הורים

‏‏ביטוח לאומי תוספת זכויות מגיל 18 ומעלה שירותים מיוחדים

שירותים מיוחדים 

קצבה לשירותים מיוחדים משולמת לבוגרים הזקוקים לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום יום (התלבשות, אכילה, רחצה, ניידות בבית ושליטה על הפרשות), או שהם זקוקים להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמם או לאחרים. וכן לזקוקים לעזרה בהכנת מזון, טיפול תרופתי אחזקת הבית, קניות, סידורים.

הזכות לקבלת קצבת שירותים מיוחדים ניתנת:

  • למקבל קצבת נכות כללית שנקבעה לו נכות רפואית של 60% לפחות. 

  • למי שאינו מקבל קצבת נכות כללית (למשל, מי שעובד והכנסתו אינו מזכה אותו בקצבה) אך נקבעה לו נכות רפואית בגובה של 75% לפחות והכנסתו השנתית מעבודה אינה עולה על 52,755 ש”ח נכון ל3.2021.

  • לחולים אונקולוגיים המקבלים טיפול. ראו רשימת הטיפולים המזכאים בקצבת שירותים מיוחדים בחוזר המוסד לביטוח לאומי- חוזר נכות מס’: 1226 חוזר לשכה רפואית מס’: 7 משנת 2016.  (באתר הביטוח הלאומי ו/או באתר כל זכות).

שעורי הקצבאות תלויים ברמת ההזדקקות של אדם לעזרה בתפקודי היום יום:

נזקק לעזרה רבה בעשיית רוב פעולות היום יום ברוב שעות היממה, או מי שזקוק להשגחה מתמדת, זכאי לקצבה בשיעור של 50%, בסך 1,427 ש”ח.

נזקק לעזרה רבה בעשיית כל פעולות היום יום ברוב שעות היממה, זכאי לקצבה בשיעור של 112%, בסך 3,334 ש”ח.

תלוי לחלוטין באדם אחר בעשיית כל פעולות היום יום בכל שעות היממה, זכאי לקצבה בשיעור של 188%, בסך 5,341 ש”ח.

תוספת לקצבת שירותים מיוחדים למונשמים: מי שמקבל קצבת שירותים מיוחדים בשעור של 188% וזקוק למכונת הנשמה בכל שעות היממה, עשוי לקבל תוספת של 1,850 ש”ח לחודש . (בקטגוריה זו לא ניכלל מי שזקוק למחולל חמצן , אלא רק מי שתלוי במכונה שהפסקת פעולתה מסכנת את חייו).

אדם חולה השוהה בהוספיס: מי ששוהה בהוספיס או בהוספיס בית, תיקבע לו זכאות של 188%.

הגשת תביעה קצבת שירותים מיוחדים: יש להעביר לידי הביטוח הלאומי טופס תביעת קצבה לשירותים מיוחדים (בל/ 7849) שניתן להורידו מאתר ביטוח לאומי,לקבלו מעובדות הסוציאליות במחלקות האשפוז או המרפאות וכן בסניפי הביטוח הלאומי. ניתן להגיש את הטופס בנפרד או עם הגשת תביעה לנכות כללית למי שמלאו לו 18 שנה.

הגשת תביעה לקצבת שירותים מיוחדים ללא צורך בהתייצבות לועדה רפואית: חולים אונקולוגים המקבלים טיפולים הגורמים לתופעות לוואי קשות, עשויים להמצא זכאים לקצבת שירותים מיוחדים גם ללא נוכחותם בועדה הרפואית, על סמך הצגת אישורים מתאימים. מומלץ להעביר אישור מפורט מרופא מטפל עדיף כירורג או אונקולוג ובהם: אבחנה עדכנית, דרגת המחלה, פיזור גרורתי, הטיפול הניתן, פרוגנוזה משוערת.

