בית הספר הוא אחד הגורמים החשובים בתמיכה בהתמודדות הילד בזמן הטיפולים ולאחר מכן בקליטתו חזרה לספסל הלימודים.
ההתמודדות עם המחלה משנה את שיגרת החיים והרבה פעמים מבודדת את הילד מבחינה חברתית. שמירה על הקשרים החברתיים היא משמעותית, נותנת תחושת שייכות לקבוצת הגיל ומסייעת להתפתחות החברתית של הילד.
חשוב לעודד ביקורים של חברים בבית המשפחה או בבית החולים בהתאם להנחיות הרופאים. במקרים בהם הילד נמצא בבידוד ולא יכול לארח חברים, יוכל לתקשר עימם דרך האינטרנט (פייסבוק , מסנג'ר, סקייפ) ולקבל מהם מכתבים וציורים שיעודדו את רוחו.
לסיוע ושמירה על הקשר הלימודי תדאג יועצת בית הספר למורה מעמותת תלל"ים, שתגיע ללמד את הילד בביתו. כמו כן, ניתן להיעזר בסטודנט , במסגרת פרויקט "השלמת חומר לימוד" של האגודה למלחמה בסרטן. בפרויקט זה משמשים סטודנטים מכל רחבי הארץ כמורים לילדים חולי סרטן, הנעדרים תכופות מבית הספר, עקב המחלה והטיפול בה. ייעודו של הפרויקט הוא להביא לכך שעם ההחלמה יוכל הילד להשתלב בקרב בני גילו הבריאים. (להשתתפות בפרויקט ניתן לפנות בבקשה דרך העובדת הסוציאלית של המחלקה).
חשוב לזכור כי שלב הטיפולים דורש מהילד השקעת מאמצים רבים בהתמודדות עם הטיפולים ותופעות הלוואי, ולכן הדגש אינו על הישגים בלימודים אלא על שמירה על הקשר הלימודי ועל התמיכה החברתית.
לקראת החזרה לבית הספר חשוב להכין תוכנית יחד עם צוות בית הספר, שתעזור לילד בהשלמת הפערים הלימודיים. בנוסף , כיוון שהחזרה לבית הספר מלווה בחששות כבדים של הילד, שמה ידחו אותו או ירחמו עליו. כמו כן דרושה הכנה של הכיתה לקליטתו החברתית.
לאחר החזרה לבית הספר חשוב לעקוב אחר השתלבות הילד והתקדמותו בלימודים שכן, לפעמים הקשיים של הילד מתגלים בשלב מאוחר יותר.
כותבת שורות אלה היא נגה גורביץ' – עובדת סוציאלית קליניתmsw., פסיכותרפיסטית בגישה קוגנטיבית-התנהגותית ומנחת קבוצות.
עבדה עד שנת 2010 בצוות הפסיכו-סוציאלי במערך ההמטו-אונקולוגי ילדים ע"ש ספרא בתל השומר. בעלת ניסיון רב בעבודה עם חולי סרטן ובני משפחתם והדרכת הורים. מטפלת ויועצת מקצועית בעמותת גדולים מהחיים.