Mobility/LikuyList/Pages/default.aspx
ההטבות הניתנות בניידות:
ההטבות ניתנות למי שיש בבעלותו/ברשותו רכב או מי שעומד לרכוש רכב על פי התנאים הבאים:
למי שיש בידו רישיון נהיגה תקף והועדה הרפואית של משרד הבריאות קבעה לו 40% מוגבלות בניידות לפחות.
מי שאין בידו רישיון תקף והועדה הרפואית של משרד הבריאות קבעה לו 60% מוגבלות בניידות לפחות ויש לו מורשה נהיגה שיסיע אותו. מורשה נהיגה יכול להיות קרוב משפחה בעל רישיון נהיגה תקף או אדם שאינו קרוב משפחה הסועד את האיש הנכה רוב שעות היום באופן קבוע ובידו רישיון נהיגה תקף. מורשה הנהיגה גר בקביעות עם האיש הנכה ואו במרחק אווירי של עד 1,500 מטר, והוא קיבל את אישור הביטוח הלאומי להיות “מורשה נהיגה”.
ההטבות הניתנות כוללות:
-
- קצבת ניידות המשולמת למי שהוא מוגבל בניידות בעל רכב או חסר רכב והוא עונה על התנאים הנדרשים.
- הלוואה עומדת לקונה רכב ראשון/החלפת רכב.
- הלוואה מקרן הלוואות לקונה רכב חדש בנוסף להלוואה העומדת, עבור מי שנזקק לאביזרים מיוחדים ברכב. הלוואה זו ניתנת לבעלי וחסרי רישיון נהיגה או לזכאי רכב פרטי בעל ליקויים חמורים ושהכנסתו מעבודה נמוכה. במקרה זה הזכאות היא לבעלי רישיון רכב בלבד.
- הלוואה לרכישת אביזרים מיוחדים: הכנסת מתקן לכסא גלגלים ו/או לנהג בכסא גלגלים. הכנסת מתקן הרמה לרכב עבור כסא גלגלים.
- החזר הוצאות עבור רכישת אבזרים והתקנתם ברכב פרטי.
- לימוד נהיגה ברכב לאביזרים מיוחדים: תוכנית לימודי נהיגה המופעלת על ידי הביטוח הלאומי עבור מוגבלים בניידות המשתמשים בכסא גלגלים ומבקשים לנהוג ברכב אליו ניתן להכנס עם כסא גלגלים. הלימודים ניתנים על ידי מורי נהיגה שהוכשרו לכך.
לפירוט על ההטבות, הזכאויות, גובה הסיוע וההליך ניתן לבדוק באתר הביטוח הלאומי – גמלת ניידות הטבות:
https://www.btl.gov.il/benefits/Mobility/hatavot/Pages/default.aspx
פנייה לקבלת סיוע בניידות:
יש להגיש ללשכת הבריאות המחוזית על פי אזור המגורים טופס בקשה לבדיקה רפואית לקביעת אחוזי מוגבלות בנידות. ניתן להוריד את הטופס באתר הביטוח לאומי-טפסים, או באתר כל זכות או לקבלו בסניף הביטוח הלאומי. על החלטת הועדה ניתן להגיש ערעור למשרד הבריאות תוך 60 יום.
החלטת הועדה הרפואית במשרד הבריאות והפרוטוקול הרפואי המפרט את החלטות הועדה ואת נימוקיה וכן את אחוזי המוגבלות שנקבע, תועבר לידי התובע בדואר או באתר האינטרנט האישי.
לאחר שנקבעו אחוזי המוגבלות בניידות המזכים בהטבות, יש להגיש לסניף הביטוח הלאומי טופס תביעה לקבלת הטבות על פי הסכם ניידות. ניתן להוריד את הטופס באתר הביטוח לאומי-טפסים, באתר כל זכות או לקבלו בסניף הבטוח הלאומי. לטופס מצורפת רשימת אישורים וטפסים הנדרשים לשם דיון בתביעה. ללא האישורים הנ”ל לא ניתן לדון בתביעה.
פקיד התביעות במחלקת ניידות יבדוק אם התובע עונה על תנאי הזכאות לגמלה.
רופא הביטוח הלאומי יעבור על פרוטוקול החלטות ונימוקי הועדה הרפואית של משרד הבריאות, יחליט האם לקבל את החלטותיה, לקבוע אותן לצמיתות או לערער על החלטת הועדה.
מי שזקוק עקב מוגבלותו לרכב “מיוחד” יופנה לועדה לגודל הרכב במכון הרפואי לבטיחות בדרכים וזו תקבל החלטה. גם התובע וגם הביטוח הלאומי רשאים לערער תוך 60 יום על החלטת הועדה.
לאחר שתהליכים אלו יסתיימו יקבל התובע מפקיד התביעות של מחלקת ניידות של הביטוח הלאומי את החלטתו.
אם נדחתה התביעה ניתן לבקש בדיקה נוספת על ידי ועדת תביעות אזורית של הביטוח הלאומי. החלטת הועדה האזורית היא בגדר המלצה נוספת של פקיד התביעות.
מענה טלפוני
ימים א'-ה' 8:00 עד 17:00טלפון 6050* או 04-8812345
שעות קבלה
א', ג', ה' 08:30 עד 14:45ב', ד' 16:00 עד 19:00