הטופס אותו ניתן להוריד מאתר הביטוח הלאומי: “טופס פנייה לביטוח הלאומי” עשוי לסייע בבקשה לקצבת שירותים מיוחדים ללא נוכחות החולה. כמו כן יש לצרף טופס הסכמה, שגם אותו אפשר למצוא באתר הביטוח הלאומי, לקבלת החלטת רופא על סמך מסמכים בלבד, שימולא על ידי החולה.

הגשת תביעה  לשירותים מיוחדים למי שנמצא בהוספיס או הסופיס בית: יש לצרף הפניית אונקולוג לטיפול בהוספיס וכן אישור היחידה לטיפול ביתי בקופת החולים על הוספיס בית לחולה סופני.

חשוב לדעת: קבלת 2 גמלאות קצבת שירותים מיוחדים והטבות בניידות

ככלל, מי שמקבל קצבת שירותים מיוחדים וזכאי גם לגמלת ניידות יצטרך לבחור באחת מהשתיים, אלא כאשר לאדם זכאות לקצבת שירותים מיוחדים בשעור של 100% לפחות, נקבעו לו 100% ניידות, הועדה הרפואית קבעה כי הוא זקוק לכסא גלגלים ומשתמש בו.

ניידות 

הטבות בניידות ניתנות על ידי הביטוח הלאומי למי שיש לו ליקוי ברגליו המגבילות אותו בניידות. ההטבות ניתנות על פי הסכם ניידות הנחתם בין המוסד לביטוח לאומי ומשרד האוצר.

את המגבלה בניידות קובעת ועדה רפואית של משרד הבריאות על פי רשימת ליקויים קבועה, הבודקת האם ישנה הזדקקות ושימוש בכסא גלגלים והאם מדובר בלקות העשויה להשתנות או לקות לצמיתות. 

את רשימת הליקויים המזכה בהטבות לניידות ניתן למצוא באתר ביטוח לאומי https://www.btl.gov.il/benefits/Mobility/LikuyList/Pages/default.aspx

ההטבות הניתנות בניידות:

ההטבות ניתנות למי שיש בבעלותו/ברשותו רכב או מי שעומד לרכוש רכב על פי התנאים הבאים:

למי שיש בידו רישיון נהיגה תקף והועדה הרפואית של משרד הבריאות קבעה לו 40% מוגבלות בניידות לפחות.

מי שאין בידו רישיון תקף והועדה הרפואית של משרד הבריאות קבעה לו 60% מוגבלות בניידות לפחות ויש לו מורשה נהיגה שיסיע אותו. מורשה נהיגה יכול להיות קרוב משפחה בעל רישיון נהיגה תקף או אדם שאינו קרוב משפחה הסועד את האיש הנכה רוב שעות היום באופן קבוע ובידו רישיון נהיגה תקף. מורשה הנהיגה גר בקביעות  עם האיש הנכה ואו במרחק אווירי של עד 1,500 מטר, והוא קיבל את אישור הביטוח הלאומי להיות “מורשה נהיגה”.

ההטבות הניתנות כוללות:

    • קצבת ניידות המשולמת למי שהוא מוגבל בניידות בעל רכב או חסר רכב והוא עונה על התנאים הנדרשים.
    • הלוואה עומדת לקונה רכב ראשון/החלפת רכב.
    • הלוואה מקרן הלוואות לקונה רכב חדש בנוסף להלוואה העומדת, עבור מי שנזקק לאביזרים מיוחדים ברכב. הלוואה זו ניתנת לבעלי וחסרי רישיון נהיגה או לזכאי רכב פרטי בעל ליקויים חמורים ושהכנסתו מעבודה נמוכה. במקרה זה הזכאות היא לבעלי רישיון רכב בלבד.
    • הלוואה לרכישת אביזרים מיוחדים: הכנסת מתקן לכסא גלגלים ו/או לנהג בכסא גלגלים. הכנסת מתקן הרמה לרכב עבור כסא גלגלים.
  • החזר הוצאות עבור רכישת אבזרים והתקנתם ברכב פרטי.
  • לימוד נהיגה ברכב לאביזרים מיוחדים: תוכנית לימודי נהיגה המופעלת על ידי הביטוח הלאומי עבור מוגבלים בניידות המשתמשים בכסא גלגלים ומבקשים לנהוג ברכב אליו ניתן להכנס עם כסא גלגלים. הלימודים ניתנים על ידי מורי נהיגה שהוכשרו לכך.

לפירוט על ההטבות, הזכאויות, גובה הסיוע וההליך ניתן לבדוק באתר הביטוח הלאומי – גמלת ניידות הטבות:

https://www.btl.gov.il/benefits/Mobility/hatavot/Pages/default.aspx

פנייה לקבלת סיוע בניידות:

יש להגיש ללשכת הבריאות המחוזית על פי אזור המגורים טופס בקשה לבדיקה רפואית לקביעת אחוזי מוגבלות בנידות. ניתן להוריד את הטופס באתר הביטוח לאומי-טפסים, או באתר כל זכות או לקבלו בסניף הביטוח הלאומי. על החלטת הועדה ניתן להגיש ערעור למשרד הבריאות תוך 60 יום.

החלטת הועדה הרפואית במשרד הבריאות והפרוטוקול הרפואי המפרט את החלטות הועדה ואת נימוקיה וכן את אחוזי המוגבלות שנקבע, תועבר לידי התובע בדואר או באתר האינטרנט האישי.

לאחר שנקבעו אחוזי המוגבלות בניידות המזכים בהטבות, יש להגיש לסניף הביטוח הלאומי טופס תביעה לקבלת הטבות על פי הסכם ניידות. ניתן להוריד את הטופס באתר הביטוח לאומי-טפסים, באתר כל זכות או לקבלו בסניף הבטוח הלאומי. לטופס מצורפת רשימת אישורים וטפסים הנדרשים לשם דיון בתביעה. ללא האישורים הנ”ל לא  ניתן לדון בתביעה.

פקיד התביעות במחלקת ניידות יבדוק אם התובע עונה על תנאי הזכאות לגמלה.

רופא הביטוח הלאומי יעבור על פרוטוקול החלטות ונימוקי הועדה הרפואית של משרד הבריאות, יחליט האם לקבל את החלטותיה, לקבוע אותן לצמיתות או לערער על החלטת הועדה.

מי שזקוק עקב מוגבלותו לרכב “מיוחד” יופנה לועדה לגודל הרכב במכון הרפואי לבטיחות בדרכים וזו תקבל החלטה. גם התובע וגם הביטוח הלאומי רשאים לערער תוך 60 יום על החלטת הועדה.

לאחר שתהליכים אלו יסתיימו יקבל התובע מפקיד התביעות של מחלקת ניידות של הביטוח הלאומי את החלטתו.

אם נדחתה התביעה ניתן לבקש בדיקה נוספת על ידי ועדת תביעות אזורית של הביטוח הלאומי. החלטת הועדה האזורית היא בגדר המלצה נוספת של פקיד התביעות.

שיקום מקצועי 

מי שמלאו לו 18 ושנקבעו לו לפחות  20% נכות רפואית לצמיתות ולעיתים גם כאשר נקבעה נכות זמנית והוא נמצא מתאים, זכאי לשיקום מקצועי. זאת במטרה לאפשר לאדם להשתלב בשוק העבודה החופשי על ידי הקניית הכשרה/מקצוע מתאים ושילוב בעבודה. 
שיקום מקצועי מיועד למי שאנו מסוגל בגלל מוגבלתו לעסוק בעבודתו הקודמת, או בעבודה מתאימה אחרת והוא זקוק להכשרה מקצועית התואמת את כישוריו. 

השרות ניתן על ידי עובדים סוציאליים של הביטוח הלאומי המומחים בשיקום. 

התוכנית היא אישית ונבנית בהתאם לצרכים וההתאמות המתאימות עבור כל זכאי.

שיקום מקצועי כולל:

  • אבחון תעסוקתי, ייעוץ בבחירת מקצוע.
  • תכניות טרום הכשרה כגון סדנאות לחיזוק מיומנויות תעסוקתיות, מכינות לימודיות והכנה להשתלבות בעבודה ולימודים בעבודה.
  • סיוע במימון לימודים ורכישת מקצוע כולל במוסדות להשכלה גבוהה (אוניברסיטאות ומכללות).
  • סיוע במימון אביזרי לימוד, שעורי עזר
  • תמיכה במהלך הלימודים
  • סיוע במציאה והשתלבות במקום העבודה.

זכאות לשיקום מקצועי עבור בני/בנות זוג: כאשר מי שזכאי לקצבת נכות אך אינו מתאים לתכנית לשיקום מקצועי, תיבחן האפשרות להעביר זכאות זו לבן/בת הזוג. זאת כאשר בן הזוג מתגורר באופן קבוע עם הזכאי, משולמת עבורו תוספת תלויים בקצבת הנכות של בן הזוג הזכאי, הוא חסר מקצוע ו/או אינו יכול להתפרנס ממנו, הוא זקוק להשתלבות בעבודה מתאימה בשל נכותו של בן זוגו, הוא אינו זכאי להכשרה מקצועית במסגרת אחרת, והוא מתאים להכשרה מקצועית לדעת פקיד השיקום.

 תוכנית השיקום המקצועי: היקף תוכנית השיקום ומשך התוכנית מותנת באחוזי הנכות שנקבעו לאדם, בהיות/העדר הכשרה מקצועית ו/או נסיון תעסוקתי מוקדם. פרטים נוספים ניתן לקבל באתר 

https://www.btl.gov.il/benefits/Vocational_Rehabilitation/Pages/default.aspx

זכאות לקצבאות בתקופת שיקום מקצועי – דמי שיקום: אדם הלומד לפחות 16 שעות שבועיות במסגרת השיקום המקצועי והכנסתו מעבודה לא עולה על סכום הנקבע על ידי הביטוח הלאומי, יהיה זכאי לדמי שיקום:

מי שאינו מקבל קצבת נכות, יקבל בתקופת הלימודים קצבת נכות המשולמת למקבל 100% נכות וגמלת תלויים בהתאם לזכאות.

מי שמקבל קצבת נכות חלקית, דמי השיקום יושלמו כמו למקבלי 100% קצבת נכות וקצבת תלויים בהתאם לזכאות.

מי שמקבל קצבת נכות של 100% אינו זכאי לדמי שיקום.

נער או נערה בראשית דרכם לקראת עולם התעסוקה, העוברים מקצבת ילד נכה לקצבת נכות כללית –  חשוב להתייעץ עם פקיד השיקום בביטוח הלאומי ולבדוק את האפשרויות העומדות בפניהם.

גם אם אתם אינם זכאים לקצבת נכות, יתכן וימצאו זכאים ל20% נכות רפואית המקנה שיקום מקצועי.

לפרטים נוספים בנושא שיקום מקצועי, ניתן להתקשר למוקד 02-6463488  או לשלוח פנייה באתר האינטרנט של הביטוח הלאומי.

 

  1. שימור פוריות

טיפולים כימותרפים והקרנות עלולים לפגוע בפוריות האשה והגבר, ולכן מומלץ  ליזום שיחה בנושא שימור הפוריות עם הצוות המטפל מוקדם ככל האפשר, גם כאשר מדובר בילדים, בנערים ובנערות צעירים, כדי להבין האם וכיצד עלולים הטיפולים השונים להשפיע על הפוריות בהווה ובעתיד, ולבקש מידע על הדרכים לשימור הפוריות.

כאשר מדובר באנשים צעירים מאוד חשוב לעשות את הברור תוך התחשבות בגילאי הילדים ובתמיכה מקצועית.

שימור פוריות נשים

ילדות, נערות ונשים העוברות טיפולים כימותרפים ו/או הקרנות העלולות לפגוע בפריון, זכאיות לעבור פרוצדורות רפואיות, בהן: הקפאת ביציות, הקפאת שחלות ושימור עוברים.

הקפאת ביציות לשם הפרייה חוץ גופית בעתיד וכן הקפאת שחלות מיועדות לצורך הולדת ילד ראשון ושני לבני זוג שאין להם ילדים מהנישואים הנוכחיים ו/או למי שאין לה ילדים. הטיפול ניתן במסגרת סל בריאות.

 תהליך:

טיפולי שימור פוריות ניתנים ביחידה להפריה חוץ גופית בבתי החולים ביחידות המורשות לכך על ידי משרד הבריאות. 

לרשימת היחידות המורשות באתר משרד הבריאות כולל שם מנהלי היחידה ומספרי טלפון כתובת:

https://www.health.gov.il/Subjects/Med_Inst/Pages/ovum.aspx 

יש לחתום על טופס הסכמה לפני תחילת הטיפול. אם המטופלת היא קטינה עד גיל 14, יש לקבל את הסכמתה מדעת על סמך המידע  שימסר לה על פי גילה והבנתה. בנוסף יש לקבל את אישור האפוטרופוס.

שימור והקפאה: ביציות ישמרו ויוקפאו ביחידה להפריה חוץ גופית לתקופה של עד 5 שנים במימון קופת החולים במסגרת סל בריאות.

 שחלות ישמרו ויוקפאו עד 10 שנים שנים במימון קופת החולים במסגרת סל בריאות.

 חשוב – בהמשך, יש לבדוק בכל קופה וקופה את תנאי המשך השימור. כמו כן יש לבדוק את הזכאות למימון שימור בשנים הבאות במסגרת ביטוחים משלימים.

קופת חולים כללית מממנת את השרות עד הגעתה של האשה לגיל 42 ואו עד שתלד שני ילדים, הראשון מביניהם. זאת באישור מראש של המנהל הרפואי במחוז או מי שהוסמך מטעמו.

קופת חולים מכבימשך מימון תקופת ההקפאה ביציות או רקמת שחלה, יהיה עד הולדת שני ילדים או עד גיל 42  של האישה (הקודם מביניהם). מימוש הזכאות מותנה באישור הגורם המוסמך במכבי.

קופת חולים לאומית וקופת חולים מאוחדת – יש  לבדוק מול הקופה. 

 

שימור פוריות גברים

הפקדת זרע – גבר ונער העובר טיפולים כימותרפים והקרנתים, רשאי להפקיד את זרעו בבנק הזרע לצורך שמירה. הפקדת זרע מיועדת לשמוש המפקיד בלבד בעתיד.

הזרע ישמר בבנק הזרע המאושר על ידי משרד הבריאות. לרשימת בנקי הזרע המורשים ראה אתר משרד הבריאת: https://www.health.gov.il/Subjects/Med_Inst/Sperm_Bank/Documents/sperm_banks_Israel.pdf

המפקיד את זרעו בבנק הזרע ימלא כרטיס שומר זרע המפרט את התנאים לשמירת זרעו.

במקרה של פטירת המפקיד יש לפעול על פי ההוראות כפי שחתם עליהם בכרטיס שומר זרע.

מימון הפקדת זרע – חולים אונקולוגיים זכאים להשתתפות כספית של קופות החולים בעלות שמירת זרע בבנק זרע עד ל –  5 שנים על פי סל בריאות. מעבר לכך נדרשת השתתפות עצמית.

חשוב לבדוק בקופה המבטחת האם ניתן המשך מימון ולכמה מנות זרע גם מעבר ל – 5  השנים. קופת חולים מכבי מאשרת המשך שימור זרע במימונה.

מענה טלפוני
ימים א'-ה' 8:00 עד 17:00
טלפון 6050* או 04-8812345
שעות קבלה
א', ג', ה' 08:30 עד 14:45
ב', ד' 16:00 עד 19:00
דוא"ל
[email protected]
* כדי לשמור על בריאותכם ולמנוע המתנה מיותרת, לקבלת שירות הזמינו תור מראש באמצעות מערכת זימון תורים.
לא משאירים אותם לבד עם הסרטן!
דילוג לתוכן